Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Guide: Rens op og ryd ud

Hvis spam, malware, junkware med tiden hober sig op på pc’en, sander den til og bliver sløv. Datatid TechLife giver dig her den store guide til at slippe for skidtet og få ryddet op samt bevare pc’en ren, hurtig og fri for digitale infektioner.

Af Nick Peers, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Problemer med pc’er er normalt ikke noget, som har med Windows eller selve pc’en at gøre, i stedet er det ofte ondskabsfulde programmer, som inficerer den, eller et program, der laver bøvl og lægger filer alle steder, hvilket sløver maskinen. Det kan også være programmer, som er specialiseret i at overtage din pc, som insisterer på at være aktive og dermed hele tiden er i vejen. Hvad værre er: Disse programmer har ofte for vane at omgå dine sikkerhedsindstillinger og lægge sig på din pc, når du har forbindelse til internettet.

Heldigvis kan du nemt fjerne dem og derefter opsætte dine sikkerhedsindstillin-ger for at forhindre dem i at få fodfæste igen. Har du mistanke om, at et program laver problemer på din pc, findes løsningen på de kommende sider. I denne guide viser vi, hvordan du først tjekker din pc for malware og derefter får ryddet op. Når syste-met er renset, ser vi på, hvordan du bevarer det sådan og tuner det, så det kører hurtigere end før. Endelig tager vi et kig på dine internet- og sikkerhedsindstillinger for at sikre, at du gør alt, hvad du kan for at forhindre fremtidige angreb.

I vores gennemgang bruger vi tredje-partssoftware. Meget af det kan hentes fra Microsoft Store (søg på program- eller app-navnet), men vi giver dig også webadresserne, så du kan downloade dem direkte fra udgiverne. Er du klar til den store tur gennem malware-junglen for at fælde mulige, skadeprogrammer, så begynder rejsen her.

Se om du har malware

Undersøg først om din pc er fri for ransomware og andre infektioner. Hvis ikke, så viser vi dig her, hvordan du finder dem og får dem udryddet.

Største skridt i arbejdet med at rydde op er at sikre, at din pc er infektionsfri. Åbn dit anti-virus-værktøj for at søge efter infektioner som orme, trojanere, rootkits og spyware. Sørg for, at værktøjets definitioner er opdaterede og lad den udføre en fuld scanning. Dukker der infektioner op, så følg instruktionerne og sæt dem i karantæne eller prøv at fjerne dem. Du bliver sikkert bedt om at genstarte, når du er færdig, og foretage en ny fuld scanning for at kontrollere, at infektionen er væk.

Premium-version af Malwarebytes giver beskyttelse i realtid.

Nogle infektioner er stædige. Hvis de ikke forsvinder efter to eller tre forsøg, skal du genstarte i sikker tilstand. I Windows 7 trykker du på ”F8”-tasten ved opstart. Brugere af Windows 8.1 og Windows 10 skal gå ind under Start > Indstillinger > Opdatering og Sikkerhed > Genoprettelse. Klik derefter på knappen ”Genstart nu”. I skærmbilledet ”Vælg en indstilling” vælger du Fejlfinding > Avancerede indstillinger > Startindstillinger. Klik på ”Genstart” og ”F5”-tasten under genstart. Fra listen vælger du punkt 5 ”Aktivér fejlsikret tilstand med netværk”.

I denne tilstand skal du forsøge at opdatere og køre scanningen igen. For det meste, men ikke altid, vil malwaren være så sårbar i fejlsikret tilstand, at den kan fjernes helt. Hvis ikke, eller hvis du er låst ude af fejlsikret tilstand, viser trin-for-trin-vejledningen på næste side et par yderligere værktøjer og tips.

Udvid din scanning

Selvom dit primære antivirus-program ikke viser noget, kan du ikke være sikker, og du bør prøve yderligere scanninger med andre værktøjer. Malwarebytes Anti-Malware Tool er god som ekstra tjek. Program-met søger efter en bredere vifte af trusler end de fleste værktøjer, herunder potentielt uønskede programmer (PUP), der kan indeholde spyware og andre privatlivstrusler. Du skal downloade og installere den gratis version. Derefter opdaterer du programmet og kører en fuld scanning. Det vil endda køre i fejlsikret tilstand.

Windows-værktøjet fra Tweaking.com kan hurtigt reparere skader påført af malware.

Vil du et skridt videre, skal du bruge Emsisoft Emergency Kit. Som det frem-går af næste side udfører det scanninger ved hjælp af to separate antivirus-motorer. Andre mobile apps, som er værd at tilføje værktøjskassen, er ClamWin Portable og VIPRE Rescue Disk (se næste side). Begge kan finde og fjerne mere stædige infektioner. Hvis du er overbevist om, at du er blevet angrebet af et rootkit, skal du åbne Malwarebytes og gå til Indstillinger > Beskyttelse og slå ”Scan for rootkits” til.

Tilbage igen efter ransomware

Støder du på ransomware, skal du ikke gå i panik. Især ikke, hvis du har gemt en sikkerhedskopi. Uanset hvad, kan du formatere pc’ens lagringsdrev og geninstallere Windows og leve med et lille tab af data.
I de tilfælde, hvor du er afskåret fra dine data, noterer du eventuelle krav ned (Bitcoin-wallet-adresse, filliste over krypterede data osv.), som giver dig adgang til dine data senere, hvis de kriminelle bliver fanget, og nøglerne, som blev brugt til at scramble dine filer, frigives.

Udfør derefter scanninger med alle de antimalware-programmer, du kan, for at fjerne den underliggende infektion. Når den er fjernet, besøger du https://noransom.kaspersky.com/ for at se, om din infektion er omfattet af et af de seks gratis ransomware- og dekrypteringsværktøjer, der vises her. Prøv eventuelt AVG og Trend Micros Ransomware Screen Unlocker Tool. Under ”Other products” klikker du på ”Free tools”. Det kan også køre i fejlsikret tilstand eller forberedes på en anden pc, hvis du ikke kan komme videre.

Når din pc er renset, er visse funktioner måske sat ud af kraft. Mistet netværksforbindelse kan ofte løses med NetAdapter Repair All In One.

Genoprettelse efter stædige infektioner

1 Få has på den grimme malware

Kan du genstarte pc’en i fejlsikret tilstand med netværk (se forrige side), går du ind på www.vipre.com/support/rescue/ for at downloade et gratis værktøj med speciale i at fjerne stædig malware. Kan du ikke gå online i fejlsikret tilstand, henter du værktøjet på en ren pc og overfører det.

2 Scan med Emsisoft

Kan du starte pc’en, men ikke i fejlsikret tilstand med begrænset adgang til systemet, skal du fra en ren pc downloade og installere den mobile app Emsisoft Emergency Kit på en USB-dongle. Vær opmærksom på, at den fylder 311 MB.

3 Forbered scanningen

Start værktøjet på din rene pc og vælg Emergency Kit Scanner. Klik ”Yes”, når du bliver bedt om at downloade seneste opdateringer. Når det er gjort, lukker du værktøjet og slutter drevet til din inficerede pc. Start scannerværktøjet igen. Du bør se, at det er opdateret.

4 Scan og fjern

Ved dybe infektioner klikker du på ”Malware Scan”. Har du mistanke om en rootkit-infektion, så klik på ”Custom Scan”, og markér ”Use direct disk access”. Klik på ”Next”. En brugerdefineret scanning kan også sættes til at udrydde PUPs (potentielt uønskede programmer).

5 Lav en opstartsdisk

Hvis alt dette ikke nytter noget, opretter du en Kaspersky Rescue Disk. Hent ISO-filen ned på en ren pc fra https://support.kaspersky.com/viruses/rescuedisk. Højreklik på den, og vælg ”Burn image”, eller brug et værktøj som Rufus for at oprette et bootbart medie på et USB-flashdrev.

6 Opstart og scan

Genstart computeren fra mediet. Virker det ikke, og har din pc UEFI (moderne BIOS), åbner du UEFI-indstillinger-ne for at sikre, at kompatibilitetsfunktionen er aktiveret for at understøtte flash-drevet. Lad først Kaspersky Rescue Disk scanne og fjerne eventuelle infektioner, og genstart så pc’en.

Fjern uønsket junkware

Med de værste syndere udryddet fra din pc er det tid til at kaste et kritisk blik på alle de andre uønskede gæster.

Vi fortsætter nu til programmer, tilføjelser og filer, der befinder sig i gråzonen. Det er potentielt uønskede programmer (PUP) og falder i flere kategorier. De fleste installeres sammen med tilsyneladende legitim software. Ofte af økonomiske årsager bliver et stigende antal af angiveligt gratis værktøjer bundtet i installationer, som prøver at tilføje mere end blot at installere det oprindelige program.

Det kan for eksempel være forsøget på at installere yderligere programmer. Andre tilbyder dig værktøjslinjer til browseren, mens de prøver at ændre dine søgnings-indstillinger eller startside.

Tilbuddene er normalt lovlige, men metoden til at få dem ned på din pc er ikke. Elementerne vælger normalt på forhånd, og det er ikke altid klart, hvilke muligheder du skal vælge for at fjerne disse uønskede elementer på grund af forvirrende knapper eller dialogbokse. Noget sikkerhedssoftware kan blokere disse forsøgsinstallationer fra kilden, se boksen ”Blokér PUP’s”, men har du været uforsigtig, segner din browser under vægten af flere værktøjslinjer og konkurrerende søgemaskiner.

Java er berygtet for at installere uønsket software. Vælg derfor de rette indstillinger.

Fjern PUPs

Har du allerede fulgt rådet om at scanne pc’en med Malwarebytes Anti-Malware, har du sikkert allerede fjernet de mest lumske PUPs. I modsætning til mest sikkerhedssoftware, er Malwarebytes fokuseret på at opfange tvivlsomme programmer. De bliver tydeligt markeret som PUP i scanningsresultaterne.

Gendannelse til fabriksindstillingerne kan medføre, at uønsket software dukker op igen.

Malwarebytes udbyder også Adw-Cleaner, som er rettet mod browser-relate-rede emner: Værktøjslinjer, tilføjelser, søgekapringer, browser-omdirigering og andre uønskede elementer samt adware og PUP. Brug det, hvis du kæmper med at genvinde kontrollen over din browser. Hent det på www.malwarebytes.com/adwcleaner/. I modsætning til selve Malwarebytes, behøver du ikke installere AdwCleaner.

Stop bloatware til evig tid

Hvis din pc blev leveret med Windows installeret, vil alle de ekstraprogrammer, som fulgte med, vende tilbage det øjeblik, du gendanner Windows. Men du kan lave din egen strømlinede Windows 10-installation og slippe for alle de unødvendige programmer. Gå til Start > Windows Defender Security Center > Enhedsydelse og -tilstand > Frisk start.

Klik på linket ”Yderligere oplysninger” for at få mere at vide. Er der programmer, du ikke vil undvære, så besøg download-sektionen på producentens hjemmeside, hvor du bør kunne downloade det, du bruger (sammen med alle de hardwaredrivere, du har brug for).

Fortsatte problemer

Lyssky installationsprogrammer er ikke ene-ste kilde til junk. Har du købt en pc fra en af de største producenter, er den sikkert fyldt med en masse forhåndsinstalleret software. Noget af det kan være nyttigt, men det meste, herunder alle prøveversionerne, er næppe. Du kan padle det igennem manuelt efter tipsene på de følgende sider, men hvorfor ikke hyre en tjeneste fra et tredjeparts-værktøj til at muge ud for dig?

PC Decrapifier er et sådant gratis program, som vi har med i trin-for-trin-vejledningen på næste side. Det afinstallerer flere programmer på én gang uden de store armbevægelser og filtrerer sine resultater i tre kategorier: ”Recommended”, ”Questionable” og ”Everything Else”.

Du får vist, hvor mange andre brugere der har fjernet softwaren. Derefter kan du præcis vælge, hvad du vil fjerne. Husk, at du ikke er forpligtet til at fjerne noget, selv anbefalede poster. Med tips og trick i vejledningen på næste side kan du fjerne alt ondsindet og poten-tielt uønsket software, men hvad nu hvis du vil gå endnu længere? På de næste sider viser vi endnu flere måder at befri din pc for ophobet rod, så du kan generobre lagerplads og systemressourcer.

Fjern snavset fra pc’en

1 Hold øje med PUPs

Hvis du ikke allerede har gjort det, kører du nu Malwarebytes Anti-Malware. Den gratis version er god nok her. Vælg Scan > Trusselsscanning, hvis fundne PUPs skal behandles som malware. Vælg ”Brugerdefineret scanning” for selv at bestemme, om registrerede programmer skal fjernes.

2 Aktivér systemgendannelse

Nogle af de følgende værktøjer laver et gendannelsespunkt, hvis du skulle fjerne det forkerte program. Tryk på Win + Pause/Break. Klik på ”Systembeskyttelse”. Er dit primære drev ikke beskyttet, så vælg det, og klik på ”Konfigurer”. Afsæt 5 GB eller fem procent ledig plads.

3 Slip for adware

Malwarebytes AdwCleaner-værktøj registrerer software og browser-tilføjelser, du selv frit har installeret, men som har et dårligt ry. Programmet kan også fjerne dem for dig, hvilket er perfekt i tilfælde, hvor softwaren har gjort det så besværligt som muligt at blive afinstalleret.

4 Fjern mere skrammel

Malwarebytes står også bag Junkware Removal Tool, selvom det desværre nu er udgået. Det er stadig værd at hente fra www.malwarebytes.com/junkwareremovaltool for at tjekke for andre mistænkelige sager selvom AdwCleaners værktøjer stort set gør det unødvendigt.

5 Sigt efter bloatware

Slip med overflødige programmer, bloatware, ved at åbne PC Decrapifier og klikke på ”Analyze”. Gennemgå hver af de tre faner og markér alle programmer, du ikke længere vil have. Bemærk, at egen-installerede programmer står under ”Everything Else”, så håndtér dem varsomt.

6 Fjern overflødig software

Klik på ”Complete Removal”, når du har valgt programmer, der skal fjernes. Gennemgå listen. Klik ”Go Back” for ændringer, eller ”Begin Removal Now”, og lad PC Decrapifier fjerne programmerne efter tur. Følg vejledningerne på skærmen for at afinstallere bestemte værktøjer.

Hold infektioner på afstand

Når din pc er renset og ryddet for læssevis af junk, er det tid til at forstærke din digitale sikkerhed og holde rodet fra døren.

Du har nu fået kontrollen over din pc tilbage og forvist malware, uønsket software og andre ubrugelige filer. Men hvordan kan du fremover holde snavset på afstand og beskytte din pc? Lad os starte med sikkerhed. I dag har trusler mod din computer mange forskellige udformninger.

Beskyttelse mod trusler

Malware er et onde, som konstant udvikler sig fra den ydmyge begyndelse som virus, et stykke kode, der kopierer sig selv til at sprede ødelæggelse. Virus blev til en orm, et enkeltstående program, der kan forårsage skade såvel som spredning, hvilket igen blev til en trojansk hest, der virker legitim, men reelt bærer på en grim last.

Disse laster har også ændret sig fra blot at downloade mere software på din pc til at slette filer, og i dag kan ransomware via kryptering forhindre din adgang til pc’en og dine filer. Desuden er der spyware, bagdørsinfektioner, rootkits, Zero Day-udnyttelser og så videre.

Beskyttelsen er vigtigst, men hvordan du gør det, er op til dig. Er du seriøs omkring sikkerhed, skal du ikke stole på Windows Defender og den indbyggede Windows Firewall. Enten smider du pengene for en feature-proppet pakke som for eksempel Norton, eller bland et miks af gratis anti-malware-værktøjer. Start med Bitdefender Antivirus Free og ZoneAlarm Free Firewall.

Med ZoneAlarm kan du kontrollere netværket og internettrafikken til og fra dine computere.

Med ZoneAlarm blokerer du trusler i at kommunikere med omverdenen. Noget, som Windows Firewall ikke gør som standard. Det er pertentligt omkring, hvilke antivirusprogrammer det fungerer med, men Bitdefender er godtaget.

Når du har installeret ZoneAlarm, går du ind i firewallindstillingerne og vælger ”View Zones”. Dit hjemmenetværk bør være tilføjet og placeret i ”Public”-zonen, hvilket begrænser adgangen til delte filer og andre ressourcer. Har du tillid til dit netværk, klikker du på ”Edit” og skifter zonen til ”Trust”.

Tilføj Malwarebytes Anti-Malware. Den gratis version opdager og fjerner trusler overset af andre værktøjer, men har du råd til pre-mium-versionen, får du beskyttelse i real-tid i tandem med dit primære værktøj samt blokering af en bredere vifte af trusler, herunder ondsindede websteder og kilder til PUP. En mulighed er at køre MBAM Premium sammen med Norton for at dække alle de ovennævnte trusler.

Ransomware er en uhyggelig type virus, der låser din pc eller krypterer dine filer for derefter at kræve løsesum for at låse dem op. Vaccinér din pc mod flere af disse trusler ved at installere Bitdefender Anti-Ransomware, hvis din anti-malware-software ikke udtrykkeligt giver beskyttelse.

Mange af disse trusler stammer fra risi-kable websites, pop-op-vinduer eller vildledende links. De fleste browsere har fået indbygget screening af websider for de værste, men udrust dig selv med et plug-in, som gennemgår hjemmesider, og helst et, der vurderer graden af sikkerhed og privatliv. Desværre har tidligere ansete redskaber, for eksempel Web of Trust, fået sit ry ødelagt, da det viste sig, at folkene bag solgte brugeroplysninger videre. Den fidus er stoppet, men overvej alligevel et alternativ som Norton Safe Web, hvis du vil tjekke hjemmesider og søgemaskineresultater.

Gode anti-malware-redskaber blokerer infektionerne ved roden.

Tilføj også Unchecky, som gratis beskytter mod utilsigtet installation af PUP samt Bitdefender Traffic Light, der giver en vis beskyttelse mod ondsindede websteder.

Endelig kan du sikre dig mod phishing-websteder og få filtreret webindhold til børn ved at tilføje sikkerhed på netværks-niveau med OpenDNS Home-tjenesten. Den har en ekstra fordel i form af hurtigere indlæsning af hjemmesider.

Justér Windows helt enkelt

Afinstallerede programmer er en af de største årsager til rod. De efterlader resterende filer og poster i Registrerings-databasen. Brug et værktøj som IOBit Uninstaller til grundigt at skrubbe din pc ren. Det fungerer også med Microsoft Store-apps, herunder dem, der var forudinstalleret i Windows. Nyeste version af IOBit Uninstaller har også droppet de irriterende beskeder om at installere Advanced System-Care, men spring prompten over under download for at tilføje en ny fane til browseren.

Brug IObit Uninstaller til at fjerne uønskede programmer fra pc’en, og du vil fremover afværge ophobningen af nye skrammelfiler.

Tænk en ekstra gang, før du installerer et program, og gør det til en vane at bruge Macrium Reflect Free (www.macrium.com/reflectfree.aspx) til at tage en tro kopi af pc’ens hoveddrev. Derefter kan du nemt rulle din pc tilbage for at fjerne rod såvel som gendanne efter alvorlige problemer. Endelig skal du anvende mobile programmer, hvis muligt. Disse er enkeltstående og pak-ket i egen mappe, hvilket betyder, at du blot sletter mappen for at fjerne alle spor af dem, når du er færdig. Se mere på https://portableapps.com.

Adfærdsmæssige trusler

De fleste trusler finder vej til din pc gennem snyd og bedrag. Det begyndte med phishing, dvs. falske mails, der narrer folk til at klikke på et link til en falsk udgave af et ægte websted for at snuppe koder. Potentielt uønskede programmer (PUPs) er pakker med ægte programmer.

Mulighed for at tilføje disse popper som regel op under installationsprocessen, og de er normalt markeret som standard.
Scareware er en slags program, der overdriver eller udspyer falske påstande, typisk om sikkerhed (”Din pc er inficeret!”, ”10.000 fejl i Registreringsdatabasen sløver din pc!”), for at få folk til at betale for den fulde version.

Vær forsigtig med at klikke på links på hjemmesider og mails. Tilføj et mail-screeningsværktøj, som for eksempel Mailwasher eller PopTrayU, for at tjekke en mail, før du åbner den, og slette mistænkelige mails. Endelig kan du på side 30 få flere tips og tricks for at sikre din pc og dit netværk.

Blokér PUPs

1 Installér Unchecky

Unchecky arbejder i baggrunden. Opdager det et risikabelt installationsprogram, sørger det for, at PUP-indstillingerne er slået fra eller som standard er deaktiveret. Ruller du derefter musen over eventuelle farlige indstillinger, får du vist et advarselsvindue.

2 Køb Malwarebytes

Premium-versionen af Malwarebytes har også indbyggede blokeringsværktøjer. De sætter automatisk programmer i karantæne, som ved registrering anses for at være PUP’er. Forsøger et program at installere PUP, bliver det kun tilladt, hvis Malwarebytes anser det for ufarligt.

3 Fiks falske advarsler

Er du overbevist om, at et program er sikkert, så ignorér Uncheckys advarsler eller gå i Malwarebytes til karantænesektionen. Ved hjælp af menupunktet ”Karantæne” til venstre vælger du det angiveligt farlige element. Klik på ”Gendan” for at gendanne det.

Trim dit system

Med disse fem gratis og hjælpsomme programmer kan du strømline dit system og få ekstra fart på computeren

Windows er designet til maksimal kompatibilitet, så det kan køre på en bred vifte af pc’er. Men det er ikke optimeret til nogen af dem. Det er her valget af apps og programmer spiller ind. De fem apps og programmer, som er med her, er værktøjer, der kræves for at sætte fart på din pc på forskellige måder. Som det normalt er tilfældet med værktøjer, skal det være lidt, men godt. Hvis du blev anbefalet 100 apps og brugte dem alle, ville deres samlede systemkrav opveje fordelene ved at bruge dem. Derfor er der blot fem med her.

Tilsammen er det en alsidig pakke. Du får værktøjer til styring af opstart, så du både kan overvåge og forbedre den måde, Windows indlæses på. Er du generet af lockups, vil Process Lasso få styr på de løbske programmer. Der er også et værktøj til at tilpasse tjenester for at frigøre flere systemressourcer. JetBoost vil midlertidigt stoppe unødvendige processer, når du kører krævende programmer. Og du får et praktisk defragmenteringsværktøj, der bygger ovenpå Windows’ eget.

Process Lasso

Hvis din maskine ofte stopper midlertidigt eller holder op med at reagere, er synderen normalt et program eller en systemproces, der stiller store krav til dit system. Det skader snesevis af andre løbende programmer og processer, herunder Windows selv.

Problemet er særligt akut på ældre eller mindre stærke pc’er med 2 GB ram eller mindre, hvor der er mindre hukommelse at arbejde med. Process Lasso er designet til at overvåge processer-ne. Når programmet registrerer en proces, der stiller stigende krav, får det processen under kontrol ved midlertidigt at sænke prioriteten og dermed sikre, at din pc fortsætter med at løbe glat. Den gratis version indeholder alle kernefunktioner, en opgradering har flere funktioner. En evig enkeltbrugerlicens til Pro-versionen koster 229 kroner.

Easy Service Optimizer

Tjenester er særlige programmer på lavt niveau, der kører i baggrunden og udfører mange funktioner. Hver bruger sin andel af systemressourcerne. Med den rette knowhow kan du selektivt deaktivere dem for at frigøre hukommelse og processor-tid. Men hvorfor gør det hele selv, når Easy Service Optimizer gør det for dig?

Programmet har tre forudindstillinger: ”Safe”, ”Tweaked” og ”Extreme”. For de fleste er ”Safe” bedst. Det er en risikofri mulighed, og du kan nemt omgøre den, hvis noget holder op med at virke. Avancerede brugere kan gå videre, da appen har mulighed for manuel tilpasning.

Defraggler

Hvis du stadig kører Windows fra en traditionel harddisk, er Defraggler et must. Windows’ egen diskdefragmentering gør sådan set et udmærket stykke arbejde, især i Windows 10, men hvis du vil presse endnu mere ydeevne ud af dit drev, er Defraggler det værktøj, der skal til. Ikke alene kan du vælge at flytte store filer til enden af drevet for at højne ydeevnen.

Defraggler gør det også muligt at defragmentere individuelle filer og mapper. Perfekt til at defragmentere en enkelt fil uden at påvirke pc’en i timevis. Defraggler kan også optimere ssd’er. Her renses manuelt plads markeret til sletning, hvilket øger drevets ydeevne.

JetBoost

JetBoost afbryder hurtigt unødvendige tje-nester og programmer. Hvis du for eksempel spiller et tungt spil eller arbejder med HD-video, kan JetBoost levere en hastig-hedsforøgelse imens. Bagefter gendannes den normale drift. Alt foregår via programmets et-klik-knap. Det er også effektivt mod påtrængende apps og underretninger, mens du arbejder.

Sæt fart på opstarten i Windows

Bootracer styrer opstarten af Windows. Du kan både se de programmer, der starter op sammen med styre- systemet, og holde øje med selve opstartsprocessen. Programmet giver dig også advarsler, hvis et ressource-ædende program pludselig lægger sig ind i opstarts-processen. Her får du et hurtigt overblik over Bootracers nøglefunktioner.

