Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Du tror det er løgn: Dét koster dit kodeord på det mørke internet

Stjålne passwords sælges i stor stil på det mørke internet, men selvom det kan koste dig dyrt når kodeordet falder i de forkerte hænder, er prisen ofte chokerende billig.

Af Rasmus Elm Rasmussen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Et stjålet kodeord kan have alvorlige konsekvenser, men det sker desværre hele tiden. Og når det er sket er det ikke nødvendigvis de samme mennesker som har stjålet det, der udnytter det til efterfølgende kriminalitet. Ofte sælges kodeordet på det mørke internet til organiserede forbrydere.

Mindre end en liter mælk

Priserne er dog ganske overkommelige, viser en ny rapport fra Microsoft. Rapporten, der bærer navnet "Cyber Signals" rummer ret præcise prisangivelser for kriminelle ydelser på det mørke internet.

Det fremgår eksempelvis at kodeord ofte sælges i store mængder af minimum 1000 kroner og stykprisen i sådanne tilfælde typisk ligger på omkring 0,94 dollars, eller 8,18 danske kroner. Altså mindre en almindelig liter mælk i disse inflationstider.

I rapporten fremgår det også at prisen for at hyre en hacker ligger omkring 1.645 kroner samt at et spearphishing-angreb kan koste mellem 65-650 kroner og at belønningen for at ramme en computer med ransomware normalt er cirka 30 procent af gevinsten.

”Mange cyberangreb bliver i dag udført på bestilling af professionelle. For såvel virksomheder som befolkningen generelt medfører dette større krav til sikkerheden i vores omgang med data og it. Heldigvis er der en række lavthængende frugter, enhver bør tage i brug for at undgå it-kriminalitet. Eksempelvis bør kodeord være stærke, udskiftes jævnligt, og endnu bedre skal der gøres brug af tofaktor- eller totrinslogin, hvor det er muligt”, siger Ole Kjeldsen, teknologi- og sikkerhedsdirektør hos Microsoft Danmark.

6 råd til bedre beskyttelse

I forbindelse med rapporten kommer Microsoft med en række gode råd til bedre beskyttelse:


  1. Lav stærke kodeord og find på din egen huskeregel

  2. Brug ikke samme kodeord flere steder

  3. Del aldrig dit kodeord med andre

  4. Brug tofaktor-godkendelse, når det er muligt

  5. Brug en password-manager  til at holde styr på dine kodeord

  6. Åbenikke en mail eller en USB-nøgle med indhold fra en afsender du ikke kender
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Styrk effektivitet og bundlinje i ét hug

Fleksibilitet, valgfrihed og bæredygtighed er nogle af de områder, som vægtes særligt højt, især blandt de yngre generationer, når de skal vælge eller blive på en arbejdsplads. På eventet kan du få konkrete løsningsforslag til, hvordan du med en fleksibel IT-strategi og det frie IT-valg, kan give medarbejderne medbestemmelse omkring valg af digitalt arbejdsudstyr og samtidig være mere miljøbevidste i deres valg.

06. juni 2023 | Læs mere


Kom godt i gang og få det fulde udbytte med Dynamics 365 FO

Overvejelser, forberedelser og implementering. CGI's eksperter stiller skarp på Microsoft Dynamics 365 FO og merværdien ved samspillet med Azure og Power Platform.

06. juni 2023 | Læs mere


Cybersecurity Excellence Day 2023

Sikkerhed er et vidt begreb, og antallet af produkter og services nærmest eksploderer i takt med, at trusselsbilledet bliver stadig mere mudret og faretruende. På årets Cybersecurity Excellence Day kommer vi hele vejen rundt, så du får et solidt grundlag for at skelne mellem de aktuelt mest værdifulde teknologier fra buzzwords og ny vin på gamle flasker.

07. juni 2023 | Læs mere