Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Test: Apple iPhone 13 Pro Max: Den bedste iPhone i mange år

Batterilevetiden, som har været en af iPhones største svagheder, er nu blandt dens største styrker, og der er samtidig sket enorme forbedringer i skærm og kamera. iPhone 13 Pro Max er en overordentlig god mobil.

Af Rasmus Elm Rasmussen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

iPhone Pro Max er i mere end en forstand den mobil, der giver dig den største iPhone-oplevelse. Det er her, man har givet den fuld skrue med den nyeste teknologi, og samtidig får du helt bogstaveligt talt den største iPhone. Skærmen er oppe på 6,7”, og det giver altså en ordentlig krabat af en mobil. For de fleste vil det være for meget. Den er tung, fylder meget i lommen, og skal betjenes med to hænder. Til gengæld skal du ikke småfnidre med tastatur og ikoner. Der er god plads til det hele, og risikoen for fejltryk er mindre end på de andre modeller.

Apple har videreført det kantede design fra sidste år. Det skal de have tak for, men de spejlblanke metalkanter, man har indført, er dog ikke lige vores kop te. De er dog med til at gøre iPhone hårdfør, og hårdfør cdet er den faktisk i en grad, som de færreste andre mobiler på markedet. Metalkanterne er slidstærke, mens skærmen er den stærkeste på en iPhone nogensinde - ifølge Apple endda på en hvilken som helst smartphone nogensinde. Mobilen har desuden en IP68-certificering, som garanterer vand- og støvtæthed.

Hurtig skærm

Den får mere udbytte af det store skærmareal end i tidligere generationer af mobilen. Hakket i toppen af skærmen, det såkaldte "notch", er blevet mindre. Det uden at give løb på den glimrende ansigtsgenkendelse, der er implementeret her.

Den lysstærke Retina XDR-skærm leverer ikke bare forrygende farvegengivelse og høj kontrast, men også et særdeles skarpt og smidigt billede, da man for første gang har hævet opdateringshastigheden til 120 Hz. Det var også på høje tid, kunne man fristes til at sige. 120 Hz har været standard på de bedste Android-mobiler et par år efterhånden.

Bomstærk og med lang batteritid

Apple har været foran på processorkraft de seneste år, og det forspring øger de kun endnu mere med den nye iPhone. A15 Bionic-processoren er lysår foran selv de stærkeste Android-mobiler, især på grafikkræfter, hvor den er cirka tre ganske så hurtig som den hurtigste Android lige nu.

iPhone har haltet betydeligt efter konkurrenterne på batterilevetid, men det er ikke tilfældet længere. Tværtimod. iPhone Pro Max er faktisk en af de mest udholdende mobiler, du kan opdrive lige nu.

Den reelle levetid afhænger selvsagt at hvor intenst du bruger mobilen. Den store skærm sluger betydelige mængder strøm og mobilen kan faktisk blive lidt varm, hvis du bladrer meget rundt i feeds eller gamer for fuld drøn. Skærmen bruger nemlig megen strøm når opdateringshastigheden er på maks. Hastigheden justeres dog automatisk efter det indhold du ser, så når du bare læser en artikel eller en mail kan den gå helt ned til 10 Hz. Det, kombineret med et større batteri, fintuning af design og teknologi samt en suveræn standby-levetid, gør at der kan gå flere dage, før du behøver at slutte mobilen i en oplader.

Vi opnåede tre dages levetid, uden at gøre noget som helst for at spare på strømmen, ved almindelig varieret hverdagsbrug.

Opladningen sker også relativt hurtigt. Det tager lidt over en time for en fuld opladning, så den følger fint med konkurrenterne fra Samsung, Sony m.fl.

Fantastisk kamera

Det er således en smartphone, der er gearet til såvel seriøs gaming som avanceret AR og ikke mindst foto og video, hvor de store regnekræfter og komplekse AR-algoritmer giver rum for nye interessante funktioner.

”Filmisk”-funktionen bruger mobilens Lidar-sensor sammen med AR-teknologi til at skabe flydende overgange i fokus, så omgivelserne sløres for eller bag den person eller det objekt, du vælger, ligesom i en spillefilm. Resultaterne er yderst overbevisende. Se herunder hvordan, det ser ud når vi skifter fokus mellem bærrene tæt på og bærrene længere væk:

https://youtu.be/2UaTCyoHJdM

Det samme kan man sige om stort set alt hvad kameraet ellers præstere. Samtlige af de tre kameraer på bagsiden er opgraderet. Hovedkameraet er nu forsynet med en betydeligt større sensor end tidligere og med en stor ƒ/1.5 blændeåbning, så der lukkes over dobbelt så meget lys ind som tidligere. Og det ses. iPhone har vores øjne haft tendens til en lidt ulden farvegengivelse, men ikke længere. Foto skarpt med knasende sprød kontrast, sprællevende farver og en imponerende dynamik. De øvrige kameraer har fået lignende opgraderinger, så der er god konsistens i billedkvalitet, når du skifter mellem objekterne.

Med tilføjelsen af makro-foto, implementeret i ultra-vidvinkel-kameraet, er spændvidden højere end nogensinde før. Billederne herunder viser den fulde vidde, og til sidst et billede taget med Portræt-funktion, der sløring for- eller baggrund for en flot bokeh-effekt.

Flere af de nye foto-features er også implementeret i frontkameraet, ikke mindst "filmisk"-tilstand, så du kan lave cinematiske selfie-videoer. Der er dog ikke desto mindre betydelig kvalitetsforskel sammen med bagsidens kamera. I frontkameraet får den vi den gamle fornemmelse af lidt uldne farver og svagere kontrast, som generelt prægede kameraerne i tidligere iPhones. Af et selfiekamera er det dog absolut anstændigt.

Stort set perfekt

Og således er det faktisk svært for alvor at sætte noget på iPhone 13 Pro Max. Der hvor den ikke en decideret fremragende, er den bare ganske enkelt god. Det der haltede før - i særdeleshed batteri, men til en vis grad også kamera - er der rettet op på og endda langt mere end det. Nu er den faktisk foran på batteritid og blandt de stærkeste på markedet, når det gælder kamerakvalitet.

Hold styr på kortet

Apple fortsætter med at udvide deres MagSafe-univers af magnetisk tilbehør til iPhone. Som nyeste skud på stammen er det nu muligt at få en kortholder i læder, der magnetisk klæber sig fast bag på iPhone. Så behøver du kun at huske mobilen, når du skal ud døren.
Som en ret smart feature er den nye Leather Wallet knyttet op på Apples Find-tjeneste, så du altid kan finde den via appen, hvis den skulle blive væk for dig.

Selv dem med en iPhone 12 Pro Max vil således føle en væsentligt forbedring ved at opgradere til en nye.

Vi er vilde med Max-modellens store skærm, men mobilen vil være for stor for de fleste. Men så kan man heldigvis både spare lidt penge og få en mere handy mobil med stort set samme features i iPhone 13 Pro.