1 Styr på starten

Som det første måler BootRacer tiden fra din pc tændes, til dine opstartsprogrammer er indlæst. Det hjælper med at identificere flaskehalse på forskellige tidspunkter i processen, så du kan målrette din fejl-finding.

2 Forsinket start

BootRacer indsætter en forsinkelse på ti sekunder for at give Windows en chance for at afslutte indlæsningen, før startprogrammerne bliver startet op. Dermed overvældes din computer ikke af for hårde krav til systemressourcerne.

3 Senere indlæsning

BootRacer indlæser programmer i sekvenser. Det sker for at afba-lancere kravene til din computer. Klik på knappen, der er udformet som tre linjer, for at se listen over de programmer, som skal indlæses, samt deres opstartstider.

4 Overvåg apps

Klik på ”Startup Control” for at styre de forskellige opstartsprogrammer. Du kan deaktivere eller slette dem herfra og skifte deres rækkefølge løbende. Det kan for eksempel være for at få programmer, der indlæses hurtigt, startet først.

Internet og sikkerhed

Med disse tips kan du reducere spam, styrke sikkerheden og få fikset alle mulige typer netværks- og internetrelaterede problemer.

Lad os begynde med at stramme privatlivskontrollen i Windows 10. Selvom du grundigt fulgte med i gennemgangen, da du installerede den nuværende opdatering (april 2018), er det ikke nemt at blive klog på, hvilke indstillinger der skal vælges. Derudover er der andre privatlivs-justeringer, du bør overveje at anvende.

Windows 10 har omhyggeligt spredt indstillingerne i hele din pc, men ved at downloade nyeste version af det gratis O&O Shutup10-værktøj kan du nemt se og administrere dem. Efter download skal du dobbeltklikke på filen OOSU10.exe og give administratoradgang, når det kræves.

Du lukker hurtigt Windows gabende privatlivshuller med det gratis værktøj ShutUp10.

Har du tidligere kørt værktøjet, vil det registrere dine tidligere indstillinger. Ellers ser du en liste over skydere, du kan klikke på for en forklaring. Brug dem manuelt eller følg O&O Shutup10’s anbefalinger via menuen ”Action”. Alle ændringer kan fortrydes, og der er dannet et systemgendannelsespunkt.

Shutup10 kan bruges til at stoppe Windows 10 i at vise forslag til apps (også kendt som annoncer), i menuen Start. Det sker via programmets sektion ”Miscellaneous”. Windows plager dig også for at konfigurere eller installere OneDrive, hvis du ikke allerede bruger det i Stifinder. For at slå det fra åbner du Stifinder og klikker på ”Indstillinger” under fanebladet ”Vis”. I Mappeindstillinger vælger du fanen ”Vis”. Fjern markeringen ved ”Vis meddelelser om synkroniserings-udbyder”.

Blokér spam

Brug Mailwasher til at opbygge en liste over kontakter, du stoler på, samt kendte spammere – det vil hjælpe dig med at holde uønsket mail ude af indbakken.

Der er ingen idiotsikker måde at stoppe spam på. Hvis din mailadresse havner hos en spammer, må du blot finde effektive måder at beskytte dig på. Overvej et tredjepartsværktøj som Mailwasher, som du kan bruge til at screene dine mails. Efter installation skal du tage tid til at ”lære” programmet, hvilke typer spammails du modtager og derefter konfigurere det, så det sletter dem automatisk.

Du kan også minimere spam ved at skifte til alminde-lig tekstvisning som standard og aldrig åbne en spambesked. Det indeholder næsten sikkert en form for sporing, som fortæller spammeren, at din adresse er aktiv og i brug. Åbner du en besked, skal du ikke klikke på nogen links, men i stedet markere meddelelsen som spam, så din mailudbyder ved, hvad der skal ske i fremtiden.

Endelig skal du tage dig tid til at tjekke dine junkmail-indstillinger for at finde legitime mails. Genkender du en marketingmail som ægte nok, så afmeld dig i stedet for blot at markere den som spam.

Løs forbindelsesproblemerne

Kæmper du med din internetforbindelse? Har du forsøgt ”Fejlfinding af netværk” (få adgang via netværksikonet i Proceslinjen) uden succes, så opret et systemgendannelsespunkt. Download og kør værktøjet Complete Internet Repair. Klik på ”i” ved siden af hver reparation for at få mere at vide. Prøv ét forsøg på reparation ad gangen, men få afklaret, at problemet stammer fra din pc og ikke fra dit netværk, før du kører det.

Dårlig Wi-Fi-ydelse kan skyldes forstoppelse fra omgivende netværk.

Hvis netforbindelsen virker, men er periodisk træg, skal du kontrollere, at din skytjeneste ikke suger al tilgængelige båndbredde. Er det tilfældet så begræns dens upload-hastigheder. OneDrive-brugere skal højreklikke på OneDrive-ikonet i Proceslinjens underretningsområde og vælge Indstillinger > Netværk. Sørg for, at den automatiske justering er valgt. Andre skytjenester bør have en lignende indstil-ling (du kan vælge 80 procent, hvis ingen automatisk indstilling er angivet).

Problemer med din Wi-Fi-forbindelse kan stamme fra andre netværk. Søg efter ”WiFi Analyzer” i Microsoft Store og brug det til at finde en kanal (typisk 1 eller 11), hvor belastningen er lavest. Skift selv kanalindstilling via din routers konfigurationsfunktion i din browser.

Har du problemer med at oprette forbindelse til din hjemmegruppe? Overvej at droppe det helt og brug en fildelingstjene-ste i stedet. Hvis fejlfindingen ikke har en løsning, så start forfra. Forlad først den nuværende hjemmegruppe på alle dine pc’er. Sluk derefter dem alle, undtagen en. Opret en ny på denne pc og tilslut derefter de andre til den nye hjemmegruppe én ad gangen. Det bør fjerne alle tidligere opsætninger, og få tingene til at fungere igen.

Få udryddet risikable tilføjelser ved hjælp af CCleaner.

Stram sikkerheden

Er du ved at skifte til ny sikkerhedssoftware, skal du sørge for at alle spor af det gamle værktøj fjernes først. De fleste leverandører tilbyder et manuelt værktøj, der skal rense alle spor af det fra dit sy-stem. Besøg http://support.eset.com/kb146/ for en liste, hvis du har problemer. Kør værktøjet, selvom du allerede har fjernet programmet, og det vedbliver at forstyrre din nye software.

Har du endnu ikke gjort det, skal du aktivere to-trins-verifikation for ekstra beskyttelse af konti, hvor det er muligt. Ikke alle programmer understøtter det, men enhver seriøs onlinetjeneste bør give dig mulighed for at generere engangsadgangskoder, som du bruger til at forbinde programmet med din tjeneste uden at gå på kompromis med sikkerheden. Se i programmets sikkerhedsindstillinger for en adgangskode-generator.

Malwarebytes Anti-Malware fjerner infektioner såsom uønsket software, som andre værktøjer har overset. Men hvis disse infektioner bliver ved at vende tilbage, skal du identificere kilden. Kontroller, hvor filerne kommer fra. Er de i din browsers cache, skal du kontrollere, hvilke tilføjelser der er instal-leret, da en af disse kan være den ansvar-lige.

Brug et værktøj som CCleaner for at rydde browserens cache, og deaktivér eller fjern alle mistænkelige tilføjelser. Du kan også overveje at købe den professionelle version af Malwarebytes for få beskyttelse i realtid mod disse og andre trusler (for eksempel ondsindede hjemmesider).

Håndtér cookies med Ghostery

1 Hent Ghostery

Få styr på cookies med Ghostery. Hent programmet på www.ghostery.com, og følg vejledningen. Ghostery installeres via din browsers lager af tilføjelser. Vælg, om du vil dele anony-miserede data, og opret konto for at få Ghostery på flere browsere eller pc’er.

2 Basis-funktionerne

Hold øje med programikonet i browserens værktøjslinje. Her vises hjemmesiders antal af sporingscookies. Klik for mere information. Klik på ”Restrict site” for at lave restriktioner på hele siden eller administrér individuelle cookies.

3 Blokér sporinger

Højreklik nu på programmets ikon, og vælg herefter ”Settings” for at administrere din konto. Du kan gennem-gå aktuelle indstillinger og vælge ”Blocking Options” for automatisk at blokere kendte ”trackere” baseret på deres type.