Artikel top billede

Bog: Når storbyerne kvæles i deres egen succes

I årevis har storbyerne være fremhævet som en mere bæredygtig livsform end forstæderne og deres mange biler. Men måske er det ved at blive for meget af det gode.

Selv om der i storbyerne kan være langt mellem frisk luft og sollys, så har de gennem længere tid også været fremhævet som en mere bæredygtig måde at leve på end forstæder og landdistrikter.

For når mange mennesker bor i lag, er deres energimæssige, fysiske og økologiske ”aftryk” alt andet lige mindre, end hvis de bor i hus.

Desuden har beboerne – særligt ved anlæggelse af velfungerende offentlig transport og cykelstier – mindre brug for kostbare og forurenende biler.

Når man samler mange mennesker på ét sted, er der også bedre grobund for innovation og et mangfoldigt kulturelt fællesskab.

København er et godt eksempel på, at man har kombineret en lang række af de muligheder, der kan gøre en moderne by til et godt sted at bo.

Men i bogen med den – selv for amerikanske bøger – enormt lange titel ”The New Urban Crisis: How Our Cities Are Increasing Inequality, Deepening Segregation, and Failing the Middle Class-and What We Can Do About It” konstaterer forfatteren Richard Florida også, at det måske er blevet for meget af det gode.

Florida har selv tidligere blandt andet fremhævet storbyer som vejen frem.

Men i The New Urban Crisis advarer han om, hvordan metropolernes succes netop truer med at kvæle dem. Især hvis man ikke finder en måde at bremse boligprisernes himmelflugt.

For des mere attraktivt det er at bo i en storby, des sværere bliver det for selv vellønnede middelklasseborgere at finde råd i husholdningsbudgettet til at bo der. Hvilket netop prisudviklingen i og omkring også danske storbyer er et godt eksempel på.

Det er trods alt nødvendigt med en mere end gennemsnitligt solid indkomst at etablere sig i cykelafstand fra bymidten af eksempelvis København eller Aarhus.

Men er man derimod politibetjent, skolelærer eller ansat i et servicefag, skal man noget længere ud på landet for at få realkreditten med på legen.

De samme problemer har man i endnu mere udtalt grad i metropoler som San Francisco, New York og London, hvor virksomheder og institutioner i stigende grad får svært ved at finde netop de ansatte, der kan servicere de velhavende beboere.

Og som dermed kan være med til at gøre byerne til rare og spændende steder at bo.

The New Urban Crisis har fået en del opmærksomhed for at rejse en problemstilling, som samfund og politikere verden over bliver nødt til at tage alvorligt, hvis drømmen om de bæredygtige, interessante og livskraftige storbyer også skal have luft under vingerne fremover.

Men den får også en del kritik for at være en smule lang i spyttet, og vil man have en mere kortfattet sammenfatning af pointerne, kan man eventuelt starte med at se dette oplæg, forfatteren holdt for nogle år siden.

Titel: The New Urban Crisis: How Our Cities Are Increasing Inequality, Deepening Segregation, and Failing the Middle Class-and What We Can Do About It

Forfatter: Richard Florida.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere


Computerworld Summit 2024

Vi kigger ind i scenariet for fremtiden it-afdeling og hvordan virksomheden bedst muligt udnytter både nye og etablerede teknologier til at understøtte vækst og dermed sikre overlevelse i en konkurrencepræget verden.

23. maj 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere