Her er Danmarks fem bedste CIO’er lige nu:Se de fem nominerede til prisen som Årets CIO 2024

Artikel top billede

Ansættelsesstop og fald i eksport: Trods endnu en rekord begynder væksten i dansk it at løje af

Med et historisk højt salg på 313 milliarder kroner i 2023 slog den danske it-branche endnu engang rekord i 2023. Men udfordringerne lurer, og væksten er er væsentligt mindre end tidligere år. Er den uafbrudte vækstrejse i dansk it ved at være forbi?

Den danske it-branche er år efter år en væsentlig vækstmotor for dansk økonomi - og 2023 var ingen undtagelse.

Med et historisk højt salg på 313 milliarder kroner i 2023 har omsætningen i dansk it aldrig været højere.

Men hvor der i 2021 og 2022 var tale om vækstrater på hhv. 13,7 procent og 7,5 procent, så var omsætningsvæksten i 2023 blot 2,6 procent.

Det kan umiddelbart se ud som om, at branchen bevæger sig ind i en periode med mere moderate eller deciderede negative vækstrater for en kort periode.

Der er dog ingen grund til alarm, hvis man spørger Natasha Friis Saxberg, administrerende direktør i IT-Branchen:

”Branchen har oplevet ekstremt høje vækstrater i mere end 10 år, så det er helt naturligt, at væksten, i et år med ekstraordinært mange globale usikkerheder, aftager,” udtaler hun i en meddelelse, der fortsætter:

”Men det bliver sandsynligvis kun en kortere vækstpause, da mange virksomheder står til at investere massivt i kunstig intelligens, cybersikkerhed og nye teknologier, som skal bruges i den grønne omstilling.”

Helt konkret forventer danske virksomheder ifølge Dansk Industri at investere cirka ni milliarder kroner mere i it i 2024 end sidste år. En stor del af investeringerne forventes at gå til cybersikkerhed.

Fald i eksporten

Også eksporten af dansk it faldt tilbage i 2023, hvor branchen samlet solgte it til udlandet for 107 milliarder kroner.

Det er et fald på to procent fra 2022, og væsentligt under den årlige i vækstrate i it-eksport, der de seneste 10 år i gennemsnit har lydt på 9,3 procent.

”De høje prisstigninger, geopolitiske uroligheder, stigende omkostninger har sat sit præg på branchens nøgletal. Og så har en række af de primære markeder som for eksempel Tyskland og Sverige balanceret på kanten af en krise, hvilket har smittet af på eksporten,” fortæller Natasha Friis Saxberg.

Holder igen med nyansættelser

Selvom beskæftigelsestallene for 4. kvartal 2023 endnu ikke er offentliggjort, kunne man allerede i 3. kvartal se et fald på 914 fuldtidsansatte i it-branchen.

Antallet af fuldtidsansatte er gået fra 107.247 i 2. kvartal 2023 til 106.333 i 3. kvartal 2023.

Bortset fra et enkelt kvartal under coronapandemien, er det første gang i 10 år, at antallet af fuldtidsansatte er gået tilbage i it-branchen.

”Selvom jobmarkedet stadig er meget stærkt, kan vi kan tydeligt mærke, at usikkerhederne også påvirker branchen. Fra nogle it-leverandører hører vi, at de holder igen med nyansættelser, mens andre kæmper med at skaffe nok it-medarbejdere med de rigtige kompetencer. Så vi ser både virksomheder, der stopper op og andre, der investerer og ruster op,” udtaler Natasha Friis Saxberg.