Artikel top billede

Danskere skal gøre internettet 10 gange hurtigere

Et dansk forskningsprojekt skal øge kapaciteten markant på internettet. Projektdeltagerne håber på, at der gemmer sig en eksport-succes i projektet.

Forskere fra Fonetik-enheden på Danmarks Tekniske Universitet (DTU) går sammen med de to it-virksomheder TPACK og Enigma Semiconductor om at øge kapaciteten på internettet.

Formålet med projektet er at udvikle de nødvendige kredsløb til switching, individuel overvågning og båndbreddestyring af trafik fra flere tusinde kunder og tjenesteudbydere samlet på én Ethernet-forbindelse på 100 gigabit per sekund.

Helt konkret skal forskerne i gang med at lave linjekort til routere til IP-laget, der skal være i stand til at håndtere trafikmængder op mod 100 Gigabit per sekund mod de nuværende 10 gigabit per sekund.

"For mange almindelige internetbrugere er kravet til kapaciteten vokset med faktor 1.000 set over de seneste 10 år, og derfor er det på tide at udvide kapaciteten - især i byområderne," siger lektor Michael S. Berger fra DTU.

20-sporet motorvej

Netværks-forskningen har dog ikke direkte noget med slutbrugernes routere og internettrafik at gøre, men handler derimod om trafikken ude på det store internet.

"De lokale veje ud til slutbrugerne er pænt asfalterede, og vi kigger nu på, hvad man kunne kalde ringvejene rundt om byerne. Med projektet vil vi udvide ringvej 3 til, hvad der svarer til 20 spor for at kunne klare den store datatrafik," siger Michael S. Berger.

En del af projektet går også ud på intelligent trafikstyring af datamængderne.

"Det handler ikke kun om rå kapacitet, men i høj grad også om administration af data og skaleringen af databehovet," lyder det fra TPACK.

Forventninger om eksport-succes

Både TPACK og Enigma har i lighed med DTU store forventninger til projektet og har hver skudt omkring 15 millioner kroner i forskningspuljen, der når op på omkring 45 millioner, efter Højteknologifonden også støtter med 14,5 millioner kroner.

Efter udformningen af prototypen vil firmaerne givetvis skyde mange flere millioner kroner i det, fordi prototypen kan vise sig at være guld værd for teleleverandører som Ericsson, Alcatel Lucent og Nokia Siemens.

100 gigabit-teknologien forventes at være på markedet tidligst i 2012.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Computerworld Summit 2024

Vi kigger ind i scenariet for fremtiden it-afdeling og hvordan virksomheden bedst muligt udnytter både nye og etablerede teknologier til at understøtte vækst og dermed sikre overlevelse i en konkurrencepræget verden.

23. maj 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere


Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

29. maj 2024 | Læs mere