Dansk mobilindustri på vej mod nye højder

Succesfulde forskningscentre og udviklingsvirksomheder i den danske mobilindustri skaber grobund for et dansk mobileventyr. Men det kræver viljen til at satse hårdt på industrien, siger eksperter og fagfolk.

Finnerne fik Nokia, svenskerne fik Ericsson – og danskerne fik en lang næse. Selvom danske virksomheder som Storno og Dancall i flere årtier var førende i mobilbranchen, var det vores nabolande, der i 90’erne skabte de helt store mobilindustrier.

Nu øjner fagfolk og eksperter et muligt dansk eventyr i horisonten, for den danske mobilindustri har det godt. Men hvis Danmark skal skabe en stor-industri, der kan løfte samfunds-økonomien, skal der satses endnu mere:

- Hvis vi vil kunne spille med i mobil-industrien, er vi nødt til at satse på udvikling af mobil kommunikation. Det er den eneste mulighed, vi har, men til gengæld en reel mulighed, fordi vi i Danmark traditionelt har været gode til at skabe et samspil mellem universiteter, offentlige myndigheder og private virksomheder, siger Knud Erik Skouby, der er direktør for Center for Information and Communication Technologies på DTU.

Han nævner udviklingsprojektet Magnet Beyond som et eksempel. Det er et samarbejde mellem Aalborg Universitet og DTU med EU-støtte, hvor man udvikler 4G, så det for eksempel bliver muligt at se fjernsyn på mobilen.

- Her er Danmark i gang med at opbygge noget, der kan føre til en ganske slagkraftig position set i en international sammenhæng, siger Knud Erik Skouby.

Det er specielt udviklings- og forskningsmiljøerne, der får den danske mobilindustri til blomstre.

I København har Nokia placeret en af sine største udviklingsafdelinger, der med 1.500 ansatte er en central del af det verdensomspændende mobilselskab. Afdelingen har stået for udviklingen af flere af de populære Nokia-modeller.

I Nordjylland vrimler det med udviklingsvirksomheder, og tal fra foreningen Norcom, der organiserer nordjyske virksomheder inden for trådløs og mobil kommunikation, viser, at der er 2.745 mennesker ansat i mobilsektoren – alene i Nordjylland.

- Flere af udviklingsvirksomhederne er vokset fra at være små virksomheder til at have 200 ansatte, siger Bent Dalum, leder af institut for erhvervsstudier på Aalborg Universitet.

Et eksempel er nordjyske RTX Telecom, der har 240 ansatte og producerer trådløse kommunikationsløsninger, blandt andet IP-telefoner. Et andet eksempel er Gatehouse, der har 75 ansatte og leverer software til kommunikationssatellitter.

Spørgsmålet er så, om Danmark denne gang kan formå at gøre Finland kunststykket efter og skabe sin egen industri, der kan løfte økonomien og skabe et dansk mobileventyr?
Teleanalytiker John Strand mener, at der er et afgørende problem i det offentliges syn på teleindustrien.

- Hvis vi skal kunne skabe vores eget Nokia, skal vi have nogle politikere med visioner. Vindmølleindustrien bliver holdt oppe af statstilskud til alternativ energi og skattefradrag, og landbruget bliver holdt oppe af landbrugsstøtten. Men når det kommer til teleindustrien, så er der ingen industripolitik, selvom teleindustrien er større end vindmølleindustrien – både hvad angår antal medarbejdere og i omsætning. Og der er samtidig et langt større vækstpotentiale i teleindustrien, siger John Strand.

Hos branchefællesskabet ITEK_ er direktør Tom Togsverd delvist enig, men han efterspørger også en større risikovillighed til at satse hos erhvervslivet selv.

- Det offentlige kan skabe rammerne ved at sørge for gode forskningsmiljøer og attraktive skatteforhold, men selve satsningen skal i høj grad komme fra virksomhederne selv, siger Tom Togsverd.

RTX Telecom er en af de virksomheder, der er med helt fremme i den danske mobilindustri, og de mener, at der er en række områder, hvor Danmark kan fremme industrien.

- Skatten er selvfølgelig et område, og det samme er antallet af ingeniører, der er til rådighed. Men det vigtigste er faktisk, at vi holder fast i at satse på avanceret teknologi i form af software og chips, som man ikke umiddelbart kan kopiere i Østen, siger Klaus Ahlbeck fra RTX.

Denne artikel stammer fra den trykte udgave af Computerworld




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere


Computerworld Summit 2024

Vi kigger ind i scenariet for fremtiden it-afdeling og hvordan virksomheden bedst muligt udnytter både nye og etablerede teknologier til at understøtte vækst og dermed sikre overlevelse i en konkurrencepræget verden.

23. maj 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere