Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Sikkerheden i virksomheder kan blive truet af EU-krav til Apples mobiltelefoner

Sikre iPhones kan være en saga blot. EU-kommissionen er på vej med krav om friere adgang for software på Apples mobiltelefoner. Det er en alvorlig trussel, advarer sikkerhedsekspert.

Af Aksel Brinck, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Apple må ikke have monopol på at levere software til iPhones gennem App Store. Det er holdningen i EU-kommissionen, som har planer om at tvinger Apple og andre leverandører til at åbne deres handelsplatforme. Men det kan føre til en eksplosion i iOS- og iPadOS-malware, advarer den anerkendte finske sikkerhedsekspert Mikko Hyppönen – ifølge internetmediet ITPro.

"Jeg kan fuldstændig se, hvorfor de gør det; det er et monopol – helt klart – og Apple skovler penge ind App Store," siger han til ITPro, men tilføjer:

"Selvfølgelig er monopoler dårlige. Jeg kan godt se, hvorfor EU ønsker at bryde dem ned. Men slutresultatet er dårligt for sikkerheden."

Mange brugere – og ikke mindst virksomheder – vælger Apples mobilløsninger, fordi risikoen for malware er langt lavere end i andre mere åbne miljøer, herunder på enheder, som benytter Android-apps.

Playstation-modellen er sikrest

Mikko Hyppönen er begejstret for den såkaldte Playstation-model, når det handler om sikkerhed. Spillekonsoler som Playstation og Xbox er sikre miljøer, fordi man ikke kan hente ikke-godkendt software ned på dem. Den samme tilgang benytter Apple i App Store, der regnes for en meget sikker app-butik.

Årsagen til, at EU ønsker at stoppe lukkede handelspladser som App Store er, at de kan komme til at udgøre et meget stærkt monopol, der udelukker softwareleverandører, som enten ikke falder i – i dette tilfælde – Apples smag, eller som ikke vil acceptere Apples andel af omsætningen.

EU-initiativet er en del af Digital Markets Act (DMA), der skal stække it-giganter som Apple, Google og Meta (Facebook mv.).

Adgang for tredjepartsbutikker

I stedet ønsker EU at gøre det muligt for andre app-butikker (tredjepartsbutikker) at få adgang til Apples mobile enheder. Det vil give større frihed og mere rimelige konkurrencevilkår, mener kommissionen. Men det vil også åbne en ladeport for it-kriminelle og andre, som med onde hensigter udvikler tvivlsom software og dermed bringe sikkerheden i virksomheder og offentlige institutioner i fare. Sådan lyder modargumentet.

Hyppönen forventer, at Playstation-modellen vil blive mere udbredt i de kommende år i virksomhederne, fordi sikkerhedstruslerne bliver mere og mere alvorlige. Hvis det er tilfældet, kommer EU-kommissionens bestræbelser til at stå i skærende kontrast til markedsudviklingen. Alene af den grund er det sidste ord næppe sagt i denne sag om åbenhed for konkurrencens skyld og lukkethed for sikkerhedens skyld.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Computerworld Summit 2024

Vi kigger ind i scenariet for fremtiden it-afdeling og hvordan virksomheden bedst muligt udnytter både nye og etablerede teknologier til at understøtte vækst og dermed sikre overlevelse i en konkurrencepræget verden.

23. maj 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere


Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

29. maj 2024 | Læs mere