I de seneste 12 måneder har teleselskabet 3’s teknikere haft rigtig travlt, og det samme har de ansatte i økonomiafdelingen.
Det 3G-netværk, som selskabet lancerede i Danmark i oktober 2003, har fået en markant ansigtsløfting, så det nu sender med HSDPA (high-speed downlink packet access), der også er kendt under den mere folkelige betregnelse Turbo- 3G.
Det betyder, at den hidtidige 3G-hastighed på 384 kbit/s nu er tidoblet til 3,0 Mbit/s. Allerede inden årets udgang er 3 klar med Turbo-3G på 7,2 Mbit/s, og i 2008 vil man nå op på 14,4 Mbit/s.
Koster en milliard
Opgraderingen af netværket i Danmark og Sverige har kostet i omegnen af en milliard kroner, men 3 har også temmelig store forventninger til indtjeningsmulighederne.
“Hvis du havde spurgt 1.000 danskere i 1988, om de havde behov for et apparat, som gjorde, at de kunne tale i telefon i supermarkedet og i bussen, så havde de sagt nej. I dag lyder der et rungende ja. Det faktum, at internettet er noget, der kommer ud af et stik i væggen i dag, vil du ikke kunne begribe om fem år,” lyder analogien fra Morten Christiansen, der er administrerende direktør i 3.
“Nu tager vi hul på forretning nummer to inden for UMTS-licensen. Vi har over 200.000 kunder på telefonisiden, og dem skal vi selvfølgelig have flere af. Men derudover vil vi forhåbentlig også have halvt så mange ISP-kunder som telefoni-kunder inden for de næste par år,” siger han.
Går efter de etablerede
3’s mobile bredbånd kan groft sagt bruges på to måder – på mobiltelefonen eller på computeren.
Indtil videre er det dog begrænset, hvor mange 3G-telefoner, der understøtter HSDPA.
Derfor satser teleselskabet i første omgang på at sælge datakort og USB-modemer, som kan kobles til den stationære og den bærbare computer og på den måde give kunderne adgang til bredbåndsinternet.
Det mobile bredbånd er et reelt alternativ til ADSL, som i dag er den foretrukne adgangsteknologi til internettet.
Med milliardsatsningen forsøger 3 derfor også at gå direkte i kødet på de traditionelle internetudbydere.
“Hvis vi lykkes med at uddanne forbrugerne til at bruge telefonen som et modem til pc’en, så er vi rigtigt godt med, for så er det hele samlet i en enkelt device. Så skal man ikke længere ud og købe en ADSL-forbindelse et sted, en telefon et andet sted og noget tredje et tredje sted,” siger Morten Christiansen og forklarer, at 3 både går efter privatmarkedet og erhvervsmarkedet.
“Vi er de nye, så vi skal udfordre markedet. Vi skal have nedbrudt nogen af de måder, som de tre gamle etablerede laver forretninger på,” siger han.
Flere milliardinvesteringer
Det har været ekstremt dyrt for 3 at starte i Danmark. Den erkendelse er svær at komme uden om hos selskabet Hi3G, der står bag brandet 3.
Da Hi3G tilbage i 2001 fik fingrene i den ene af fire danske 3G-licenser, lød prisen på næsten en milliard kroner.
I oktober 2003 gik 3 så i luften med 3G-telefoni, hvilket dog endnu ikke har givet selskabet overskud i regnskaberne.
I 2004 lød resultatet efter skat i årsregnskabet således på 527 millioner kroner, og i 2005 var det på 900 millioner kroner.
Og senest har man altså så valgt at investere omkring en milliard kroner i at opgradere det danske og det svenske 3G-net til Turbo-3G.
“Det tager tid at vokse, og det koster en masse penge. Men vores nøgletal går fuldstændig efter planen. Det er et faktum, at vi ikke tjener penge endnu, men det er ikke noget, der adskiller sig fra businessplanen,” siger Morten Christiansen.
"Kan Turbo-3G gøre 3 til en overskudsforretning?"
“Det hjælper helt sikkert med til det. Vores udfordring er at få forklaret befolkningen og virksomhederne, at det eksisterer, hvad det kan, og hvad det koster,” siger han.
Sådan får du det mobile bredbånd
3 har i første omgang lanceret tre forskellige dataabonnementer, der alle er med ubegrænset forbrug.
HSDPA på 512 kbit/s koster 199 kroner om måneden, 1,5 Mbit/s koster 299 kroner, og 3,0 Mbit/s koster 499 kroner om måneden.
Derudover skal man betale 1 krone for enten et datakort eller et USB-modem og 99 kroner for oprettelse af abonnementet.
Til sammenligning koster det i dag også 199 kroner for en 512 ADSL-forbindelse hos TDC. Her koster oprettelsen 595 kroner.
Vil man bruge 3’s HSDPA på 3G-telefonen (kræver at den er kompatibel) koster det både prisen for et telefonabonnement og prisen for et HSDPA-abonnement. Den samlede mindstepris for dette er 398 kroner for privatkunderne.