Artikel top billede

Digital klimakamp skal række langt ud over grønnere datacentre

Klumme: Datacentre er blevet en af de helt store kamppladser for grønnere digitalisering, men virksomheder bør rette blikket mod andre teknologiske arenaer i bestræbelserne på at sænke klimaaftrykket.

Denne klumme er et debatindlæg og er alene udtryk for forfatterens synspunkter.

Klimaaftrykket trækker adskillige overskrifter i debatten om grøn digitalisering. Det er bestemt ikke overraskende.

For det globale dataforbrugs himmelflugt betyder, at datacentre i 2030 forventes ifølge Digitaliseringsstyrelsen at stå for mellem 7 og 13 procent af Danmarks samlede strømforbrug.

Men det store fokus på datacentrenes rolle i den grønne omstilling skygger for digitale løsninger, der giver danske virksomheder mulighed for at reducere deres klimaaftryk.

Selvfølgelig er det naturligt og nødvendigt, at vi diskuterer brugen af overskudsvarme og gransker mulighederne for at øge datacentrenes energieffektivitet.

Men det er ikke umiddelbart en it-direktør i en mellemstor produktionsvirksomhed har indflydelse på.

Derfor er der behov for at rette og skærpe fokus på enkle og allerede tilgængelige teknologier til automatisering, som rigtig mange danske virksomheder selv kan bruge til at accelerere deres klimaindsats.

En automatiseret og digital produktion gør virksomheden i stand til at måle, evaluere og optimere energiforbruget.

Så digitalisering bliver en driver for bæredygtig omstilling – og ikke bare en udledning, der skal nedbringes.

For danske ledere er det helt oplagt at lade sig inspirere af den opgørelse og de anbefalinger, IT-Branchen udgav i december.

Opgørelsen bygger blandt andet på analyser fra IDA og EU, og den rummer flere iøjnefaldende indsigter.

Eksempelvis er virksomheder med en høj grad af automatisering bedre i stand til at nedbringe deres energi- og ressourceforbrug end de lavt automatiserede.

Automatiseringen gælder alt fra robotter til elektronisk styring af værdikæden og sætter ikke kun aftryk på virksomhedens grønne regnskab. Over halvdelen af de højtautomatiserede virksomheder oplever samtidig lavere produktionsomkostninger.

Tilsvarende ligger der ifølge IT-Branchen et kæmpe potentiale for at nedbringe C2-udledningen ved at investere i digitale teknologier.

Derudover kan et øget fokus på længere brug og genanvendelse af it-udstyr ifølge IT-Branchens anbefalinger bidrage markant til den grønne omstilling.

Eftersom der i EU bliver bortskaffet flere end 160.000 bærbare computere dagligt, hvor 70 procent er egnede til genanvendelse.

Digitalisering af forretningen behøver derfor ikke være et valg mellem økonomi eller bæredygtighed. Tværtimod.

Virksomheder med en klar strategisk plan for deres digitalisering kan styrke deres resultater på begge områder.

Virksomhedsledere behøver derfor ikke håbe på, at deres datacenter-leverandør sender overskudsvarme ud i fjernvarmenettet, eller at deres cloud-leverandør benytter de mest energieffektive servere.

Gennem deres egen digitalisering af forretningen kan de reducere klimaaftrykket og behovet for at bruge energi.

Det kræver dog, at debatten om digitalisering og grøn omstilling ikke kun bliver et spørgsmål om datacentres udledning.

I stedet skal vi se det potentiale, digitale systemer rummer som den enkelte virksomheds værktøj til at styrke klimaindsatsen.

Klummer er læsernes platform på Computerworld til at fortælle de bedste historier, og samtidig er det vores meget populære og meget læste forum for videndeling.

Har du en god historie, eller har du specialviden, som du synes trænger til at blive delt?

Læs vores klumme-guidelines og send os din tekst, så kontakter vi dig - måske bliver du en del af vores hurtigt voksende korps af klummeskribenter.