Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Du tror det er løgn: Dét koster dit kodeord på det mørke internet

Stjålne passwords sælges i stor stil på det mørke internet, men selvom det kan koste dig dyrt når kodeordet falder i de forkerte hænder, er prisen ofte chokerende billig.

Af Rasmus Elm Rasmussen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Et stjålet kodeord kan have alvorlige konsekvenser, men det sker desværre hele tiden. Og når det er sket er det ikke nødvendigvis de samme mennesker som har stjålet det, der udnytter det til efterfølgende kriminalitet. Ofte sælges kodeordet på det mørke internet til organiserede forbrydere.

Mindre end en liter mælk

Priserne er dog ganske overkommelige, viser en ny rapport fra Microsoft. Rapporten, der bærer navnet "Cyber Signals" rummer ret præcise prisangivelser for kriminelle ydelser på det mørke internet.

Det fremgår eksempelvis at kodeord ofte sælges i store mængder af minimum 1000 kroner og stykprisen i sådanne tilfælde typisk ligger på omkring 0,94 dollars, eller 8,18 danske kroner. Altså mindre en almindelig liter mælk i disse inflationstider.

I rapporten fremgår det også at prisen for at hyre en hacker ligger omkring 1.645 kroner samt at et spearphishing-angreb kan koste mellem 65-650 kroner og at belønningen for at ramme en computer med ransomware normalt er cirka 30 procent af gevinsten.

”Mange cyberangreb bliver i dag udført på bestilling af professionelle. For såvel virksomheder som befolkningen generelt medfører dette større krav til sikkerheden i vores omgang med data og it. Heldigvis er der en række lavthængende frugter, enhver bør tage i brug for at undgå it-kriminalitet. Eksempelvis bør kodeord være stærke, udskiftes jævnligt, og endnu bedre skal der gøres brug af tofaktor- eller totrinslogin, hvor det er muligt”, siger Ole Kjeldsen, teknologi- og sikkerhedsdirektør hos Microsoft Danmark.

6 råd til bedre beskyttelse

I forbindelse med rapporten kommer Microsoft med en række gode råd til bedre beskyttelse:


  1. Lav stærke kodeord og find på din egen huskeregel

  2. Brug ikke samme kodeord flere steder

  3. Del aldrig dit kodeord med andre

  4. Brug tofaktor-godkendelse, når det er muligt

  5. Brug en password-manager  til at holde styr på dine kodeord

  6. Åbenikke en mail eller en USB-nøgle med indhold fra en afsender du ikke kender




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere