Artikel top billede

Intel og Microsoft klar med desktop-supercomputer

I samarbejde med Intel og Microsoft har Cray skabt en ny prisbillig supercomputer. Den skal bruges til mindre opgaver og til at lette arbejdsbyrden for de mellemstore supercomputere.

Computerworld News Service: Når man siger supercomputer, tænker folk som regel på kæmpemaskiner, der fylder en fodboldbane eller mere med kilometervis af kabler og kølingssystemer under gulvet og en pris på flere millioner kroner.

Det har også længe været det sande billede, men ikke længere.

Supercomputerleverandøren Cray offentliggjorde tirsdag, at selskabet er gået sammen med Microsoft og Intel om at producere en supercomputer til skrivebordet.

Ja, du læste rigtigt: Den vil komme til at stå på et skrivebord. Og måske lige så overraskende vil priserne begynde på 25.000 dollar eller godt 130.000 kroner.

Med navnet Cray CX1 udnytter denne supercomputer op til otte nodes og 16 Intel Xeon-processorer, som kan være enten dual- eller quad-core.

Fire terabyte lagerplads per node

Det er den første maskine fra Cray, der bruger Intel-processorer.

CX1 vil have op til fire terabyte intern lagerplads og 64 gigabyte hukommelse per node.

Maskinen vil også blive leveret med Windows HPC Server 2008 preinstalleret og kan samarbejde med Linux.

"I stedet for konstant at skubbe grænserne længere frem, så er der her nogen, der skubber til grænsernes baglinje og placerer en supercomputer i et desktopmiljø," siger analytiker hos Enderle Group Rob Enderle.

"Vi kommer måske til at opleve, at eksisterende kunder til Cray-supercomputere vil købe disse maskiner for at frigøre plads på deres supercomputer til 25 millioner dollar. Dette kunne være en hjælp til at balancere arbejdsbyrden."

Prisen er som regel for høj

Ifølge Cray har undersøgelser foretaget af Council on Competitiveness og Defense Advanced Research Projects Agency (DARPA) konkluderet, at mange organisationer og afdelinger i store virksomheder, der kunne gøre god brug af en supercomputer, ikke har mulighed for det på grund af den høje pris og en mangel på in-house-eksperter til at administrere dem. Ifølge Cray er CX1 blevet designet fra grunden af for at håndtere disse problemer.

"Undersøgelser fra IDC viser, at "high performance computing" (HPC) har været et af de hurtigst voksende it-markeder i løbet af de sidste fem år og segmentet for HPC-systemer til under 100.000 dollar ser ud til kun at ville fortsætte væksten," siger Earl Joseph, IDC's vice president for HPC-området.

Til sammenligning med CX1 koster verdens mest kraftfulde supercomputer, IBM's Roadrunner, omkring 120 millioner dollar, hvilket vil sige omkring 630 millioner kroner.

Den står i USA's Los Alamos National Laboratory, og hybridsystemet kører med både AMD Opteron- og Cell-processorer, og opnåede i sommers en stabil hastighed på 1.026 teraflops (eller cirka en petaflops).

Den er omkring dobbelt så kraftig som verdens næsthurtigste supercomputer, IBM's BlueGene, som står på USA's Lawrence Livermore National Laboratory.

Cray har ikke udgivet ydelsesspecifikationer på CX1.

Oversat af Thomas Bøndergaard




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
KEYBALANCE A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cyber Security Summit 2025: Her er truslerne – og sådan beskytter du dine kritiske data

Deltag og få værktøjer til at beskytte din virksomhed mod de nyeste cybertrusler med den rette viden og teknologi.

19. august 2025 | Læs mere


Cyber Security Summit 2025 i Jylland

Deltag og få værktøjer til at beskytte din virksomhed mod de nyeste cybertrusler med den rette viden og teknologi.

21. august 2025 | Læs mere


AI i det offentlige: Potentiale, erfaringer og krav

Hør erfaringerne med at anvende AI til at transformere og effektivisere processer i det offentlige – og med at sikre datakvalitet, governance og overholdelse af retningslinjer.

27. august 2025 | Læs mere