Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Tag kontrollen over windows update

Med Windows 10 har vi brugere mistet noget af styringen over, hvornår og hvordan vores pc opdateres. Føler du dig overvældet, så tag kontrol over Windows Update. Vi viser, hvordan du gør, og hvordan du fikser opdateringsproblemer.

Af Natasja Broström, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Kæmper du med Windows Update? Er du frustreret, fordi det ikke virker, som det skal, så du få lyst til at smide pc’en ud af vinduet? Så er du kommet til den rette artikel. I denne guide tager Datatid TechLife dig med på en komplet rundvisning i Windows Update.

Vi kaster et nærgående blik på, hvad Windows Update gør og – mere kritisk – hvordan det virker. Du vil opdage, at det giver forskellige typer opdateringer, og at de pakkes og leveres forskelligt til din pc. Kører du Windows 10, vil det sikkert være en øjenåbner, men vi skal nok vise dig, hvordan du får kontrol over leveringen af opdateringer fra Microsoft.

Vi afslører, hvordan du i Windows 10 Home manuelt forhindrer Windows Update i at tvinge opdateringer igennem. Vi ser også nærmere på, hvordan du opdaterer, hvis du bruger Windows 10 Pro eller en tidligere version af Windows.

idst, men ikke mindst, gennem-går vi også fejlfindinger af de irriterende Windows Update-problemer, som du næsten er sikker på at løbe ind i. Du får gode råd om, hvordan du løser de fleste problemer med en kombination af Windows og tredjepartsværktøjer, hvordan du sporer stædige opdateringer, der nægter at installere og tager de nødvendige skridt for at få din pc til at fungere igen, hvis en opdatering gør din pc ustabil.

Sådan fungerer Update

Opdateringerne til dit Windows er opbygget på en særlig måde, og de fungerer i praksis også på en særlig måde.

Navnet afslører, hvad det handler om: Windows Update er designet til at holde din pc opdateret via levering af specielle filer, der ”patcher” Windows på forskellige måder. De mest oplagte opdateringer er sikkerhedsreparationer, som lapper på sårbarheder og sikkerhedshuller i styresystemet, der kan udnyttes af malware, samt fejlrettelser, der har til formål at løse bestemte problemer.

Windows Update leverer også større opdateringer. Hvad der før var Service Packs og Update (Windows 8.1) er nu udviklet til funktionalitetsopdateringer, som leveres to gange om året for at tilføje nye funktioner og ændre måden, eksisterende funktioner virker på i Windows 10.

Medmindre det er samlede systemopdateringer, leveres opdateringer ikke som enkeltfiler, men i større pakker. Det går hurtigere.

Microsoft leverer også såkaldte valgfrie opdateringer, der omfatter Microsoft-værktøjer som for eksempel .NET Framework, samt signerede hardwaredrivere, som nøje er blevet testet og kontrolleret for at fungere optimalt med Windows. Nogle opdateringer ”anbefales” og er som standard placeret sammen med vigtige opdateringer. Alle valgfrie og anbefalede opdateringer vises tydeligt i Windows Update-værktøjet i Windows 7 og 8.1, men er skjult i Windows 10. På de følgende sider viser vi, hvordan du nemt finder, gennemgår og installerer valgfrie opdateringer.

Windows Update kan udvides til at omfatte opdateringer til andre Microsoft-produkter, for eksempel Microsoft Office, eller software til styring af Microsoft-tastaturer og -mus.

Opdateringerne er pakket

I dag er opdateringer pakket og leveret på en måde, som reducerer deres størrelse og antal.

En ”fuld” opdatering indeholder alle opdateringer, der er udgivet siden den sidste store version af Windows. Dette kræves typisk, når du lige har installeret eller geninstalleret nye-ste version af Windows. Opdateringer som ”Delta” og ”Express” fungerer på samme måde. Endda så meget, at Microsoft slutter med Delta-opdateringer fra februar 2019. Vi fokuserer derfor på sidstnævnte. Express-opdateringer er forskellige, da de genereres efter behov.

Windows Update undersøger din pc’s aktuelle tilstand og henter kun de opdateringer, som endnu ikke er installeret. Det giver mindre filer, som er hurtigere at hente og installere.

Siden 2016 har Windows 7, 8.1 og 10 modtaget opdateringer på månedsbasis (”Patch Tuesday”). De består af en enkelt opdatering med alle sikkerheds- og fejlrettelser.

Hvad er Leveringsoptimering?

Windows 10 ændrer, hvordan opdateringer bliver leveret fra internettet til din pc.

Windows 10-brugere skal kende funktionen Leveringsoptimering. Den påvirker, hvordan Microsoft leverer opdateringer til pc’en via nettet. Gå til Indstillinger > Windows Update > Avancerede indstillinger og klik på linket ”Leveringsoptimering”. Her får du vist indstillingen ”Tillad downloads fra andre pc’er”. Når funktionen er slået til (standard), er det muligt at modtage Windows-opdateringer ved hjælp af peer-to-peer-teknologi fra filer, der er gemt på andre pc’er på tværs af dit netværk og internettet.

Til gengæld kan disse filer også sendes fra din pc til andre pc’er. Klik på ”Aktivitetsovervåg-ning” for at se, hvor meget data, der overføres, og båndbredde, der bruges. Derefter klikker du på ”Avancerede indstillinger” for manuelt at indstille en grænse, så forbindelsen ikke bliver overvældet. Sluk funktionen, hvis du er den eneste pc-bruger i dit hjem. Hvis ikke, skal du ændre indstillingen til ”Pc’er på mit lokalnetværk”, så du kan øge hastigheden ved installation af opdateringer til andre pc’er uden at skulle åbne dem for hele internettet.

Få styr på Windows Update

Her gennemgår vi, hvordan du optimalt bruger Windows Update og generobrer kontrollen over processen fra Windows 10.

Opdatering af Windows er en utrolig vigtig del af din daglige vedligeholdelse, men mange udskyder det, hvis de kan. Dette skyldes ikke dovenskab; Microsoft har et ry for at frigive patches, før de er klar til almindeligt brug, og der findes rædselshistorier om Windows-installationer, der får alt til at ramle (se de næste sider for fejlfindingshjælp).

Alligevel betaler det sig under alle omstændigheder at sikre, at du i hvert fald er opdateret med hensyn til de nyeste sikkerhedsreparationer. Så at fravælge opdateringer, selv når det er muligt, er ikke praktisk smart. Lad os i stedet se på, hvad du kan gøre for, at Update-processen virker for dig og ikke imod dig.

Brugere af Windows 10 Home kan udsætte den uundgåelige tvungne genstart op til syv dage.

Tag kontrollen tilbage

Med Windows 10 mistede brugerne en del af kontrollen, især de, der kører Windows 10 Home. Nu tvinges opdateringer til at blive installeret, så snart de er tilgængelige og blevet hentet. Windows fortæller dig, at opdateringer venter, og du bliver bedt om at genstarte din pc.

Windows er konfigureret til at gennemtvinge en genstart for at installere opdateringer uden for dine ”aktive timer”. Standard er sat til klokken 17-8. Klik på ”Rediger aktiver timer” i Windows Update-vinduet for at ændre dem (du kan dog ikke udskyde en opdatering for evigt). Klik på ”Planlæg genstart” ved siden af knappen ”Genstart nu”. Slå skyderen til, og du kan udskyde genstart op til syv dage. Det er fint som en sidste udvej.

Brugere af Windows 10 Pro kan styre sikkerhedsopdateringer i op til 30 dage og funktionsopdateringer i op til 16 måneder.

Det er nemmere, hvis du bruger Windows 10 Pro: Gå over til Indstillinger > Opdatering og Sikkerhed > Windows Update. Klik på ”Avancerede indstillinger”. Her finder du en knap, som giver dig mulighed for at sætte pause i opdateringer i op til 35 dage.

En bedre måde at forhindre usikre opdateringer i at komme ind på dit system, er at rulle ned til ”Vælg, hvornår opdateringer skal installeres”. I rullemenuen kan du udskyde funktionalitetsopdateringer omkring fire måneder efter deres udgivelse ved at skifte fra ”Halvårlig kanal (målrettet)” til ”Halvårlig”.

