Orm kan koste norsk bank 92 millioner kroner

En orm kan koste norsk storbank mere end 92 millioner kroner, vurderer professor i business intelligens. I Danmark er det netbankindbrud, som koster bankerne millioner.

Den norske storbank Dnb Nor står til at miste mindst 92 millioner kroner på grund af den orm, som i sidste måned hærgede bankens it-system i 11 dage.

Det skriver Dagens IT sammen med professor i business intelligence, Petter Gottschalk, som 11 dage inde i angrebet regnede på de økonomiske konsekvenser af virusangrebet. Og der er tale om store summer, vurderer avisen.

Regnestykket er baseret på tabt arbejdsfortjeneste og omkostningerne til konsulenthjælp til at fjerne virus fra bankens 11.521 pc’ere og 1.000 servere, der flere gange var helt ubrugelige, fordi systemerne flere gange var helt nede.

Desuden havde banken trukket internetstikket ud for at undgå en ny omgang virus, mens angrebet stod på.

Banker presses af kriminelle

I Danmark har bankerne i den seneste måned fået en succesoplevelse i kampen mod kriminalitet på nettet.

Et storstilet forsøg på at få adgang til omkring 6.000 danske bankkunders netbanker blev afværget. .

Den samme gruppe, der i slutningen af 2006 havde held til at stjæle omkring tre millioner kroner fra danske netbanker, forsøgte sig igen ved at sende en falsk e-mail ud den 22. marts.

E-mailen så ud til at stamme fra Tele2, og når kunden åbnede den vedhæftede fil gav det netbanktyvene adgang til computeren. Men denne gang lykkedes det bankerne at slå angrebet tilbage.

"Denne gang var der en klar beredskabsplan, og vi kendte hinanden og vidste hvad vi skulle gøre," forklarer sikkerhedseksperten Peter Kruse fra firmaet Csis, som bankernes organisation,Finansrådet,har ansat til at bekæmpe angrebene.

Tina Füssel, underdirektør i Finansrådet forklarer, at bankerne har gjort en stor indsats for at styrke sikkerheden siden den første bølge netbankindbrud i oktober.

"Vi har taget nogle initiativer som følge af det ændrede trusselsbillede i oktober," siger Tina Füssel, som forklarer, at både overvågning og tekniske ændringer er en del af bankernes nye beredskab.

Faren for netbankindbrud er dog ikke drevet over.
"Det ændrer ikke ved, at det fortsat er nødvendigt at beskytte sin computer," konstaterer hun.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
KEYBALANCE A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere


OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere