Artikel top billede

Video: På rejse til Saturn med simple værktøjer

God planlægning, kreative ambitioner og it-mæssige færdigheder var omdrejningspunkterne, da kult-tegneserien Rejsen til Saturn blev til 3D-animation. Se interviews og klip fra filmen.



Se film-klip fra Rejsen til Saturn og interview med instruktørerne (7.25 min.)




Se hele interviewet med instruktørerne Kresten Vestbjerg Andersen og Thorbjørn Christoffersen (34.05 min.)





"Vi hader computere."

Sådan lyder det med én stemme fra to af Danmarks mest talentfulde computer-animatorer, Kresten Vestbjerg Andersen og Thorbjørn Christoffersen, da Computerworld møder dem en solrig efterårsdag hos produktionsselskabet A Film på Nørrebro i København.

De to herrer har netop færdiggjort en animationsudgave af Claus Deleurans tegneserie Rejsen til Saturn fra 1977, der med sin underfundige humor har opnået kult-status.

"Computere skal ikke begrænse os i vores visioner og kreative udfoldelser. Men det er jo et had-kærlighedsforhold, som vi samtidigt er dybt afhængige af for at realisere vores visioner med Rejsen til Saturn," forklarer Kresten Vestbjerg Andersen den kontante udmelding.

Udvikler egen software

Han er da heller ikke bleg for at fremvise den applikation, som han egenhændigt har skruet sammen til animationsprogrammet 3D Studio MAX, som Rejsen til Saturn er udviklet i.

"Jeg har lavet en karakter-generator, hvor vi kan skifte tøj på grund-karaktererne meget hurtigere end normalt. Førhen var det ret komplekst, men nu bliver billederne loadet ind og karakteren påklædt nærmest automatisk," forklarer Kresten Vestbjerg Andersen, der har rollen som teknisk instruktør på film-projektet.

Udover tøj kan karakter-generatoren også ændre i film-karakterernes udseende ved eksempelvis at hive lidt i næsen på præmodelleret figur eller trække figuren høj eller lav i 3D Studio MAX-programmet.

Handling vigtigere end indpakning

De hurtige tøj- og karakterskifter på præmodellerede grundfigurer har bidraget væsentligt til, at produktionsholdet på 10 personer kunne producere filmen på lidt over to år inklusive planlægningsfasen.

Og det er rasende hurtigt for en computeranimeret film.

De amerikanske animationsselskaber Pixar og Dreamworks, der står bag film Finding Nemo, Monsters, Inc. og Shrek, producerer omkring fire sekunders film om ugen, når bølgerne går højt.

Holdet bag Rejsen til Saturn har til sammenligning kunnet holde en ugentlig kadence på over 45 sekunders animation.

Instruktør Thorbjørn Christoffersen forklarer den store tidsforskel med, at Rejsen til Saturn - og duoens tidligere film som Terkel i Knibe fra 2003 - er blevet tegnet meget grovere end mange af de stort anlagte amerikanske animationsfilm.

Side 2: Lavteknologisk tilgang til film-projektet

"Vi har ikke billeder af krakelerede vindueskarme eller mange detaljerede close ups af ansigter og hår, som tager virkelig lang tid at animere. I stedet har vi valgt at fokusere på den gode danske historie, hvor vi virkelig kan få lov til at være grove og satiriske," siger Thorbjørn Christoffersen.

Med andre ord er karakterer med kuglerunde hoveder og dinglende spaghetti-arme blevet til en særegen stilart, der går fint i spænd med de to instruktørers ambitioner med at være effektive og sætte humoren i højsædet.

"I Rejsen til Saturn har vi at gøre med en science fiction historie i rummet, der er meget velegnet til vores stil. Vi undgår besværet med at skulle tegne detaljerige omgivelser med naturbilleder, der kræver en del tegnearbejde og computerkraft, hvis det skal virke overbevisende," forklarer Thorbjørn Christoffersen.

"Vi er dovne - men snu," tilføjer makkeren Kresten Vestbjerg Andersen med et smil.

Lavteknologi i højsædet

Den relativt simple streg i Rejsen til Saturn gør også, at filmens teknologibrug ikke fremstår skræmmende.

Filmen er udviklet på omkring 20 pc'er, hvor standardværktøjer samt enkle egenudviklede applikationer som karakter-generatoren i 3D Studio MAX har været den bærende del af produktionen.

"Vi har stort set brugt samme teknologi, som også gjorde sig gældende i Terkel i Knibe, men har bare forstået at trække mere ud af den denne gang," siger Kresten Vestbjerg Andersen, der i lighed med makkeren Thorbjørn Christoffersen er 30 år.

"Vi er utroligt fokuserede på at nå målet med at fortælle en god historie. Når historien og fortælletempoet holder, så er det næsten ligegyldigt, hvor veludviklet it'en og teknikken er," fastslår Thorbjørn Christoffersen.

Derfor har de to instruktører også kun hånlatter til overs for at kaste sig ud i supercomputere og andre tiltag, der kunne give dem mere processorkraft.

"Vi bruger it-værktøjer, når og fordi de hjælper os. Men vi er på ingen måde computernørder, der bruger teknikken for dens egen skyld," siger Kresten Vestbjerg Andersen.

Derimod har veltilrettelagt planlægning hjulpet det lille produktionshold med at færdiggøre filmen på relativ kort tid og inden for budgettet på knapt 14 millioner kroner.

"Vi kan med stolthed sige, at vi har sat os grundigt ind i alle roller på produktionen. Det har senere hjulpet os med at skære tidsmæssige hjørner og gøre det nemt for os selv, uden at det skabte problemer for sidemanden," fortæller instruktør Thorbjørn Christoffersen.

Det udsagn lader vi stå et øjeblik til inspiration for andre ledere i it-branchen.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Computerworld Summit 2025, København – AI transforming business

Årets uomgængelige konference for dig, der er med til at træffe beslutninger om din organisations teknologiske fremtid, og vil have det samlede overblik over aktuelle tendenser i IT-branchen.

27. maj 2025 | Læs mere


Årets CIO 2025

Vi skal finde Årets CIO 2025 og den kvinde eller mand, som i et helt år kan bryste sig af at være landets bedste CIO.

03. juni 2025 | Læs mere


Computerworld Summit 2025, Aarhus – AI transforming business

Årets uomgængelige konference for dig, der er med til at træffe beslutninger om din organisations teknologiske fremtid, og vil have det samlede overblik over aktuelle tendenser i IT-branchen.

03. juni 2025 | Læs mere






White paper
Tidsbegrænset kampagne: Overvejer du at udskifte eller tilføje printere i din forretning? Vi kan tilbyde én eller flere maskiner gratis