Du kan udsætte det i op til et ekstra år (365 dage) via rullemenuen. Det er også muligt at udskyde kvalitetsopdateringer, patches og sikkerhedsreparationer, i op til 30 dage via næste rullemenu. På den måde undgår du at udsætte din pc for en opdatering, der senere trækkes tilbage, fordi den er ustabil.

Bruger du Windows 10 Home, så tjek med trin-for-trin-vejledningen nedenfor. Her viser vi en metode til manuelt at deaktivere Windows Update, som virker for seneste opdatering af April 2018. Bemærk, at du stadig skal tjekke for opdateringer. Åbn værktøjet og genaktivér tjenesten for at gøre det. Deaktivér det derefter igen efter brug.

Valgfrie opdateringer

Windows Update giver ”valgfrie” opdateringer, der indeholder ekstra komponenter som Microsoft Silverlight. De omfatter også drivere leveret af Microsoft til en bred vifte af hardware. Windows 7- og 8.1-brugere kan gennemgå og installere disse via Windows Update som vist i hovedteksten, men disse opdateringer er skjult i Windows 10.

Installering af driveropdateringer er ofte et skud i tågen, hvor du skal via Enhedshåndtering og for den pågældende enhed klikke på ”Opdater driver”. For at se, hvad der er tilgængeligt – og installere direkte – kan du hente Windows Update MiniTool fra siden majorgeeks.com. Udpak indholdet og kør filen wumt_x64.exe (64-bit) eller wumt_x86.exe (32-bit), alt efter din Windows-systemtype.

Klik på ”Check for updates” under Update History, når du har valgt ”Include drivers”. Vælg de opdateringer, du ønsker, og klik på knappen ”Install Updates” for at installere dem. Du kan skjule uønskede opdateringer. Kæmper du med en opdatering, der nægter at installere, vil det at skjule den få Windows til at holde op med at installere.

Windows 7 og 8.1

Bruger du stadig Windows 7 eller 8.1, er det dig, som styrer processen. Åbn Kontrolpanel > Windows Update. Du får vist et skærmbillede, som fortæller, hvor mange opdateringer der venter på at blive installeret. Klik på ”Søg efter opdateringer”, så du er sikker på at have de seneste. Opdateringer er inddelt i to typer: vigtige og valgfrie. Du får vist, hvor mange af dem, der er tilgængelige. Klik på det relevante link, og markér i felterne, hvilke der skal installeres. For mere information om en bestemt opdatering, vælger du den for at få et resumé. Klik på ”Flere oplysninger”.

Du får også en status på, om opdateringen er hentet, og om den er klar til installation. Denne status knytter sig til, hvordan du har konfigureret Windows Update. Klik på ”OK” for at vende tilbage til hovedskærmen, og klik derefter på ”Skift indstillinger” for at styre, hvilke opdateringer, der er installeret.

Brugere af Windows 7 og 8.1 nyder godt af total kontrol over, hvordan og hvornår deres opdateringer leveres.

Som standard installeres opdateringer automatisk på et bestemt tidspunkt, eller når du genstarter. Vil du sætte processen på pause, før du installerer, vælges ”Hent opdateringer, men lad mig vælge, om de skal hentes og installeres”. Du kan også gennemgå tilgængelige opdateringer, før du downloader dem eller slukke for funktionen helt. Det anbefaler vi dog ikke.

Du ser også en boks, hvor du har mulighed for at fravælge automatisk modtagelse af anbefalede opdateringer sammen med kritiske. At fjerne markeringen i boksen betyder, at anbefalede opdateringer som .NET Framework Tool flyttes til kategorien Valgfri, hvor de skal kursiveres for at få dem til at skille sig ud (se boksen ”Valgfrie opdateringer” på forrige side).

Slå Windows Update fra

1 Hent og kør

Hent værktøjet Windows Update Blocker fra www.sordum.org/9470/. Gå efter den grå knap forneden før Related Posts. Højreklik på den hentede fil ”Wub.zip” og vælg ”Udpak alle”. Dobbeltklik på Wub.exe i den udpakkede mappe for at starte programmet.

2 Sluk for tjenesten

I det lille vindue, som vises, vælger du punktet ”Disable Service”. Tjek, at Protect Service Settings er markeret. Klik på ”Apply Now”. Status bør skifte til et rødt skjold med et X. Genstart. Eventuelle opdateringer, som venter på genstart, bliver stadig installeret.

3 Find opdateringer

Åbn Windows Update Blocker efter genstart. Kontrollér, at tjenesten stadig er deaktiveret. Gå til Indstillinger > Opdatering og Sikkerhed > Windows Update. Alt ser normalt ud. Klik på ”Søg efter opdateringer”. En fejlmeddelelse angiver, at tjenesten er deaktiveret.

Find alle fejlene i Update 

Nogle gange sker det værst tænkelige og en opdatering går gruelig galt. Her får du nogle tips, så det hele glider igen.

Ideelt burde Windows Update være usynlig, bortset fra meddelelser om, at opdateringer er klar til at blive installeret, og når de konfigureres ved opstart.

Windows Update fejlfindingsværk-tøjet opdager og fikser en lang række forhold, som kan give problemer med at installere opdateringer.

I den virkelige verden er det som bekendt anderledes. Nogle Windows-opdateringer kræver to eller tre forsøg, inden de endelig installerer. Andre nøjes med konsekvent at nægte at lade sig installere. Windows Update kan tilmed ophøre med at fungere, eller din pc kan pludselig nægte at genstarte, efter at du har installeret de seneste opdateringer. Så hvad er løsningen?

Windows vil ikke starte

Systemgendannelse, hvis det fungerer og er tilgængeligt, er nemmeste vej til at omgøre katastrofale, fejlramte opdateringer.

Engang imellem kan opdateringer rode så meget, at Windows ikke indlæses ordentligt. Efter flere mislykkede forsøg bør du få vist mulighed for at starte i fejlsikret tilstand eller åbne genoprettelsesmenuen. Prøv herfra Startreparation eller Systemgendannelse for at rulle din pc tilbage til genoprettelsespunktet – fra før opdateringen blev installeret. Dette kan du ikke, hvis du i Windows 10 ikke slog Systemgendannelse til igen efter April 2018-opdateringen.

Andre muligheder involverer genoprettelsesmedier. Laver du regelmæssigt sikkerhedskopier med et værktøj som Macrium Reflect Free, så rul tilbage til seneste kopi ved hjælp af opstartsmediet. Ellers brug Lazesoft Recovery Suite til at oprette et gendannelsesmedie og bruge det indbyggede Windows genoprettelsesværktøj.

Hvis det fejler, skal du bruge Data Recovery-komponenten til at gemme dine data eller tage en diskafbildning, før du starter fra Windows-rednings- eller installa-tionsmediet for at prøve en reparationsinstallation. Dette indebærer, at Windows 7 installeres oven i sig selv eller en ”opgraderings-installation” med Windows 8.1- og 10-opstartsmedier.

Generel fejlfinding

Er Windows Update ud til bens, så start med at køre Windows Update-fejlfindingsprogrammet for at se, hvad der dukker op. I Windows 10 skal du gå til Indstillinger > Opdatering og sikkerhed > Foretag fejlfinding. Klik på ”Windows Update”, derefter ”Kør fejlfindingsværktøjet”. Ældre versioner af Windows gemmer fejlfindingen under Kontrolpanel > System og sikkerhed > Handlingscenter. Vælg linket med fejlfinding af almindelige computerproblemer.

Oversigten over opdateringer kan give et fingerpeg om, hvilken opdatering der fejler.

