En lynhurtig ekstern cd-brænder

Hvis der skal brændes cd'er i en fart, er et eksternt drev lige så godt som et internt. Med Plextors eksterne cd-brænder PlexWriter 48/24/48U kan man fylde en CD-R med 700 megabyte data på tre minutter. Drevet tilsluttes computeren med Hi-Speed USB, også kaldet USB 2.0. Brænderen er hurtig, men også ret stor og klodset.

Nem at bruge

Med den nye standard USB 2.0, der også er kendt under navnet Hi-Speed USB, er hastigheden for overførsel af data bliver 40-doblet i forhold til USB 1.1, der understøttes af langt de fleste eksisterende pc'er. En række enheder kan udnytte den højere båndbredde, og cd-brændere er et godt eksempel på en sådan enhed. Nu kan eksterne cd-brændere nemlig være lige så hurtige som de interne af slagsen - det viser vores test af PlexWriter 48/24/48U fra Plextor med al ønskelig tydelighed.

Her ser man PlexWriter 48/24/48U uden selskab af kabler og strømforsyning.
PlexWriter 48/24/48U kan skrive til CD-R med 48x hastighed, svarende til 7.200 kilobyte i sekundet. Drevet kan læse fra cd'er lige så hurtigt, mens hastigheden for overskrivning af CD-RW-medier er halvt så stor.

USB 2.0 kan klare en overførselshastighed på op til 60 megabyte i sekundet, så der er stadigvæk masser af båndbredde at give af.

Selvfølgelig kræver den meget høje brænde­hastighed de rigtige medier, der kan klare udfordringen, og en pc, der kan bringe data frem til USB-porten hurtigt nok. Der følger et CD-RW-medie og fem CD-R-skiver med brænderen, og det er disse medier, vi har brugt i denne test.

Det er dejligt ligetil at benytte cd-brænderen, i hvert fald under Windows XP. Ved hjælp af USB-kablet forbinder man drevet med computeren, og når man også har koblet strøm til, dukker brænderen op som et nyt drev under Windows. Så kan man gå i gang med at brænde cd'er med det samme, eventuelt med Windows Media Player som brænde-program.

Når det gælder applikationer til brænding af cd'er, er det medfølgende Nero Burning ROM nok at foretrække frem for Microsofts tilbud. Det er da også først med dette program, man får den fulde fornøjelse af den høje hastighed, for af en eller anden grund går det langsomt med at få brændt en cd med Windows Media Player. Tilsyneladende understøtter programmet ikke meget høje hastigheder.

Tre minutter

Lad det være sagt med det samme: Den eksterne brænder holder, hvad den lover, og prisen på under 2.500 kroner med moms er ikke helt horribel.

En CD-R kan fyldes med 700 megabyte data på tre minutter, og heraf går det halve minut på at skrive cd'ens indholdsfortegnelse, indløb og udløb.

Den gennemsnitlige skrivehastighed til CD-R målte vi til 4.346 kilobyte i sekundet, svarende til 29x. Der er ikke noget mystisk i denne hastighed, for de 48x er den maksimale skrivehastighed, drevet kommer op på. Skriveprocessen starter noget langsommere.

Det samme gælder for læsning af cd'er, hvor hastigheden starter ved 21x for så at stige jævnt til 48x, efterhånden som laserhovedet nærmer sig yderkanten af cd'en. Her kommer den gennemsnitlige læsehastighed dog op på 36x.

En CD-RW kan fyldes med 650 megabyte på lidt over fire minutter. Den gennemsnitlige skrivehastighed målte vi til 20x. For øvrigt har drevet fire megabyte buffer og indbygget beskyttelse mod buffer underrun.

Man går sjældent galt i byen, når man køber et drev fra Plextor. PlexWriter 48/24/48U fungerer, som det skal, men det er et stort og tungt drev, som man ikke har lyst til at slæbe rundt på.

Hvis man skal bruge en ekstern brænder til en bærbar pc eller tit har brug for at transportere sin cd-brænder rundt mellem pc'er, der ikke står tæt på hinanden, er man bedre tjent med en kompakt brænder som for eksempel PlexWriter S88TU, som vi tidligere har testet.

Det er også en fordel, hvis man kan slippe for den klodsede strømforsyning. En cd-brænder med batterier eller en, der kan klare sig med den strøm, der kan leveres gennem kablet fra pc'en, er at foretrække. Så må man til gengæld nøjes med en lavere hastighed, men de fleste kan nok leve med, at det tager et par minutter mere at brænde en cd.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
itm8 A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cyber Security Summit 2025: Her er truslerne – og sådan beskytter du dine kritiske data

Deltag og få værktøjer til at beskytte din virksomhed mod de nyeste cybertrusler med den rette viden og teknologi.

19. august 2025 | Læs mere


Cyber Security Summit 2025 i Jylland

Deltag og få værktøjer til at beskytte din virksomhed mod de nyeste cybertrusler med den rette viden og teknologi.

21. august 2025 | Læs mere


AI i det offentlige: Potentiale, erfaringer og krav

Hør erfaringerne med at anvende AI til at transformere og effektivisere processer i det offentlige – og med at sikre datakvalitet, governance og overholdelse af retningslinjer.

27. august 2025 | Læs mere