Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Sikkerheden i virksomheder kan blive truet af EU-krav til Apples mobiltelefoner

Sikre iPhones kan være en saga blot. EU-kommissionen er på vej med krav om friere adgang for software på Apples mobiltelefoner. Det er en alvorlig trussel, advarer sikkerhedsekspert.

Af Aksel Brinck, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Apple må ikke have monopol på at levere software til iPhones gennem App Store. Det er holdningen i EU-kommissionen, som har planer om at tvinger Apple og andre leverandører til at åbne deres handelsplatforme. Men det kan føre til en eksplosion i iOS- og iPadOS-malware, advarer den anerkendte finske sikkerhedsekspert Mikko Hyppönen – ifølge internetmediet ITPro.

"Jeg kan fuldstændig se, hvorfor de gør det; det er et monopol – helt klart – og Apple skovler penge ind App Store," siger han til ITPro, men tilføjer:

"Selvfølgelig er monopoler dårlige. Jeg kan godt se, hvorfor EU ønsker at bryde dem ned. Men slutresultatet er dårligt for sikkerheden."

Mange brugere – og ikke mindst virksomheder – vælger Apples mobilløsninger, fordi risikoen for malware er langt lavere end i andre mere åbne miljøer, herunder på enheder, som benytter Android-apps.

Playstation-modellen er sikrest

Mikko Hyppönen er begejstret for den såkaldte Playstation-model, når det handler om sikkerhed. Spillekonsoler som Playstation og Xbox er sikre miljøer, fordi man ikke kan hente ikke-godkendt software ned på dem. Den samme tilgang benytter Apple i App Store, der regnes for en meget sikker app-butik.

Årsagen til, at EU ønsker at stoppe lukkede handelspladser som App Store er, at de kan komme til at udgøre et meget stærkt monopol, der udelukker softwareleverandører, som enten ikke falder i – i dette tilfælde – Apples smag, eller som ikke vil acceptere Apples andel af omsætningen.

EU-initiativet er en del af Digital Markets Act (DMA), der skal stække it-giganter som Apple, Google og Meta (Facebook mv.).

Adgang for tredjepartsbutikker

I stedet ønsker EU at gøre det muligt for andre app-butikker (tredjepartsbutikker) at få adgang til Apples mobile enheder. Det vil give større frihed og mere rimelige konkurrencevilkår, mener kommissionen. Men det vil også åbne en ladeport for it-kriminelle og andre, som med onde hensigter udvikler tvivlsom software og dermed bringe sikkerheden i virksomheder og offentlige institutioner i fare. Sådan lyder modargumentet.

Hyppönen forventer, at Playstation-modellen vil blive mere udbredt i de kommende år i virksomhederne, fordi sikkerhedstruslerne bliver mere og mere alvorlige. Hvis det er tilfældet, kommer EU-kommissionens bestræbelser til at stå i skærende kontrast til markedsudviklingen. Alene af den grund er det sidste ord næppe sagt i denne sag om åbenhed for konkurrencens skyld og lukkethed for sikkerhedens skyld.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Undgå cyberkatastrofen med automatiseret kontrol over sensitive data

Når cyberkriminelle gennemtrænger din sikkerhedsinfrastruktur, bruger de i snit 48 dage til at danne sig et overblik over sensitive data, før de lukker dine systemer og data ned med ransomware. På dette seminar får du derfor et solidt grundlag for at sikre dig overblik over sensitive, virksomhedskritiske informationer. Derudover vil du få et praktisk indblik i, hvordan du beskytter dine informationer, så du er er mindre sårbar når cyberkriminelle trænger ind på dit netværk, samt et overblik over typiske angrebsformer og viden om, hvordan et ransomwareangreb foregår i praksis.

07. februar 2023 | Læs mere


Status og erfaringer fra fem år med GDPR

Vi samler nogle af Danmarks fremmeste GDPR-eksperter trådene efter knapt fem år. Dette giver dig et solidt overblik over de hidtidige erfaringer og sikker viden at basere din indsats på, når du skal planlægge og tilpasse din organisations indsats for at sikre compliance med det omfattende regelkompleks.

07. februar 2023 | Læs mere


ERP-trends 2023

Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på. Herunder hvordan den stadig mere udbredte – og uomgængelige – anvendelse af cloudservices vil påvirke dine muligheder for at få mest muligt ud af dine investeringer.

08. februar 2023 | Læs mere