Artikel top billede

Danskere skal gøre internettet 10 gange hurtigere

Et dansk forskningsprojekt skal øge kapaciteten markant på internettet. Projektdeltagerne håber på, at der gemmer sig en eksport-succes i projektet.

Forskere fra Fonetik-enheden på Danmarks Tekniske Universitet (DTU) går sammen med de to it-virksomheder TPACK og Enigma Semiconductor om at øge kapaciteten på internettet.

Formålet med projektet er at udvikle de nødvendige kredsløb til switching, individuel overvågning og båndbreddestyring af trafik fra flere tusinde kunder og tjenesteudbydere samlet på én Ethernet-forbindelse på 100 gigabit per sekund.

Helt konkret skal forskerne i gang med at lave linjekort til routere til IP-laget, der skal være i stand til at håndtere trafikmængder op mod 100 Gigabit per sekund mod de nuværende 10 gigabit per sekund.

"For mange almindelige internetbrugere er kravet til kapaciteten vokset med faktor 1.000 set over de seneste 10 år, og derfor er det på tide at udvide kapaciteten - især i byområderne," siger lektor Michael S. Berger fra DTU.

20-sporet motorvej

Netværks-forskningen har dog ikke direkte noget med slutbrugernes routere og internettrafik at gøre, men handler derimod om trafikken ude på det store internet.

"De lokale veje ud til slutbrugerne er pænt asfalterede, og vi kigger nu på, hvad man kunne kalde ringvejene rundt om byerne. Med projektet vil vi udvide ringvej 3 til, hvad der svarer til 20 spor for at kunne klare den store datatrafik," siger Michael S. Berger.

En del af projektet går også ud på intelligent trafikstyring af datamængderne.

"Det handler ikke kun om rå kapacitet, men i høj grad også om administration af data og skaleringen af databehovet," lyder det fra TPACK.

Forventninger om eksport-succes

Både TPACK og Enigma har i lighed med DTU store forventninger til projektet og har hver skudt omkring 15 millioner kroner i forskningspuljen, der når op på omkring 45 millioner, efter Højteknologifonden også støtter med 14,5 millioner kroner.

Efter udformningen af prototypen vil firmaerne givetvis skyde mange flere millioner kroner i det, fordi prototypen kan vise sig at være guld værd for teleleverandører som Ericsson, Alcatel Lucent og Nokia Siemens.

100 gigabit-teknologien forventes at være på markedet tidligst i 2012.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Virksomhedsplatforme i forandring: Hvordan navigerer du i den teknologiske udvikling?

Hvordan finder du balancen mellem cloud- og hybride løsninger? Hvordan integrerer du legacy-applikationer ind i dit nye ERP-setup? Hvordan undgår du at havne i statistikken over store ERP-projekter, der fejler eller overskrider budgetterne?

14. maj 2025 | Læs mere


Computerworld Summit 2025, København – AI transforming business

Årets uomgængelige konference for dig, der er med til at træffe beslutninger om din organisations teknologiske fremtid, og vil have det samlede overblik over aktuelle tendenser i IT-branchen.

27. maj 2025 | Læs mere


Årets CIO 2025

Vi skal finde Årets CIO 2025 og den kvinde eller mand, som i et helt år kan bryste sig af at være landets bedste CIO.

03. juni 2025 | Læs mere