Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Test: Eset Internet Security 2023: Opdateret sikkerhedspakke er diskretionen selv

En af markedets mest anerkendte værktøjskasser med antivirus og masser af andre sikkerhedsfunktioner er nu klar i en 2023-version. Det meste er blevet fintrimmet, og der er nyheder, som gør det tryggere at færdes på internettet.

Af Knud Søndergaard, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Vi overrasker næppe mange læsere ved at konstatere, at en internetopkoblet computer uden virus- og trusselsbeskyttelse er lige så risikabel at bruge som en bil med speederen i bund – og uden rat og bremser.

Derfor kommer Microsoft Windows og andre operativsystemer med en integreret sikkerhedsapp og et større eller mindre udvalg af andre beskyttelsesfunktioner. Herudover er der adskillige tredjepartsudbydere af løsninger, som tilbyder mere avanceret dækning af blinde vinkler og giver brugerne større tryghed.

Blandt veteranerne i dette ”våbenkapløb” mod alverdens stadig dygtigere og mere aggressive hackere er Eset, som begyndte at ”dyrke” antivirus tilbage i 1987 og formelt blev grundlagt i 1992. Firmaet har ikke hvilet på laurbærrene og kommer stadig ud på podiepladser i uafhængige test af beskyttelse mod fjendtlige aktiviteter via nettet.

Et enkelt eksempel er Forbrugerrådet Tænk, der i en 2022-test af det bedste antivirus til Windows giver Eset Internet Security karakteren ”81 %” og prædikatet ”Meget god” – som det ene af kun to programmer blandt 17. Tænks test er udført i samarbejde med andre forbrugerorganisationer i testfællesskabet International Consumer Research & Testing (ICRT), der råder over de nødvendige ressourcer til at simulere malwareangreb og levere den fornødne dokumentation til sagkyndig vurdering.

Internet Security er Esets produkt til private og små virksomheder. Større firmaer og organisationer kan vælge mellem et bredt udvalg af Eset Protect-løsninger (se AODs test her), der kan skræddersys til stort set ethvert formål og brugerantal.

Nyt til 2023

Grundlæggende giver et antivirusprogram beskyttelse mod virus i form af malware, phishing og ransomware. I Eset Internet Security sker alt dette ved hjælp af en hel stribe – næsten 30 – moduler, som løbende opdateres og fintrimmes.


Der indgår mange ingredienser i et program som ESET Internet Security. Denne oversigt viser modulnavne, versionsnumre og builddatoer.


Blandt de større nyheder til 2023 fremhæver firmaet selv disse tre forbedringer:

• Integration med Intel Threat Detection Technology (TDT) for at forbedre beskyttelsen mod ransomware. Herved forøges ransomware-beskyttelsen ved at integrere Intels hardware-baserede ransomware-detektionsteknologi. Det hjælper med at afsløre ransomware, da det forsøger at undgå registrering i hukommelsen. Denne funktion giver desuden mulighed for at bruge Intel TDT machine learning-modeller, som kun findes på Intel Core-processorer, til at hjælpe med detektering af trusler ved hjælp af avancerede undvigelsesteknikker, heriblandt nuldags-varianter, binær sløring, tilsløring i en virtuel maskine og filløse angreb, mens den overordnede systemydelse holdes høj på tværs af alle computerlag.

• Forbedring af netværkstjekkeren. Dette giver nu mulighed for at teste en hjemmerouter og router-tilsluttede enheder for sårbarheder, som for eksempel svage adgangskoder eller forældet firmware og leverer en liste over enheder, der er tilsluttet netværket. Maria de la Motte fra Eset har fortalt os, at hun faktisk fandt én, som hun ikke genkendte hjemme hos sig selv. Det viste sig dog kun at være et af hendes børns enheder – navngivning af enheder er også en god ting …

• Nydesignet brugergrænseflade inklusive en mulighed for mørk tilstand, som anses for vigtig af nogle brugere.

Sikkerhedsfokuseret installationsproces

Som næsten altid skal man blot downloade et installationsprogram og køre det. Efter vores vurdering er der ingen vanskeligheder eller uklarheder i processen og i de danske tekster. Undervejs skal man to gange sende en mail-bekræftelse, men det viser vel kun, at Eset mener det med sikkerhed alvorligt.


Internet Security afslutter installation med den obligatoriske scanning af alle filer på alle drev. Denne proces har første gang taget omkring 30 minutter, og efterfølgende scanninger af den samme maskine kan klares på godt 10 minutter. Imens kan man holde øje med et hamsterhjul, men især indtil man er er blevet fortrolig med programmet, kunne det være mere informativt med en fremskridtsindikation som en procenttæller eller en termometerskala.
Under installationen gjorde programmet opmærksom på, at vores webkamera først vil være fuldstændigt beskyttet, når computeren er blevet genstartet. Det var korrekt, og siden har vi ikke set denne advarsel! Det skal vel også lige nævnes, at Eset automatisk parkerede vores standard Windows Defender på et sidespor og satte den ud af drift.
Efter at computeren er blevet genstartet, kvitterer Eset Internet Security med denne startskærm. Så kan en bruger selv aktivere en scanning og justere opsætningen af sikkerhedsprogrammet. Vores gæt er, at almindelige brugere sjældent vil se denne skærm – og heller ikke behøver det.


Umærkelig beskyttelse

For mange computere siden oplevede vi ofte, at et antivirusprogram påvirkede maskinen som en dobbelt hestetrailer med indhold hægtet på en VW UP!

I mellemtiden har computere fået meget mere datakraft, og antivirusprogrammer er blevet gode til at holde sig i baggrunden og bruge et minimum af ressourcer, når der ikke er fare på færde. Vi har ikke prøvet at køre vores gamle kontorcomputer helt uden beskyttelse, men benchmark-programmet PassMark Performance viser, at Eset Internet Security faktisk gør maskinen en smule kraftigere, end når den kører med det mindre avancerede Microsoft Defender-program. Det behøver altså ikke koste performance at forbedre beskyttelsen af en computer.


Med Windows Defender scorer vores ADesk-maskine 2920 PassMark-point og er bedre end 36 procent af computerne i databasen. Med Eset Internet Security kommer den samme maskine op på 3133 point og en percentil på 39 procent.


I det hele taget kører Eset Internet Security så diskret i baggrunden, at en nørdet bruger skal vænne sig til, at arbejdet ikke bliver afbrudt af diverse notifikationer. Vi har registreret, at når vi holder en pause i tasteriet, kan skærmen gå i sort for en meget kort bemærkning, og hamsterhjulet kan køre en tur, men så snart vi er nærværende igen, er arbejdspladsen det også. Mere almindelige brugere vil nok bare nyde, at de kan arbejde praktisk talt uforstyrret.

Særlige funktioner

Den særlige netværkstjekker i Eset Internet Security fungerer ligesom den netværksoversigt, der er tilgængelig i routere. Det kan være smart at gennemgå listen med mellemrum for at tjekke, om ukendte enheder skulle have sneget sig ind på et netværk, der burde være sikret mod uautoriseret indtrængen.


I et hus, som både er et hjem og en ramme omkring to små virksomheder, kan listen over opkoblede enheder hurtigt blive lang. Netværkstjekkeren sætter et spørgsmålstegn ved enheder, som den anser for ukendte eller mistænkelige. Så kan man selv klikke videre og se, om uvedkommende er trængt ind bag sikkerhedslagene.
Bank- og betalingsbeskyttelse er det svært at få for meget af. Eset sætter normalt et lille logo-ikon i sidefanen på sikre sider. Det betyder, at browseren beskytter ens personlige data, mens man bruger netbank og betalingswebsteder. Den yder ekstra beskyttelse for banktransaktioner, kreditkortnumre og andre følsomme personlige data. Nice to have!


Anti-Theft er en funktion, som kan være nyttig, hvis en enhed bliver stjålet, eller man mister eller bare glemmer den. Så kan man få adgang til dens placering og oplysninger ved at logge på Eset Home via en Eset Home-konto. Funktionen er oplagt til en bærbar computer. Vi har fravalgt den på vores stationære maskine.


Avanceret opsætning er et kapitel helt for sig, hvor supportfolk og superbrugere kan boltre sig – og forhåbentlig gøre mere gavn end skade. Et enkelt eksempel er indstillingerne til beskyttelse i realtid og beskyttelse via maskinel indlæring.
Eset Home-menupunktet er den direkte indgang til brugerens licens(er). Herfra kan man også opsætte fjernadministration af den beskyttede enhed og få hjælp til indstillingerne fra eksterne fagfolk.


 

BEDØMMELSE

Eset Internet Security
Pris: 347 kr. (1 enhed/1 år); 447 kr. (3 enheder/1 år)
Produkttype: Antivirus- og anden internetbeskyttelse til private og små virksomheder
Kvalitetsindtryk: 6
Brugervenlighed: 5
Funktioner: 6
Ydelse: 6
Pris: 5
Samlet vurdering: 6

Testholdet mener:
”Eset Internet Security 2023 er en komplet sikkerhedspakke til private it-brugere og små virksomheder. Programmet er nemt at installere og opsætte, og skulle noget drille eller være uklart, er der masser af hjælp hente i form af detaljerede vejledninger på glimrende dansk. I vores situation sløver Eset ikke vores computer – tværtimod – og gør yderst sjældent opmærksom på sig selv. Ægte ”install & forget-software”!"