Kassetænkning står i vejen for telemedicin

Digital sundhed: Når et sygehus tænker smart og indfører telemedicin, der sparer patienten for kontrolbesøg, bliver det straffet i form af manglende honorar fra det offentlige.

På Vejle Sygehus har man indført en telemedicinsk løsning til kontrol af patienter, der tager blodfortyndende medicin.

Ordningen betyder, at en stor del af patienterne ikke længere behøver at tage den lange vej til sygehuset for at få foretaget blodprøver og kontrol. De kan blive i deres eget hjem.

Det er muligt med telemedicinsk udstyr i patientens hjem, der kan behandle blodprøven og lægge resultatet direkte ind i sygehusets journalsystem.

Det sparer ikke alene patienterne for en masse transporttid og tabt arbejdsfortjeneste.

Det giver også en større sikkerhed i kontrollen og monitoreringen af patienterne.

For det telemedicinske udstyr gør det muligt at lave en kontrol hver uge, hvor det tidligere – dengang patienten skulle troppe op på sygehuset – kun var hver måned.

Økonomisk straf

Alt i alt en lykkelig brug af telemedicin.

Der er bare et stort men. For når patienten ikke længere kommer ind på sygehuset til kontrolbesøg, mister sygehuset penge.

De såkaldte DRG-takster, der giver sygehuset et honorar, hver gang det har foretaget en aktivitet, tager nemlig ikke højde for, at opgaven kan løses med telemedicin.

I DRG-taksternes logik har sygehuset ikke foretaget en aktivitet og ikke haft en udgift, når patienten ikke har sat fod på sygehuset.

Dermed står takstafregningen reelt i vejen for indførelsen af telemedicin i det danske sundhedsvæsen.

“Vi har alligevel indført telemedicin på det her område – af hensyn til patienterne. Fordi det giver en meget større sikkerhed for patienten, når vi med telemedicin kan måle patientens blod hver uge i stedet for hver måned. Men det er selvfølgelig uheldigt, at vi dermed mister taksten på omkring 14.000 kroner per patient per år," siger Ivan Brandslund, der er overlæge, dr. med. og laboratoriechef, Laboratoriecentret, Vejle Sygehus.

“DRG-systemet er glimrende til at overvåge produktiviteten i sygehusvæsenet, men det forhindrer opfindsomhed og udvikling. Det blokerer simpelthen,” tilføjer han.

Ingen økonomisk incitament

Foreløbig kører ordningen for en del af sygehusets patienter, men sygehuset har, som reglerne er i dag, ikke noget økonomisk incitament til at rulle det ud som et standardtilbud til alle.

Og det er ikke bare i Vejle, at man har ramt DRG-taksternes blokering.

Også Sygehus Fyn er ramt af problemet, efter at have indført en telemedicinsk løsning til patienter med lungesygdommen KOL.

Faktisk gælder problemstillingen i hele sundhedsvæsenet, når telemedicin holder patienten væk fra sygehuset.

Løsning i 2010

I Sundhedsstyrelsen erkender man, at DRG-taksterne ikke i tilstrækkelig grad tager højde for telemedicinens indmarch i det danske sundhedsvæsen.

“Det er rigtigt, at der i DRG ikke direkte er lavet takster for telemedicin. Men vi arbejder på at tilpasse taksterne, så de tager højde for det og andre behandlinger som gør, at patienten ikke behøver at komme på hospitalet,” siger Poul Erik Hansen, der er enhedschef i Sundhedsstyrelsens enhed for sundhedsøkonomi.

Det kan dog tidligst blive fra 2009, da DRG-taksterne for 2008 blev fastlagt midt i denne måned. Mest sandsynligt dog først i 2010.

Men regionerne kan allerede nu tilpasse taksterne lokalt, så de tilgodeser de lokale behov, tilføjer Poul Erik Hansen.
I Region Syddanmark medgiver man, at regionen kan lave sin egen lokale takstafregning.

Men der er aktuelt ikke nogle planer om det, og det vil i givet fald også give et finansieringsproblem.

For regionen kan ikke få refunderet udgifterne af staten, så længe de ikke er nævnt i de generelle, nationale DRG-takster.

Og da regionerne ikke selv kan opkræve skat, ville det i givet fald betyde et underskud.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere