Af Rasmus Elm Rasmussen, Alt om Data
Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.
Vi er godt i gang med at udradere alle de små praktiske dimser, vi har været vant til at rende rundt med i lommerne. Kreditkort, kontanter, billetter og nu også nøgler kan erstattes af en app på din mobil.
Sæt en smart-lås i din dør, og du kan lukke dig ind med mobilen. Indtil videre har vi kun set smarte låse i form af almindelige dørlåse og hængelåse, men nu har danske Secuyou også skabt en lås til terrassedøren.
Ekstra sikkerhed
I en terrassedør låser døren typisk, når du lukker håndtaget ned. Er døren lukket, er den også låst. Der er sjældent en selvstændig lås, og ofte har man kun et greb indvendigt. Er der lukket indefra, kan du derfor ikke komme ind udefra.
Da døren således automatisk er låst, når den er lukket, er funktionen af en smart-lås derfor ikke helt den samme. I mange tilfælde er behovet nok heller ikke ligeså stort.
Vi testede Secuyou på en terrassedør med indvendigt greb. Det eneste, den her bidrager med, er, at den kan låse grebet, så du ikke kan åbne døren.
Og hvorfor skulle man så ønske det? Det kan være, du har børn, som du ikke ønsker skal kunne komme ud, eller du vil tyverisikre døren ekstra, sådan at en indbrudstyv ikke kan vippe håndtaget op, hvis det lykkes ham at smadre glasset i døren. Har man udvendigt greb på døren, kan du låse dig ind udefra og låse efter dig, når du går ud den vej.
Nem installation
Vi kan ligeså godt sige det, som det er. Vores håndsmæssige evner rækker ikke langt. De smarte låse, vi har testet tidligere, har udfordret os. Det var ikke tilfældet med Secuyou. Da vi havde skruet vores gamle håndtag af døren, kunne vi uden problemer skrue Secuyou i de samme huller med de samme skruer.
Det gik legende let. At få låsen koblet på mobilen gav heller ikke problemer. Du henter appen, tilføjer ny lås, så finder den din Secuyou. Du kan så vælge navn til den og en kode.
Når det er gjort, er der adgang til låsen med mulighed for at åbne og låse den. Ganske simpelt. Det er de grundlæggende egenskaber. Derudover er der mulighed for at dele adgang til din lås, hvilket formentlig vil være værdsat, hvis ikke du er den eneste i husstanden. Og det er desuden muligt at ændre navn på låsen.
Det forsøgte vi, men ikke med det store held. Den faldt tilbage på det gamle navn igen efter lidt tid. Koden prøvede vi også at ændre, men det var ikke muligt uden at fjerne låsen og oprette den påny.
Enhver kan få adgang
Forbindelse til låsen sker via Bluetooth. Når din mobil er indenfor rækkevidde, er den automatisk koblet på. Er den udenfor rækkevidde slår låsen til. Det er i og for sig smart, for så skal du aldrig tænke på, om du fik låst, da du gik hjemmefra. Og der er altid låst op, når du kommer hjem.
Hvis ikke du vil risikere ballade med samboende, er det dog en god idé at sikre dig, at der ikke er andre i hjemmet, som kunne have lyst til at benytte døren, eller at du i det mindste har givet dem adgang til låsen. I værste tilfælde risikerer man at blokere en flugtvej.
Løber mobilen tør for strøm, slår låsen også til. Det kan være et problem, hvis det er en dør med udvendigt greb, du bruger for at komme ind. Det kan løses ved at hente appen ned på en anden mobil og indtaste koden.
Har du glemt koden, kan du nulstille låsen med en knap bag kontrolpanelet og oprette den forfra. Der er en timeout på 30 minutter, før det kan ske. Efter det vil enhver med en iPhone kunne få adgang til låsen – også en indbrudstyv. Ruden skal dog smadres først, da kontrolboksen kun sidder indvendigt.
Taster du koden forkert, er der længere og længere time out pr. gang, men er du utålmodig, kan du bare tage batterierne ud og så starte forfra med det samme. Men hvorfor så overhovedet denne sikkerhedsforanstaltning, når den kan brydes i et snuptag?
Plads til forbedringer
På en terrassedør med udvendigt greb, kan låsen have sin berettigelse, omend der er sikkerheds-aspekter, vi er betænkelige ved. At den fastlåser håndtaget er en styrkelse af de fleste terrasse-døre, dog stopper det ikke en tyv, hvis han har god tid.
Som indvendig lås har vi svært ved at se den helt store gevinst. Havde den haft motorkraft nok til at trække håndtaget op og i, så man kunne åbne et indvendigt greb udefra, havde det været en anden snak. Så var vi solgt.
Dertil kommer, at den kun kører iPhone. Det kan hurtigt skabe problemer i en husstand med blandet udvalg af mobiler. Havde der så bare været HomeKit, med stærk kryptering, smart home-integration osv., havde det til nød kunne forsvares, men uden er det et handikap.
Android-understøttelse er på vej, og det, sammen med fiks af et par bugs, vil være et skridt i den rigtige retning. I dets nuværende form føler vi dog ikke, at Secuyou er helt i mål.