Artikel top billede

Mobil datatrafik bliver den nye slagmark herhjemme

Et nyt udspil fra Telia kan være begyndelsen på en ny krig mellem mobilselskaberne. Denne gang hedder slagmarken datatrafik.

Taletid og sms.

Det er to af de slagmarker, hvor mobilselskaberne udkæmper blodige slag. Nu er turen måske kommet til datatrafik.

Telia har nemlig lige lanceret en ny datapakke til kunderne under navnet 'Fri Surf'. For 59 kroner om måneden kan selskabets mobilkunder surfe frit - i hvert fald indtil de runder 300 megabyte.

"Vi er spændte på, hvordan konkurrenterne reagerer på det. Det her er et væsentligt skud nedad i prisen i forhold til, hvad der findes på markedet lige nu," siger pressechef Rune Fick Hansen fra Telia.

Hos konkurrenten Sonofon tager pressechef Peter Glüsing udspillet med ro.

I øjeblikket har firmaet en pakke, hvor brugerne kan få ubegrænset datatrafik for 10 kroner per dag.

Trafikken skal dog ske igennem firmaets egen WAP-portal, E-go. Sonofon afventer, inden der kommer et modspil fra teleselskabets side.

"Vi kigger løbende på de andres tilbud, men det er ikke sådan, at vi fem minutter efter går ud og byder under eller over. Sådan fungerer det ikke. Det er en længere proces, som vi har med at gøre," siger pressechef Peter Glüsing, der ikke er overrasket over Telias pakke.

Lavprisselskabet BiBoB slår hårdt på prisen per megabyte frem for en fast pris igennem en flatrate-pakke. Her er der ingen panik oven på Telias tilbud, forsikrer firmaets direktør.

"Havde man derimod lanceret en meget billig megabyte-pris, som trak vand i øjnene, så ville jeg opfatte det som en eskalering af en priskrig. På data ser jeg ikke nogen priskrig," siger administrerende direktør Frank Rasmussen, BiBoB.

Frit forbrug - men med loft

Telia strikker 'Fri Surf' sådan sammen, at kunderne frit kan bruge det inden for de første 300 megabyte om måneden.

Runder kunden de 300 megabyte, vil selskabets teknikere undersøge, om der er tale om et for massivt brug, der hæmmer hastigheden for andre brugere. I så fald vil selskabet kontakte kunden. Derfor er der ikke helt tale om ubegrænset forbrug.

BiBoB's administrerende direktør, Frank Rasmussen, undrer sig lidt over, at grænsen går ved 300 megabyte.

Han mener, at tilbuddet enten burde henvende sig til dem, der ønsker et forbrug langt over de 300 megabyte eller den anden gruppe, som primært bruger datatrafikken til mails.

"Det er et produkt, som lægger sig lidt underligt. Jeg ser det mere som en reklamesøjle end et produkt, som nogen kunder umiddelbart vil få glæde af," siger Frank Rasmussen

Selskabet BiBoB reklamerer med, at det har den laveste pris per megabyte. Prisen lyder på en krone stykket.

"Vores erfaring er, at de fleste kunder ikke bruger ret meget datatrafik. Med et brugsmønster med mail bruger man ikke særlig mange megabytes, og så er prisen per megabyte høj med datapakken fra Telia," siger Frank Rasmussen fra BiBob.

Forudser slagmark på flatrate

Fremtidens slagmark er dog flatrate frem for forbrugsafregnede priser, vurderer Rune Fick Hansen fra Telia.

Han mener, at de fleste kunder er interesserede i faste priser for deres forbrug.

"Vi tror på, at vi kommer til at se en priskrig på flere og flere flatrate-produkter frem for per megabyte. Det var det samme, vi så på bredbåndsmarkedet. Der var i begyndelsen en kamp for at få prisen per megabyte ned, men så kom flatrate-produkterne, og så var alle pludselig ovre på flatrate. Det er også det, vi kommer til at se på mobilt bredbånd," siger Rune Fick Hansen.

Mens Telia slår på flatrate og BiBoB fremhæver prisen per megabyte, er det usikkert, hvilken model Sonofon ender med, når de er klar med et modtræk.

"Konkurrencen, som Telia kommer med, byder vi altid velkommen. Vi er der for kunderne, og så må vi evaluere de produkter, vi har, for at finde kundernes behov," siger Peter Glüsing, som ikke ønsker at kalde Telias datapakke for en krigserklæring.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere