Artikel top billede

PS3 skal fyre op under Danmarks hurtigste computer

Aalborg Universitet har netop indviet Danmarks kraftigste supercomputer. Nu skal den opgraderes med PlayStation 3-konsoller.

Danmarks kraftigste supercomputer er blevet døbt Fyrkat, og den er netop blevet indviet på Aalborg Universitet.

Selv om maskinen lige er blevet taget i brug, er den første opgraderingspakke allerede under opsejling.

Den består af en hel række spilkonsoller fra Sony, der skal forbedre grafikhåndteringen.

Rykker på grafikken

Aalborg universitetets talsmand, Tor Bagger, fortæller, at spilkonsoller kan bruges som et effektivt supplement til supercomputeren på enkeltområder, herunder grafik.

"Dele af regneprocesserne på den ellers så slagkraftige computer kan speedes op ved at koble PlayStations på," fortæller Tor Bagger.

Den Cell-processor, der sidder i PS3 er uhyre kraftfuld, og faktisk er grafikoptimering kun ét af mange områder, hvor man kan få rigtig meget gavn af den i fremtiden.

"Cell-processorens potentiale er meget stort, men det software vi har i dag, kan langt fra udnytte processoren. For at kunne det, skal man udvikle nogle helt nye programmerings-teknikker, der kan foretage en mere effektiv koordineringen af parallelle handlinger," fortæller Brian Vinter, professor ved datalogisk institut ved Københavns Universitet.

"Populært sagt skal man have mindre ledelseskontrol, så tingene flyder bedre uden for megen administration" siger han.

Stadig langt nede på listen

Selv om Fyrkat er Danmarks kraftigste computer, ligger vi ikke særlig langt oppe på toplisten over de hurtigste supercomputere.

Fyrkat består af 84 servere med 672 processorkerner. Krabaten har 1.3 terabyte ram og 4,8 terabyte lagerplads.

I samlet stand fylder supercomputeren 4 m2, svarende til et stort amerikanerkøleskab

Maskinen på Aalborg Universitet har en kapacitet på 6,2 teraflops, hvilket vil sige seks billioner kommatalsberegninger per sekund, men man skal ikke længere end til Sverige for at finde supercomputere af en helt anden kaliber.

Vores naboland er nemlig indehaver af verdens femte hurtigste computer, der teoretisk kan klare 102,8 teraflops.

Strømbesparende konstruktion

Den meget avancerede computer er konstrueret så energirigtigt, at den kun bruger halvt så meget strøm som andre computere.

Strømforbruget ved fuld belastning er på 27 kW, mens en løsning baseret på såkaldt almindelige servere fra IBM ville have et forbrug på 62 kW - i dette tal er der end ikke medregnet strøm til afkøling, oplyser Universitetet.

På en tre-årig periode giver det AAU en økonomisk besparelse på 1,5 millioner kroner i udgifter til elektricitet.

Den grønne forskningscomputer er blevet en mulighed, fordi IBM har lagt en lang række komponenter sammen. Eksempelvis er der kun én strømforsyning og fire blæsere for hver 112 processor.

Håndsrækning fra gamerne

Den danske computer ser dog nu ud til at blive udstyret med et ekstra es i ærmet, der vil give den en enorm slagkraft på grafikhåndteringen. En håndsrækning, der kommer fra underholdningsindustrien.

Antallet af PlayStation-konsoller, der skal kobles til Fyrkat er endnu ikke helt fastlagt, men rygterne siger, at det drejer sig om 30. Det præcise antal afsløres først på et pressemøde 3. december.

Den Cell-processor som Sonys konsoller benytter, er udviklet af IBM i samarbejde med Sony og Toshiba.

I dag anvender IBM Cell Broadband Engine i visse blade-servere, og der er igangværende projekter, hvor platformen skal anvendes til at skabe virtuelle universer og simulationsprojekter.

IBM har desuden planer om at bygge verdens kraftigste supercomputer omkring denne platform, men man mangler stadig den nødvendige software.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere