Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Du tror det er løgn: Dét koster dit kodeord på det mørke internet

Stjålne passwords sælges i stor stil på det mørke internet, men selvom det kan koste dig dyrt når kodeordet falder i de forkerte hænder, er prisen ofte chokerende billig.

Af Rasmus Elm Rasmussen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Et stjålet kodeord kan have alvorlige konsekvenser, men det sker desværre hele tiden. Og når det er sket er det ikke nødvendigvis de samme mennesker som har stjålet det, der udnytter det til efterfølgende kriminalitet. Ofte sælges kodeordet på det mørke internet til organiserede forbrydere.

Mindre end en liter mælk

Priserne er dog ganske overkommelige, viser en ny rapport fra Microsoft. Rapporten, der bærer navnet "Cyber Signals" rummer ret præcise prisangivelser for kriminelle ydelser på det mørke internet.

Det fremgår eksempelvis at kodeord ofte sælges i store mængder af minimum 1000 kroner og stykprisen i sådanne tilfælde typisk ligger på omkring 0,94 dollars, eller 8,18 danske kroner. Altså mindre en almindelig liter mælk i disse inflationstider.

I rapporten fremgår det også at prisen for at hyre en hacker ligger omkring 1.645 kroner samt at et spearphishing-angreb kan koste mellem 65-650 kroner og at belønningen for at ramme en computer med ransomware normalt er cirka 30 procent af gevinsten.

”Mange cyberangreb bliver i dag udført på bestilling af professionelle. For såvel virksomheder som befolkningen generelt medfører dette større krav til sikkerheden i vores omgang med data og it. Heldigvis er der en række lavthængende frugter, enhver bør tage i brug for at undgå it-kriminalitet. Eksempelvis bør kodeord være stærke, udskiftes jævnligt, og endnu bedre skal der gøres brug af tofaktor- eller totrinslogin, hvor det er muligt”, siger Ole Kjeldsen, teknologi- og sikkerhedsdirektør hos Microsoft Danmark.

6 råd til bedre beskyttelse

I forbindelse med rapporten kommer Microsoft med en række gode råd til bedre beskyttelse:


  1. Lav stærke kodeord og find på din egen huskeregel

  2. Brug ikke samme kodeord flere steder

  3. Del aldrig dit kodeord med andre

  4. Brug tofaktor-godkendelse, når det er muligt

  5. Brug en password-manager  til at holde styr på dine kodeord

  6. Åbenikke en mail eller en USB-nøgle med indhold fra en afsender du ikke kender
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere


Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

29. maj 2024 | Læs mere


Forbered dig effektivt på cyber katastrofen

Da det ikke længere er et spørgsmål om, om man bliver ramt men et spørgsmål om hvornår, er det essentielt at analysere angrebsflader og designe en effektiv sikkerhedsinfrastruktur, som afvejer sikring af centrale data og systemer mod hensynet til brugervenlighed og medarbejdernes produktivitet.

30. maj 2024 | Læs mere