Her er Danmarks fem bedste CIO’er lige nu:Se de fem nominerede til prisen som Årets CIO 2024

Artikel top billede

(Foto: JumpStory)

Fremtidens ledere skal være digitale til fingerspidserne

Klumme: Danmark er kendt som et af verdens mest digitaliserede lande, men hvis vi skal bevare den førerposition og bruge ny teknologi som løftestang til et bedre samfund, bør digitalisering være et anliggende for enhver topleder.

Denne klumme er et debatindlæg og er alene udtryk for forfatterens synspunkter.

Vi er kommet til et punkt i den digitale transformation, hvor der ikke er nogen vej tilbage til en analog verden med formularer og carbonpapir.

Nye borgerservices fødes 100 procent digitale – hvad ellers?

Vi booker vores flyrejse på nettet og modtager vores boardingkort digitalt. I den offentlige sektor tales der også mindre og mindre om "digital forvaltning" – nu er det bare forvaltning, som selvfølgelig er digital.

Det interessante spørgsmål er nu, hvordan vi kan anvende software til at skabe det samfund, vi ønsker at leve i.

Det dur ikke bare at digitalisere gårsdagens samfund. Der er brug for visionært lederskab i digitalisering med retning mod et nyt og bedre samfund.

På mange områder er vi oppe mod stærke kræfter, som trækker os i andre retninger.

F.eks. teknologigiganternes overtagelse af vigtige nyhedsstrømme og meningsdannelsen i de europæiske befolkninger, fordi aviser og tv-kanaler er blevet overhalet af sociale medier og streamingtjenester.

Forandringen er sket på godt et årti, og med fremkomsten af intelligent softwareteknologi tyder alt på, at den udvikling vil tage endnu mere fart i de kommende år.

Det vil samtidig øge risikoen for, at vi ikke selv styrer begivenhedernes gang. Især hvis vi ikke intensiverer vores ledelsesindsats og tager ejerskab over teknologierne, og hvordan de skal implementeres.

Uændret ledelse i årtier

I en verden under hastig forandring er der behov for ledere, der kan holde trit med udviklingen, tænke stort og handle hurtigt på flere fronter samtidig. Men vores tilgang til ledelse ændrer sig med sneglefart.

Faktisk er det svært at pege præcist på, hvordan lederes adfærd har ændret sig i de seneste 25 år ­– hvor mængden af danskere, der bruger internettet dagligt, er steget fra fem procent til 95 procent.

Læg dertil en række store samfundsudfordringer, der også er vokset dramatisk i samme periode. Herunder:

  • Kriser – såsom klima/energi, pandemier og krige.

  • Svækket tillid til staten og demokrati som styreform.

  • Global teknologiudvikling med risiko for radikal disruption – for eksempel AI.

  • Mindre vilje til at løbe risici af frygt for reaktioner på sociale medier.

  • Øget konkurrence fra andre dele dele af verden – især Kina.

Teknologi som løftestang til et bedre Danmark

Mens vores ledelsesudvikling næsten står stille, påvirker kriser og teknologiudvikling påvirker os stadig mere.

Situationen forværres yderligere af, at tilliden mellem borgerne og ”magthaverne” svækkes.

Blandt andet fordi populistiske højreradikale kræfter med bekvemme sandheder, nationalistiske illusioner og hadske budskaber vinder frem i Europa og undergraver demokratiet.

Befolkningerne føler sig fremmedgjorte og stadig mere mistroiske over for staten, retssystemet og den øgede økonomiske globalisering.

Afstanden mellem dem, der har, og dem, der ikke har, bliver også større og større.

Dette illustreres af, hvordan uligheden vokser i Danmark, hvilket endda er moderat i forhold til, hvad der sker i resten af verden. I 35 år er der ikke målt højere ulighed i Danmark end lige nu.

Det er tydeligt, at et stærkt offentligt system med et effektivt skattesystem, der kan fordele goderne, er lige så vigtigt som et sundt og konkurrencedygtigt erhvervsliv. Et erhvervsliv, der kan tjene penge og sikre medarbejderne en fornuftig realløn og ejerne et attraktivt afkast.

Det kræver lederskab at udnytte de digitale muligheder således, at det offentlige, erhvervslivet og borgerne ikke bliver mistroiske over for hinanden og begynder at modarbejde hinanden.

De bør tværtimod ledes til at understøtte hinanden positivt med en fornuftig fordeling af goder og magt.

Fortidens synder gør fremtiden sværere

Sidst vi stod over for samfundsændringer af det omfang, som digitalisering skaber i dag, var ved starten på industrialiseringen først i 1900-tallet.

Den medførte også radikale ændringer af samfundet, vores arbejdsprocesser og organiseringen af vores virksomheders produktion.

I dag står vi uden tvivl i en lige så udfordrende – men også lige så mulighedsskabende – situation som under industrialiseringen.

Men ledelsesopgaven er blevet sværere.

For industrialiseringen var ikke i stand til at rydde op efter sig selv, og vi har derfor forbrugt ressourcer, ødelagt natur og forurenet atmosfæren med CO2.

Ligesom tobaksindustrien aldrig har betalt regningen for alle de liv, den har ødelagt, så har olieselskaberne heller ikke ønsket at betale regningen for sine handlinger.

En så udtalt mangel på moral er problematisk i forhold til den fremtidige digitale økonomi, hvor forbrugeren er blevet politisk.

Det kan skabe øget risiko for social uro og yderligere nedbrydning af klodens miljø og ressourcer i et omfang, der truer vores eksistens.

Ledelsestilgangen er også udfordret af, at risikoen for at blive mistænkeliggjort eller lagt for had af internet-trolling er taget til.

Især efter at de sociale medier stort set har udkonkurreret økonomisk og politisk uafhængige medier, der bygger på verificerbare fakta og samfundsinteresser.

Det er vigtigt, at ledere bliver stadig dygtigere til at udvikle metoder, der håndterer risiko og skærper evnen til at kommunikere i det komplekse mediebillede, der nu skabes på de sociale- og kommercielle underholdningsmediers præmisser.

Metoder til at reducere risiko handler ikke kun om relationerne til omverdenen, men også om at kunne reducere risikoen i måden vi udvikler på, så færre projekter kuldsejler med spild af skatteborgernes penge til følge.

Seks vigtige kompetencer

I bogen "Ledelse på tærsklen til et digitalt samfund" udgivet af Dansk IT i december 2023 udpeger vi seks ledelseskompetencer, som bliver kendetegnende for fremtidens succesfulde digitale ledere:

  • Mission
    Klar forståelse af organisationens nuværende og fremtidige mission.

  • Software
    Stor indsigt i egne løsninger og solid forståelse af hvordan ny teknologi kan påvirke forretning og organisation.

  • Tilgang
    God evne til at vælge tilgange der effektivt udnytter teknologi til at fuldføre organisationens mission. Villighed til at udfordre og reformulere de måder, som it-projekter bliver gennemført på. Vilje til at holde fokus og retning.

  • Tilpasningsevne
    Mod til at tage fundamentale beslutninger og ændre tilgange i takt med ny læring og erfaring.

  • Organisation
    Evne til at udnytte og motivere organisationen til at implementere valgte tilgang og nå missionen med de midler, der er til rådighed.

  • Kommunikation
    Evne til at kommunikere mission, tilgang og teknologier i øjenhøjde.
Som nation har vi al mulig grund til at være stolte af vores digitalisering. Men nu kigger vi ind i et scenarie, hvor digitale teknologier bliver grundlaget for den videre udvikling af vores samfund og erhvervsliv.

Der er it i al ting i dag. Vi skal derfor sikre, at der er digital forståelse og indsigt hos alle ledere, og at de agerer på det – fra top til bund i både private eller offentlige virksomheder.

Klummer er læsernes platform på Computerworld til at fortælle de bedste historier, og samtidig er det vores meget populære og meget læste forum for videndeling.

Har du en god historie, eller har du specialviden, som du synes trænger til at blive delt?

Læs vores klumme-guidelines og send os din tekst, så kontakter vi dig - måske bliver du en del af vores hurtigt voksende korps af klummeskribenter.