Artikel top billede

Aktivt ejerskab giver bedre resultater

Klumme: Selskaber klarer sig bedre, hvis ejerne blander sig i selskabets styring. Det bør også ikke-børsnoterede selskaber tænke over.

En af landet største pensionskasser, Pension Danmark, har de seneste tre år scoret et betydeligt merafkast på at investere i Hermes Focus Fund, en europæisk aktiefond, der har aktivt ejerskab som investeringsfilosofi.

Medlemmerne af pensionskassen har over en tre-årig periode hentet et gennemsnitligt merafkast på otte procent­point årligt, svarende til en ekstra kvart milliard kroner.

I en ny undersøgelse konkluderer tre forskere fra London Business School, at merafkastet i Hermes ikke skyldes tilfældigheder, men helt præcist kan henføres til konkrete ak­tioner som følge af det aktive ejerskab over for de børsnoterede selskaber.

Alle bøger åbnet

Analysen er baseret på en unik indsigt i investeringsfon­dens interne dialog med de enkelte børsnoterede selskaber.

Investeringsfonden har simpelthen åbnet alle de interne bøger for forskerne.

Det har gjort det muligt for forskerne meget detaljeret at identificere, hvilke konkrete ini­tiativer, som følge af aktivt ejerskab, der har skabt merværdi.

“In contrast with most previous studies of activism, we report that fund substantially outper­forms benchmarks and estimate that the abnormal returns are largely associated with engagements rather than stock picking,” hedder det.

Omfatter alle konkrete begivenheder

Undersøgelsen omfatter alle konkrete begivenhe­der omkring aktivt ejerskab i perioden 1998-2004, og datagrundlaget er Hermes’ arkiver, som omfatter optegnelser af Hermes’ skriftlige og mundtlige korrespondance med de børsnoterede selskaber.

Hertil kommer interne memoer, referater fra møder, præsentationer, optagelser af telefon­samtaler og klientrapporter.

I perioden har fonden investeret i 41 selskaber, og der blev bedrevet aktivt ejerskab over for 30 af disse selskaber.

Forskerne har registreret den målbare effekt på aktiekursen i forlængelse af offentlige meddelelser om de ovennævnte tiltag.

Samtidig er påvirkninger af aktie­kursen fra meddelelser om indtjeningsudviklingen trukket ud af regnestykket.

I gennemsnit er der en positiv overnormal kurseffekt på 5,3 procent i en syv dages periode efter den slags meddelelser.

Størst positiv effekt kommer ved meddelelse om restruktureringsaktiviteter, herunder salg af virksom­heder og aktiviteter.

Også skift af administrerende direktør og bestyrelsesformand giver et betydeligt merafkast.

Samtidig viser en analyse af selskaberne, at de efter restruktureringen har færre aktiver og færre medarbejdere, men afkastningsgraden allerede ét år efter er betydelig højere.

Aktionærer bør blande sig

De meget klare resultater bør få konsekvenser for ejerne af danske virksomheder, også de ikke-børsnoterede selskaber: Sørg for at have en mekanisme, som svarer til kritiske aktive aktionærer, som “blander” sig, når det ikke går så godt.

Medejerne kan være en venture- eller en kapitalfond – eller andre med den nødvendige indsigt til at spille kritiske ejere:

De kan være med til at holde virksomhedens ledelse og bestyrelse strengt fokuseret.

Og hvis bestyrelse eller ledelse ikke evner det, kan ejerne sikre, at der sker den nødvendige strategiske fornyelse og/eller udskiftning i bestyrelsen og den daglige ledelse.

Morten W. Langer, cand.polit., chefredaktør og stifter af ­Ugebrevet for bestyrelser og ekspert i corporate governance.

Computerworlds klummer er ikke nødvendigvis udtryk for Computerworlds holdninger, men er alene udtryk for skribentens holdninger.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere


Computerworld Summit 2024

Vi kigger ind i scenariet for fremtiden it-afdeling og hvordan virksomheden bedst muligt udnytter både nye og etablerede teknologier til at understøtte vækst og dermed sikre overlevelse i en konkurrencepræget verden.

23. maj 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere