Artikel top billede

"Jeg er bange for, at det her er et forsøg på at luske patenter på software ind af bagdøren," siger Anne Grete Holmsgaard fra SF.

SF frygter softwarepatenter indført i EU

Softwarepatenter er på vej ind i EU via en ny europæisk patentdomstol. Det frygter to rutinerede politikere fra SF.

SF's to rutinerede politikere, Anne Grete Holmsgaard og Margrete Auken, frygter, at EU er i gang med at luske softwarepatenter ind af bagdøren via oprettelsen af en ny patentdomstol.

Derfor har Anne Grete Holmsgaard stillet et såkaldt § 20 spørgsmål til udenrigsminister Per Stig Møller.

Her skal ministeren redegøre for, hvordan man forhindrer at en kommende europæisk patentdomstol får mandat til at godkende softwarepatenter.

"Jeg er bange for, at det her er et forsøg på at luske patenter på software ind af bagdøren. Mange store virksomheder og nogle regeringer, inklusiv den danske, har i mange år kæmpet for muligheden for at patentere software.

Det så vi med den voldsomme lobby under behandlingen af EU's softwaredirektiv i 2005," siger folketingspolitiker Anne Grete Holmsgaard.

Lodret uenig

Anne Grete Holmsgaard forklarer, at det dengang lykkedes EU-parlamentet at forkaste direktivet.

"Patenter på software vil skade den fri konkurrence og give højere priser for forbrugerne," frygter hun.

Derfor er hun lodret uenig i regeringens holdning.

"Den danske regering har hele tiden ønsket patenter på software, så det vil den sikkert fortsat arbejde for. Det er bare dybt problematisk at man nu laver denne uigennemskuelige manøvre, hvor man direkte går imod hvad et klart flertal i EU-parlamentet besluttede i 2005," siger hun om det nye tiltag i EU.

Arbejder internationalt

Også hendes partifælle Margrete Auken har kastet sig over sagen.

Hun arbejder netop nu på at stille en række spørgsmål til EU-kommissionen.

"Det er vigtig af få afklaret, på hvilket retsgrundlag den nye europæiske patentdomstol skal dømme. Hvis det bliver på grundlag af den Europæiske Patent konvention, er der en betydelig risiko for, at softwarepatenter bliver tilladt," siger medlem af EU-parlamentet Margrete Auken.

Hvad håber du at få ud af spørgsmålene?

"At vi får gang i en debat mellem Kommissionen og Parlamentet om de 'softwarepatent-huller', der kan være i kommissionens kommende forslag. For mig er det vigtigt, at Parlamentets politiske afvisning af Softwarepatentdirektivet tilbage i 2005 ikke bliver underløbet i 2008," siger Margrete Auken.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere