SAP: Kritikerne lyver om patentkrise

SAP afviser kritik af, at selskabet har udtaget patenter baseret på arbejdet med åbne standarder for e-business. Der er ingen patentkrise og ingen mistillid i standardiseringsarbejdet, er meldingen fra softwaregiganten. SAP uddyber her sin holdning til anklagerne.

SAP har overholdt UN/CEFACT's regler om intellektuelle rettigheder til punkt og prikke.

Det er hovedbudskabet fra Michael Bechauf, vicepresident for Industry Standards hos SAP.

"Jeg er meget bekymret over, at de folk der spreder frygt, usikkerhed og tvivl ikke engang har været involveret i standardiseringsarbejdet i flere år," siger Michael Bechauf og fortsætter:

"Det er lidt kuriøst, at kritikken kommer fra en person, som ikke har været aktivt involveret i standardiseringsarbejdet siden 2004," siger Michael Bechauf med reference til Klaus-Dieter Naujok.

Klaus-Dieter Naujok har på sin blog rejst en kraftig kritik af , at SAP har udtaget en række patenter der relaterer sig til Core Component Technical Specification (CCTS), som er en vigtig del i en række åbne standarder for udveksling af elektroniske dokumenter.

Klaus-Dieter Naujok taler om uetisk opførsel fra SAPs side og en mulig patentkrise i UN/CEFACT.

Det afviser Michael Bechauf.

"Der er ikke nogen patentkrise i UN/CEFACT. UN/CEFACTs regler om intellektuelle rettigheder sikrer, at CCTS-specifikationen kan blive bredt implementeret uden frygt eller risiko for brugerne af specifikationen," siger Michael Bechauf.

Hvad skal I så bruge de udtagne patenter til?

Patenter er del af vores intellektuelle rettighedsstrategi og forretningsstrategi, så vi kan ikke offentligt kommentere på vores anvendelse af patenter, men vi kan helt sikkert sige, at vi overholder UN/CEFACTs regler om intellektuelle rettigheder og derfor mener vi, at CCTS og andre specifikationer kan implementeres uden problemer.

Så I vil ikke anvende patenterne til at forhindre andre i at implementere CCTS?

"Jeg er ikke jurist, så jeg kan ikke kommentere på det juridiske, men det er derfor der er strenge regler om intellektuelle rettigheder i standardorganisationer, ligesom UN/CEFACT. Fra 2004 til 2006 har der været drøftelser om de regler, og der var en bred konsensus om de regler. SAP overholder de regler."

Hvis der er andre leverandører, der ønsker at implementere CCTS-specifikationen, så har de ikke noget at frygte fra SAPs side?

"Det er korrekt. Abosolut korrekt. Der er ikke nogen risiko for eksempel UBL (Unified Business Langauge, red.) ved at anvende CCTS-specifikationen."

Så I vil ikke opkræve licensafgifter på baggrund af jeres patenter?

"Igen, jeg kan ikke give nogle juridiske kommentarer i denne samtale, men det er meget klart, at SAP overholder de intellektuelle rettighedslove som er specificeret af FN."

Vil I lave et non-assertion pledge (løfte om ikke at anvende patenter, red.) som Sun eksempelvis har gjort?

"Vi er i konstant dialog med andre indehavere af intellektuelle rettigheder, men for nuværende er UN/CEFACTs regler tilstrækkelige."

Hvor mange patenter har I udtaget, der vedrører CCTS-specifikationen?

"Det kan jeg ikke kommentere på. De er en del af vores konfidentielle forretningsstrategi."

Er der risiko for, at en fri og åben diskussion i standardgrupper om de bedste standarder og implementering af standarder lider nød, hvis der er mistanke om, at en af deltagerne vil patentere implementeringen?

"Du bliver nødt til at være mere specifik, når du siger patentere implementeringen. Standarder bliver succesfulde, hvis de får en stor udbredelse. En kommerciel software-leverandør som SAP tror på en åben og fri markedsplads. Vi er enige om standarden, men konkurrerer på produkter. Vi ønsker en så stor innovation som muligt for vores kunder."

Fortalte I de andre deltagere i standardiseringsarbejdet, at I ville udtage patenter før eller under standardiseringsarbejdet?

"Igen, vi har fulgt regler og procedurer meget nøjagtigt som beskrevet i reglerne om intellektuelle rettigheder."

Så I har fulgt reglerne bogstaveligt, men ikke ånden som reglerne afspejler?

"Hvad er ånden i reglerne? Det er en juridisk aftale vi overholder. Men ja, ånden er åbenhed og transparent.
Er der eksempelvis et offentligt website, hvor man kan læse om de løbende tiltag i TMG? Ja, bestemt.
Er der en offentlig mailliste, hvor man kan læse diskussionerne, der foregår? Ja, bestemt."

Men er der et offentligt websted, hvor man kan se SAPs udtagne patenter med relation til CCTS?

"Jeg kan kun gentage, hvad jeg har sagt. Det er ikke spørgsmålet. Der er operationelle procedurer i enhver standardiseringsorganisation og dem har vi fulgt. Vi har været transparente i den grad, det er krævet, at vi skal være transparente."

Læs kritikken af SAP her




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Datadrevet forretning: Skab enestående kundeoplevelser med viden og data i centrum

Data står i centrum, når du skal styrke kundeoplevelsen – eller det burde det i hvert fald gøre. På denne konference vil du møde eksperter indenfor CX og komme i dybden med, hvordan du sætter data, transparens og viden til at arbejde for dig i din Customer Experience-strategi.

07. maj 2024 | Læs mere


Kunstig Intelligens (AI) Masterclass - fra futuristisk idé til uundværlig ressource

Velkommen til en Masterclass om kunstig Intelligens (AI) og den transformative kraft, som kan tage din organisation og karriere til næste niveau. AI er gået fra at være en futuristisk idé til at blive en uundværlig ressource for virksomheder over hele verden og har allerede sat sit præg på den måde, som vi arbejder på, træffer beslutninger og kommunikerer med vores kunder.

07. maj 2024 | Læs mere


Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere