Her er Danmarks fem bedste CIO’er lige nu:Se de fem nominerede til prisen som Årets CIO 2024

Artikel top billede

EU-finansieringskrise kan ramme danske Terma

Hvis EU's satellitprogram Galileo falder fra hinanden, går danske Terma, der producerer højteknologisk udstyr til civile og militære formål, glip af kontrakter for en halv milliard kroner.

Finansieringen af EU-projektet Galileo, der udvikler et europæisk satellitbaseret positionerings- og navigationssystem, vakler, og det kan komme til at koste danske virksomheder dyrt.

De otte europæiske virksomheder, der skulle stå for to tredjedele af Galileos finansiering, har fået kolde fødder.

"Hvis Galileo ikke bliver til noget, mister vi og vores syv underleverandører kontrakter for omkring en halv milliard kroner," siger Carsten Jørgensen, direktør for Terma Space.

Terma producerer højteknologisk udstyr til civile og militære formål og er blevet valgt til at udvikle og producere selve hjertet i Galileo-satellitterne - strømforsyningen.

Infrastruktur i rummet

Galileo handler kort fortalt om at få placeret en helt ny infrastruktur i rummet. Og den infrastruktur skal være baseret på europæiske satellitter.

"Det er svært at tro på, at de navigationssystemer, vi bruger her i Europa, skal være styret af lande uden for Europa og baseret på teknologi, der ikke er vores," siger Carsten Jørgensen.

Han har meget svært ved at tro på, at Galileo ikke bliver til noget.

Der tales om, at projektet mangler 18 milliarder kroner, og det er godt nok helt utrolig mange penge, men stadig småpenge, når der ses på EU's samlede budgetter.

"Der er to muligheder Enten skal de enkelte regeringer i EU til lommerne, eller også finder man den manglende finansiering fra andre kasser i EU," mener Carsten Jørgensen.

Som med internettet

Årsagen til at de private virksomheder får kolde fødder med hensyn til Galileo er billedligt talt lidt lig situationen, da internettet stak hovedet frem i 1980'erne.

"Problemet er, at man sender en helt ny infrastruktur op i rummet - og så skal man forestille sig hvilke tjenester og ydelser, man kan sælge på basis af den. Da internettet var i sin vorden for 20 år siden, var der heller ingen, der kunne finde på at investere store beløb i den infrastruktur. Og det var også svært at se mulighederne. I dag er mulighederne oplagte, og der bliver investeret masser af penge i internettet. Sådan tror jeg også, at det vil gå med Galileo," siger Carsten Jørgensen.

I alt 60 satellitter

Terma har i øjeblikket kontrakt på strømforsyninger til fire satellitter og kontrakter på forskelligt andet udstyr heriblandt jordbaseret udstyr til i alt cirka 80 millioner kroner.

"Næste skridt er at få de næste 26 satellitter op, og det er her den store produktion ligger. Derudover skal der bygges yderligere 30 satellitter til vedligeholdelse og videreudvikling. De næste 30 skal produceres fra 2012 til 2025, så i bund og grund er det 60 satellitter, Galileo omfatter, siger Carsten Jørgensen.

Et politisk problem

Rent politisk kan det også være svært at forestille sig, at Galileo ikke bliver til noget.

"Det vil være mærkeligt, hvis Europa på længere sigt skal basere sig på kinesiske, russiske eller amerikanske satellitter. Tænk hvis bilister, der skal finde vej og fly, der skal lande i europæiske lufthavne skal basere sig på navigationssignaler der kommer fra en kinesisk satellit, der kan lukkes ned. Det kan jeg ikke forestille mig, det er for dystert," siger Carsten Jørgensen.

"Konsekvenserne, hvis Galileo ikke gennemføres, vil være store, ikke bare for os og vores syv underleverandører, men for hele den europæiske rumfartsindustri," fastslår han.




IT-JOB

NOVAX A/S

Sales Director

Saab Danmark A/S

Test Manager

Staten og Kommunernes Indkøbsservice A/S (SKI)

IT-udvikler
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere