Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

6 gode råd: Sådan opretholder du et stærkt bilbatteri

Ved at sikre, at vores bilbatteri fungerer korrekt, kan vi forlænge dets levetid med op til tre gange og få et bedre kørende køretøj, hvilket sparer os både tid og penge.

Af Rasmus Elm Rasmussen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Charge Your Car Day blev oprettet for at lære bilejere om, hvilken rolle batteriopladning spiller for batteriets sundhed og de skridt, vi kan tage for at støtte det ydmyge, men hårdtarbejdende bilbatteri. Ved at sikre, at vores bilbatteri fungerer korrekt, kan vi forlænge dets levetid med op til tre gange og få et bedre kørende køretøj, hvilket sparer os både tid og penge.

Batteripleje gælder også for ejere af nye køretøjer, som naturligvis er helt afhængige af deres batteri. Mens elektriske køretøjer skal "Always Be Charging", er det vigtigt, at du indstiller en ladningsgrænse på 80-90% for at stoppe nedbrydningen af lithium-ion-batteriet, de fleste elektriske batterikøretøjer har denne evne. Plug-In Hybrid-ejere har også et batteriopladningskrav, og mange ignorerer 12V, der driver vigtigt tilbehør som opvarmning og aircondition. Læs din bils manual og se, om du kan oplade dit PHEV 12V batteri separat. 12V-batteriet oplades fra bilens interne DC-DC-system fra det større batteri og oplades kun til 100%, når det er tilsluttet en batterioplader, som også kan forlænge batteriets levetid med op til tre gange.

CTEKs administrerende direktør, Jon Lind, forklarer: "Vores bil er det vigtigste teknologisk avancerede udstyr, som vi interagerer med hver dag. Regelmæssig kontrol og vedligeholdelse sikrer, at den fungerer på en pålidelig, effektiv og sikker måde. Efterhånden som køretøjer bliver mere teknologisk avancerede, øges belastningen og afhængigheden af batteriet, og det skal derfor regelmæssigt oplades og efterses for at sikre korrekt funktion.”

Populariteten af hybrid-arbejde betyder et stigende antal korte ture, hvilket markant øger risikoen for et fladt batteri. Selve naturen af disse ture lægger en enorm belastning på batteriet, da det ikke er i stand til at genoplades efter motorens tænding og derefter skal arbejde hårdt for at levere den kraft, der kræves for at holde de teknologiske komponenter på din bil i funktion.
Det er også vigtigt at huske, at et fladt batteri ofte kan være mere alvorligt end blot mindre gener.

Selvom det selvfølgelig giver uvurderlig ro i sindet, sikrer det også korrekt funktion af alle funktioner og hjælper chauffører med at spare penge i det lange løb. Der er også en iboende forbindelse mellem batteriet og de elektroniske komponenter i køretøjet. Et defekt batteri kan have en skadelig indvirkning på et køretøjs elektronik - potentielt forårsage mere alvorlig skade og omkostninger samlet set.

For at markere denne ”Charge You Car-dag” deler CTEK sine fem bedste tips til, hvordan chauffører kan tage en aktiv rolle i at vedligeholde deres bilbatteris sundhed. I sidste ende kommer det ned til bedre uddannelse og etablering af en regelmæssig batterisundhedsrutine.

1. Almindelig batteriopladning

At være opmærksom på belastningen af bilbatteriet af ny bilteknologi, ændringer i vejrmønstre og korte ture gør os i stand til at forstå vigtigheden af batteriopladning. Den vigtigste årsag til nedbrud er batterifejl. Regelmæssig opladning kan sikre vedvarende ydeevne og forlænget levetid, hvilket hjælper med at reducere emissioner, spare penge og sikre pålidelighed.

2. Kom ind i en rutine

Eksperter anbefaler opladning mindst en gang om måneden for at opretholde optimal batterisundhed. Det er vigtigt at tilslutte batteriopladeren til køretøjet og lade det gøre sit arbejde hurtigt og effektivt, og sikre, at det har fuldført en fuld cyklus. Det er også vigtigt at huske, at en Plug-In Hybrid (PHEV) også har et 12V batteri. Den oplader kun til 80 % kapacitet, mens du kører rundt for at bringe den til 100 %, du skal bruge en batterioplader.

3. Elbilernes ABC

Batterier til elektriske køretøjer bør ikke oplades til 100 %, i stedet kan du indstille en ladningsgrænse på 80-90 % på dit elektriske batteri, da dette forhindrer lithium-ion-batteriet i at gennemføre for mange fulde cyklusser. Når denne grænse er sat, er reglen for elektriske køretøjer ABC eller med andre ord "Always Be Charging", da du kan gøre dette uden at bekymre dig om at forringe batteriet. Den optimale betingelse for et lithium-ion-batteri er at opretholde opladningen mellem 20-80 % med en 100 % opladning, der kun anbefales til længere ture.

4. Et sundt batteri er et glad batteri

Det er ligegyldigt, hvor ofte du oplader dit batteri, hvis det ikke fungerer korrekt. Se efter en batterioplader, der har en indbygget funktion, der udfører vedligeholdelse under opladning. Det kan fejlfinde eventuelle problemer med bilbatteriets indre funktion, så du kan have ro i sindet, at dit batteri altid fungerer med optimal kapacitet.

5. Temperaturen skal være helt rigtig, ingen ekstremer

Vejret har en væsentlig indflydelse på batteriets ydeevne. Under kolde forhold, når temperaturen når frysepunktet, kan den miste så meget som 35 % af sin ydeevne og op til 50 %, hvis forholdene er endnu koldere. Nogle elbiler har en funktion, der forvarmer batteriet, hvilket giver bilen mere kraft, bedre rækkevidde og reducerer skader på batteriet under kolde forhold. På samme måde kan varmt vejr få batteriet til at fordampe dets væsker. Som bilist bør du holde øje med, hvordan bilen starter eller driften af det elektriske system generelt. Disse kan indikere et svagt batteri eller problemer med bilens elektriske system.

6. Korrekt genopladningsmetoder

Almindeligt accepterede metoder til genopladning kan skade batteriets sundhed. Metoder som startkabler, push-start af en manuel bil eller køretur kan oplade batteriet for hurtigt og forårsage skader, som vil påvirke batteriets langsigtede evne til at genoplade. Det bedste råd er at være proaktiv og etablere en regelmæssig bilopladningsrutine for at sikre en god batterisundhed. Men hvis et nedbrud opstår, tilbyder produkter som CTEK CS FREE adaptiv boost-teknologi, der leverer en konstant opladning og vurderer batteriets tilstand, før de leverer strømmen. Du går igen om 15 minutter, sikker på, at du ikke har påført dit batteri ekstra skade.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
NIS2 - Sådan forbereder du din virksomhed til den store dag med ny EU-lovgivning om cybersikkerhed

NIS2 er et nyt EU-direktiv, som pålægger medlemslandene at sikre, at udbydere af kritisk infrastruktur og tjenester har passende sikkerhedsforanstaltninger på plads til at styre cyberrisici og opretholde modstandsdygtighed i tilfælde af en hændelse. Du skal være klar fra dag et – ellers vanker der bøder.

26. september 2023 | Læs mere


Er der en vej uden om usikker, kostbar og kompleks clouddrift?

Få indsigt i konklusionerne fra en nylig, storstilet undersøgelse fra Computerworld og Veritas med svar fra mere end 100 danske IT-topchefer i detaljer om deres erfaringer med de seneste års bevægelse mod cloudbaserede platforme og services. Derudover får du bud på, hvordan man som virksomhed både høster fordelene ved øget clouddrift og et stigende antal leverandører. Vel at mærke samtidig med, at man får det overblik, som gør det muligt at drive infrastrukturen sikkert og effektivt.

05. oktober 2023 | Læs mere


OT-sikkerhed i produktionsmiljøer - hvor kommer truslerne fra og hvordan opnår I optimal modstandsdygtighed overfor cyberangreb?

Til trods for den intense fokus på cybersikkerhed og NIS2 er mange produktionsvirksomheder og organisationer stadig usikre på, hvad de konkret skal gøre for at sikre, at de lever op til direktivets nye skærpede krav, når det gælder risikostyring, dokumentation og indberetning samt kravene om at garantere sikkerheden igennem hele forsyningskæden – og det ansvar, der følger med.

10. oktober 2023 | Læs mere