Her er Danmarks fem bedste CIO’er lige nu:Se de fem nominerede til prisen som Årets CIO 2024

Artikel top billede

(Foto: Afdhallul Ziqri)

Gigantisk datalæk: Data på hele den 85 millioner store tyrkiske befolkning blotlagt

85 millioner mennesker er blevet ofre for et datalæk, der afslører store mængder af følsomme personoplysninger i en uhyggeligt høj detaljegrad.

85 millioner mennesker i Tyrkiet (som er præcis hele den tyrkiske befolkning) er blevet kortlagt på et websted kaldet Sorgu Paneli, som på et uhyre detaljeret plan lister og sammenholder folks fulde navne med næsten alle tænkelige personoplysninger om dem.

Websitet Sorgu Paneli - som løst overset betyder "Forespørgselspanel" - giver registrerede brugere adgang til fulde navne, fysiske adresser, telefonnumre, identifikationsnumre og økonomiske oplysninger som IBAN- og bankoplysninger, tinglysnings- og skødeoplysninger med mere.

Sidstnævnte oplysninger er dog forbeholdt betalende medlemmer, som får adgang til "VIP"-panelet.

Derudover er personlige oplysninger om udenlandske statsborgere, der lovligt opholder sig i Tyrkiet og registreret i e-Government-systemet, også eksponeret på hjemmesiden.

Det er organisationen FreeWebTurkey, det holder øje med internetadgang, censur og databeskyttelse, der har observeret den overdrevne tilgængelighed af et helt folks personoplysninger.

Organisationen hævder, at datadelingen sandsynligvis er et produkt af et brud på landets e-forvaltningssystem, som alle personer, der bor i Tyrkiet, er forpligtet til at have en konto i.

Bruddet er et resultat af et hackerangreb, men gerningspersonerne samt gerningstidspunktet er endnu ukendt. Dog har det tyrkiste forvaltningssystem været nede siden 3. juni i år og bruddet er registreret i det nordlige Cypern, lyder det hos sikkerhedsbloggen Restore Privacy.

Ifølge mediet Gercek News har domænet sorgu.live, som Sorgu Paneli ligger på, omkring 5.000 brugere.

Som reaktion på situationen har Tyrkiets arbejds- og socialsikringsmyndighed Media and Legal Studies Association (MLSA) annonceret planer om at lægge sag an mod indenrigsministeriet, som er ansvarlig for at beskytte folks data.

"Dette er ikke kun en forbrydelse begået af datatyvene, men også en forbrydelse begået af de statslige embedsmænd, der er ansvarlige for at beskytte de personlige data for indbyggere i Tyrkiet," siger Veysel Ok, der er meddirektør for MLSA, til Gercek News.

Han fortsætter:

"Den tidligere indenrigsminister brugte en applikation kaldet 'KİM' på sin telefon. Vi havde allerede påpeget, at dette var ulovligt. Hvis selv indenrigsministeriet ikke tager sig tilstrækkeligt af personlige data, hvem vil så beskytte borgernes sikkerhed? Anklagerne skal straks gribe ind over for dem, der har stjålet og offentliggjort disse data, samt dem, der undlod at træffe foranstaltninger til at beskytte dataene."