Når værktøjet åbnes, klikker du på ”Avanceret” og vælger ”Kør som administrator”, før du klikker på ”Næste” (kun Windows 7/8.1). Vent, mens værktøjet scanner for problemer. Er der nogen, klikker du på ”Se detaljerede oplysninger” for at finde ud af mere om rettelsen. Klik på ”Luk”, genstart og prøv igen. Hvis den pågældende løsning indebærer installation af ventende opdateringer, men det er de opdateringer, der nægter at installere, som giver problemet, klikker du på ”Spring denne løsning over” for at fortsætte med at søge efter andre potentielle problemer.

Fortsætter problemet, skal du muligvis udføre mere drastiske trin. Vejledningen ”Nulstil Windows Update” på næste side forklarer, hvordan du bruger Windows Repair. Du kan hente og installere værktøjet (eller bruge det online) fra www.tweaking.com.

Ofte ligger problemet ikke i Update, men i en specifik opdatering, der nægter at installere. Du får måske advarsler på forhånd. Det kan være en besked under genstart om, at Windows tilbageruller en fejlramt opdatering, eller at din pc forsætter med at forsøge at installere opdateringer efter hver genstart. Bliver problemet ved, skal du prøve andre muligheder. 

Vær sikker på at vælge den korrekte Windows-version (ikke serverversionen), når du downloader opdateringer på egen hånd.

Kontrollér status for opdateringer via Windows Update-værktøjet. Du skal blot klikke på ”Vis opdateringsoversigt”. Her ser du en liste over tidligere installerede opdateringer, og om de lykkedes eller ej. Hvis der er flere mislykkede forsøg, er det sandsynligvis én af dem, som er synderen. Brugere af Windows 8.1 og 7 kan klikke for at gennemgå opdateringer og vælge dem én ad gangen (fire stædige opdateringer, som ikke ville installere samtidig på vores Windows 8.1-pc blev installeret enkeltvis uden problemer). Det vil indsnævre din søgning til den specifikke fejlramte opdatering.

En anden mulig løsning er at hente den plagsomme opdatering manuelt. Gå til www.catalog.update.microsoft.com og søg efter opdateringsnummer (inklusive KB).

Du får vist en liste over matches baseret på Windows-version plus systemarkitekturen. x64 er til 64-bit-versioner af Windows, x86 til 32-bit. Download filen, dobbeltklik på den og følg instruktionerne.

Virker det ikke, skal du grave dybere. Eventuelle mislykkede opdateringer ledsages af en fejlkode i Windows 10. Brugere af Windows 8.1 og 7 skal dobbeltklikke på en mislykket opdatering for at gennemgå en fejlrapport inklusive fejlkoden. Ældre versioner af Windows giver også et link om mere hjælpe til denne fejl, selvom det normalt ikke giver nogen meningsfulde resultater.

Vær i stedet opmærksom på fejlkode og opdateringens KB-nummer. Prøv at google koden. Lav en søgning på ”Windows Update”, din version af Windows og KB-nummeret for at se, hvad du finder. Ignorer annoncer og fokusér på rigtige hjemmesider, herunder velrenommerede kilder som https://answers.microsoft.com. Vælg nyere resultater først. Især hvis de svarer til dit specifikke KB-nummer.

Nulstil Windows Update

1 Fejlsikret tilstand

Tryk på tasterne Win + R, skriv ”msconfig” og tryk på Enter-tasten. Vælg fanen ”Boot” og marker ”Sikker Start” og ”Netværk” Klik på ”OK” og genstart. I fejlsikret tilstand starter du Windows Repair. Følg trinnene og udfør et grundtjek. Er din pc ok, så ignorér tilpasning af strøm.

2 Udfør andre tjek

De tre andre trin, scanning, disktjek og tjek af systemfiler, er relevante, hvis dit Windows Update-problem er relateret til diskfejl eller ødelagte systemfiler. Gennemgå dem en ad gangen, genstart, hvor du bliver bedt om det, og vend tilbage til samme sted i programmet.

3 Udfør reparationer

Klik på ”Backup” for at sikkerhedskopiere registreringsdatabasen og oprette systemgendannelsespunkt. På næste skærm åbner du Repairs eller vælger en forudindstilling. Vælg ”Preset: Windows Update”. Klik på ”Start Repairs”. Åbn msconfig og fjern markering i ”Sikker start”. Genstart.