Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Sikkerheden i virksomheder kan blive truet af EU-krav til Apples mobiltelefoner

Sikre iPhones kan være en saga blot. EU-kommissionen er på vej med krav om friere adgang for software på Apples mobiltelefoner. Det er en alvorlig trussel, advarer sikkerhedsekspert.

Af Aksel Brinck, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Apple må ikke have monopol på at levere software til iPhones gennem App Store. Det er holdningen i EU-kommissionen, som har planer om at tvinger Apple og andre leverandører til at åbne deres handelsplatforme. Men det kan føre til en eksplosion i iOS- og iPadOS-malware, advarer den anerkendte finske sikkerhedsekspert Mikko Hyppönen – ifølge internetmediet ITPro.

"Jeg kan fuldstændig se, hvorfor de gør det; det er et monopol – helt klart – og Apple skovler penge ind App Store," siger han til ITPro, men tilføjer:

"Selvfølgelig er monopoler dårlige. Jeg kan godt se, hvorfor EU ønsker at bryde dem ned. Men slutresultatet er dårligt for sikkerheden."

Mange brugere – og ikke mindst virksomheder – vælger Apples mobilløsninger, fordi risikoen for malware er langt lavere end i andre mere åbne miljøer, herunder på enheder, som benytter Android-apps.

Playstation-modellen er sikrest

Mikko Hyppönen er begejstret for den såkaldte Playstation-model, når det handler om sikkerhed. Spillekonsoler som Playstation og Xbox er sikre miljøer, fordi man ikke kan hente ikke-godkendt software ned på dem. Den samme tilgang benytter Apple i App Store, der regnes for en meget sikker app-butik.

Årsagen til, at EU ønsker at stoppe lukkede handelspladser som App Store er, at de kan komme til at udgøre et meget stærkt monopol, der udelukker softwareleverandører, som enten ikke falder i – i dette tilfælde – Apples smag, eller som ikke vil acceptere Apples andel af omsætningen.

EU-initiativet er en del af Digital Markets Act (DMA), der skal stække it-giganter som Apple, Google og Meta (Facebook mv.).

Adgang for tredjepartsbutikker

I stedet ønsker EU at gøre det muligt for andre app-butikker (tredjepartsbutikker) at få adgang til Apples mobile enheder. Det vil give større frihed og mere rimelige konkurrencevilkår, mener kommissionen. Men det vil også åbne en ladeport for it-kriminelle og andre, som med onde hensigter udvikler tvivlsom software og dermed bringe sikkerheden i virksomheder og offentlige institutioner i fare. Sådan lyder modargumentet.

Hyppönen forventer, at Playstation-modellen vil blive mere udbredt i de kommende år i virksomhederne, fordi sikkerhedstruslerne bliver mere og mere alvorlige. Hvis det er tilfældet, kommer EU-kommissionens bestræbelser til at stå i skærende kontrast til markedsudviklingen. Alene af den grund er det sidste ord næppe sagt i denne sag om åbenhed for konkurrencens skyld og lukkethed for sikkerhedens skyld.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
KEYBALANCE A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Datadrevet forretning: Skab enestående kundeoplevelser med viden og data i centrum

Data står i centrum, når du skal styrke kundeoplevelsen – eller det burde det i hvert fald gøre. På denne konference vil du møde eksperter indenfor CX og komme i dybden med, hvordan du sætter data, transparens og viden til at arbejde for dig i din Customer Experience-strategi.

07. maj 2024 | Læs mere


Kunstig Intelligens (AI) Masterclass - fra futuristisk idé til uundværlig ressource

Velkommen til en Masterclass om kunstig Intelligens (AI) og den transformative kraft, som kan tage din organisation og karriere til næste niveau. AI er gået fra at være en futuristisk idé til at blive en uundværlig ressource for virksomheder over hele verden og har allerede sat sit præg på den måde, som vi arbejder på, træffer beslutninger og kommunikerer med vores kunder.

07. maj 2024 | Læs mere


Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere