Artikel top billede

Internetsiden The Pirate Bay koster rettighedshavere og telebranchen mange timer i retten. Foto: Torben Klint

Nyt pirat-nævn skal mægle i spærrings-stridigheder

Teleoperatører og rettighedshavere forhandler med ITEK som mellemmand om en aftale om et piratnævn, der skal spare giganterne for fogedretssager i stil med Pirate Bay-sagen.

Danske fogedretssager om blokering af internetsider, som eksempelvis The Pirate Bay hænger tilsyneladende rettighedshavere og teleselskaber langt ud af halsen.

De ellers stridslystne brancher deltager nemlig begge i intense forhandlinger om et neutralt organ, der som en slags pirat-mægler skal afgøre stridigheder om overtrædelser af ophavsretten.

Ad den vej vil parterne prøve at undgå at skulle mødes i retten, som det er sket både i sagen om den russiske musikbutik, allofmp3.com, og sagen om spærringen af telekundernes adgang til det svenske torrentsite The Pirate Bay.

Forhandlingerne mellem de to brancher foregår med Dansk Industris ITEK-organisation som mellemmand. At det er muligt skyldes, at brancheorganisationen repræsenterer fremtrædende medlemmer fra begge sider. Medlemmerne fra rettighedshaverne tæller blandt andre Sony, EMI og Egmont, mens TDC, Telenor og Telia repræsenterer nogle af medlemmerne fra operatørsiden.

Mødes normalt i retten

Hos ITEK bekræfter chefkonsulent John Kristensen, at brancheorganisationen arbejder på at få de to stridende parter til at indgå en aftale.

"Jeg kan bekræfte, at vi arbejder på et fælles branchetiltag. Men jeg kan ikke lægge mig fast på indholdet endnu. Hverken om det bliver et organ eller en brancheaftale. Men det er i alles interesse, at der kommer en løsning," siger John Kristensen.

Når han ikke vil sige mere, skyldes det, at han har lovet parterne ikke at fortælle om forhandlingerne.

"Der er nogle ender og interesser, som skal mødes. Normalt mødes parterne jo i retten," siger John Kristensen.

Smidigere uden dommerkendelse

Fordelen ved et neutralt pirat-nævn er frem for alt det hurtigere tempo, som sagerne kan løses i.

Eksempelvis hjælper det ikke rettighedshaverne meget, hvis de først får et fogedforbud mod en hjemmeside, som viser en fodboldkamp eller boksekamp, to dage efter kampen har fundet sted, forklarer chefkonsulenten.

Samtidig kan processen blive billigere, end hvis man skal igennem domstolene:

"På den ene side mener rettighedshaverne, at der skal håndhæves meget kraftigt. På den anden side siger teleoperatørerne, at det så må gå via lovgivningen. Vi kigger på, om man kan gøre den vej smidigere uden en dommerkendelse," siger John Kristensen.

Pirat-nævn måske klar før sommerferien

Ifølge chefkonsulenten er parterne på nogle områder tæt på hinanden, mens de på andre områder stadig er langt fra hinanden. Men parterne har en fælles forståelsesramme og er enige om, at der skal gøres noget, fortæller John Kristensen.

"Hvis ikke du håndhæver rettighederne, kommer der ikke nogle rigtig gode indholdstjenester, og hvis ikke der kommer interessante indholdstjenester, vil du ikke få udbredelsen af internettet med de hastigheder, man forventer. Begge parter har interesse i, at der er en håndhævelse og en økonomi i der her," siger John Kristensen.

Selvom parterne forhandler intenst, er det usikkert, hvornår en aftale kan være på plads mellem rettighedshaverne og teleoperatørerne. Computerworld erfarer dog, at en aftale allerede kan være på plads inden sommerferien.

"Jeg kan ikke sige, om det kommer på plads før eller efter sommerferien, for det er et juridisk hækkeløb i øjeblikket," siger John Kristensen.

Han understreger, at alt omkring juraen skal være hundrede procent på plads. Det er nemlig det, der bestemmer, om man kan få en fælles brancheaftale eller et fælles brancheorgan.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere


Computerworld Summit 2024

Vi kigger ind i scenariet for fremtiden it-afdeling og hvordan virksomheden bedst muligt udnytter både nye og etablerede teknologier til at understøtte vækst og dermed sikre overlevelse i en konkurrencepræget verden.

23. maj 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere