Her er Danmarks fem bedste CIO’er lige nu:Se de fem nominerede til prisen som Årets CIO 2024

Artikel top billede

”Selvfølgelige skal man gøre sig nogle overvejelser om, hvilke medier man skal gemme på, men opgaven er i høj grad også et ledelsesmæssigt projekt," siger Klaus Skjødt om ILM-projektet.

Sådan styrer Jyske Bank 1.355 terabyte data

Tema: Jyske Banks data-mængde er på svimlende 1.355 terabyte. En finmasket klassificering og prioritering af data skal sikre bank-driften i en tid, hvor data-mængderne kun vokser.

Hvis du til tider brokker dig over, at du ikke kan finde gamle filer frem på din 250 GB harddisk, så skulle du prøve at være Klaus Skjødt, direktør for it-udvikling i Jyske Bank.

Bankens samlede data-mængde er på hele 1.355 terabyte (1.355 millioner megabyte).

”I nogle år var vi inde i en periode, hvor vores data-mængder blev fordoblet. Selvom priserne på storage har været faldende, er det alligevel noget, man kan mærke,” siger Klaus Skjødt.

Derfor har Jyske Bank også igangsat et større ILM-projekt, der indtil videre har kørt i trekvart år og i hvert fald vil køre resten af året.

ILM – Information Lifecycle Management – handler grundlæggende om at klassificere de data, man opbevarer, så man ved, hvad der er vigtigst – og dermed på hvilke medier, data skal opbevares.

Finmasket kortlægning

Jyske Bank opbevarer i øveblikket 155 TB data på diske, og 1.200 TB på bånd-medier.

Her stopper opdelingen dog ikke, for det store ILM-projekt indebærer blandt andet, at banken skal skabe et ekstremt grundigt overblik over, hvilke typer af data, der er tale om.

I den første fase af projektet gik Jyske Bank efter at finde de lavest hængende frugter, hvor man fik et overblik over de data, der var gemt uden større hensyn til på hvilke medier og i hvor mange kopier.

Sideløbende med det er banken nu også ved at lave en mere specifik data-klassifikation.

”Vi skal blive helt skarpe på, hvor vigtige de forskellige data er. Vi skal vide, hvordan tilgængeligheden skal være, hvor mange versioner, vi skal have liggende, og hvor meget der skal spejles,” lyder det fra Klaus Skjødt.

Han forklarer, at en af de store fordele ved klassificeringen er, at banken har det nødvendige data-overblik, hvis der skulle opstå it-problemer.

”Så er det så finmasket, at vi ved, hvad der først skal op at køre. Der vil simpelthen være en beskrivelse af, hvor vigtige data er, og af hvor tilgængelige de skal være. Det hjælper os, hvis vi skulle få drifts-udfordringer og på et tidspunkt skal ind og reetablere nogle ting. Så har vi et klart billede af, hvad vi starter ud med,” fortæller han.

FORTSÆTTES...

Ledelsen skal på banen

Konkret betyder det, at banken for eksempel klassificerer to år gamle e-mails som mindre vigtige end bogføringsdata, der blot er et døgn gammelt.

Jyske Bank er dog langt fra den eneste virksomhed, der skal tage hånd om en markant storage-udfordring.

Analysehuset IDC analyserede sig tidligere på året frem til, at mængden af digitalt data på verdensplan vokser med 60 procent om året.

Det betyder, at data-mængden vil være tidoblet i 2011 i forhold til 2006.

Til den tid vil den samlede mængde data lyde på noget i retning af 1.800 exabytes, og da en enkelt exabyte svarer til en milliard gigabytes, er der med andre ord tale om helt ekstreme mængder data.

Ledelsen skal på banen

Klaus Skjødt, direktør for it-udvikling i Jyske Bank, fortæller, at ILM handler om andet og mere end at skulle vælge forskellige lagringsmedier med forskellige omkostninger og service-niveauer.

”Selvfølgelige skal man gøre sig nogle overvejelser om, hvilke medier man skal gemme på, men opgaven er i høj grad også et ledelsesmæssigt projekt, hvor vi på basis af analyser og input fra forretningen skal træffe en beslutning om, hvordan de forskellige data skal klassificeres.”

Det er JN Data, der står for selve driften af Jyske Banks it og dermed håndterer den daglige drift af de – i øjeblikket – 1355 TB data.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere