Artikel top billede

Lykkeriddere undergraver minibørs

Klumme: First North skaffer unge iværksætter­virksom­heder risikovillig kapital, men børsen trues af useriøse rådgivere. Er det ikke på tide, at myndighederne griber ind?

Den nye minibørs, First North, er uden tvivl det bedste, der er hændt Københavns Fondsbørs siden starten af 1990’erne, dengang der stadig var ambitioner om at skabe et nordisk finanscenter i København.

Med etableringen af First North har helt unge iværksættervirksomheder fået en ny kanal til at skaffe risikovillig egenkapital.

Men desværre er der stor risiko for at de nye muligheder for erhvervslivets kreative underskov nu er ved at smuldre.

Udnytter mulighederne

Lykkeriddere i unge selskaber med tvivlsomme fremtidsudsigter har i flere tilfælde udnyttet de nye muligheder for at blive noteret på børsen – godt hjulpet af nye, mindre og uerfarne “godkendte” rådgivere, som har været ekstremt sultne for at få opgaver, og som i flere tilfælde har godkendt mangelfulde omverdensbeskrivelser i prospektet og overdrevne værdiansættelser.

I hvert fald har flere godkendte rådgivere fra store banker og revisionsfirmaer oplevet, at de har afvist noteringskandidater på grund af urealistiske forventninger til værdiansættelsen og produkter uden perspektiv.

Men selskaberne er senere dukket op på børsen alligevel, godt hjulpet af andre rådgivere, til priser på fire-fem gange mere, end hvad der ville være rimeligt.

I flere tilfælde har de nynoterede selskaber oplyst mangelfuldt om corporate governance.

Hovedaktionærerne sidder ofte både i bestyrelsen og direktion.

Og i flere tilfælde er der etableret særegne privatøkonomiske konstruktioner, der har ikke-uafhængige transaktioner med det børsnoterede selskab.

Sat sig på ledelsen

Seneste eksempel herpå er Danventures, hvor hovedaktionærens og bestyrelsesformandens private administra­tionsselskab har sat sig på ledelsen af det børsnoterede selskab gennem en syv-årig uopsigelig aftale med gavmilde økonomiske honorarordninger.

Lykkeridderne blandt de nynoterede selskaber får altså langt hen ad vejen frit spil til at udnytte det glohede aktiemarked og de private investorers ekstreme risikovillighed.

Spørgsmålet er, om elastikken ikke bliver spændt for hårdt i forhold til de mindre aktionærer.

Problemet er, at de godkendte rådgivere i dag alene skal foretage formalitetskontrol af oplysninger i prospektet, og altså ikke af substansen og validiteten af forudsætninger og fremskrivninger.

Myndighederne bør gribe ind

Er det ikke på tide, at myndighederne griber ind og strammer reglerne, før den nye markedsplads falder sammen af sig selv?

Med First North har underskoven i dansk erhvervsliv fået en unik og enestående finansieringskilde, som kan hjælpe unge perspektivrige iværksætterselskaber med risikovillig egenkapital, som bankerne ikke vil stille op med.

Der er ingen tvivl om, at minibørsen pr. definition består af selskaber med meget høj risiko.

Men det udelukker ikke, at selskaberne bliver børsført til anstændige værdiansættelser og med governance strukturer, som sikrer varetagelse af mindretals-aktionærernes interesser, og som ikke bare opfattes som et tag-selv-bord af de nye hovedaktionærer.

Morten W. Langer, cand.polit., chefredaktør og stifter af Ugebrevet for bestyrelser og ekspert i corporate governance.

Computerworlds klummer er ikke nødvendigvis udtryk for Computerworlds holdninger, men er alene udtryk for skribentens holdninger.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere


OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere