Artikel top billede

Forslag: Natklubber må registrere dine fingeraftryk

Cpr-nummer, fingeraftryk og foto fra alle gæster i nattelivet. Det foreslår et udvalg under Justitsministeriet nu at give restauratører lov til at registrere.

Fremover vil dørmanden på natklubben eller diskoteket ikke nøjes med at kræve 50 kroner i entre for adgang til dansegulvet og en glad aften i byen.

For i fremtiden kan du komme ud for at skulle aflevere navn, cpr-nummer, billede og fingeraftryk, hvis du vil have adgang til etablissementet.

Nægter du at udlevere de følsomme personlige oplysninger, risikerer du at blive nægtet adgang på diskoteket eller natklubben.

Det kan blive virkeligheden ved restaurationsbesøg for samtlige danskere, hvis en betænkning med et lovudkast fra Justitsministeriet bliver til egentlig lov, mener Forbrugerrådet, som har indgivet et høringssvar til betænkningen.

Meningen med det kommende lovforslag, der bliver grundlag for det omdiskuterede bølleregister, er at hjælpe især diskoteker og natklubber med at holde gæster med såkaldte restaurationsforbud udstedt af politiet væk fra beværtningerne.

Med andre ord: Gøre nattelivet mere sikkert for gæster og personale.

Fremgangsmåden er ifølge Justitsministeriet betænkning nødvendig, fordi snyd med lånte eller stjålne sygesikringskort gør det for svært at identificere, om gæsten i døren er den samme, som han giver sig ud for at være.

Samtidig ønsker restaurationerne, primært natklubber og diskoteker, en hurtigere og mere ligelig identifikation af gæsterne, som ved næste besøg blot behøver at afgive et fingeraftryk for at få adgang til en nat i baren eller på dansegulvet.

Ideen med det private centrale register er at koble alle interesserede restaurationer på et netværk med afgang til politiets restaurationsforbud, så oplysninger om en gæsts identitet hurtigt kan verificeres.

Registeret skal desuden være kompatibelt med især store diskotekskæders eksisterende gæsteregistreringssystemer, som gør det muligt at holde styr på, om en gæst eventuelt har fået
karantæne eller tidligere er noteret for dårlig opførsel.

Datatilsynet har i forvejen sagt god for gæsteregistreringssystemerne, som i et års tid har været i brug hos selskabet Nox Networks, der som samarbejdsorganisation for omkring 55 diskoteker blandt andet rummer diskotekskæden Craizy Daisy.

Ifølge betænkningen får restaurationerne dog ikke lov til at udveksle oplysninger om gæsters restaurationsforbud eller karantæner i andre etablissementer.

Ellers vil registeret ifølge udvalget minde om et advarselsregister, som er i strid med persondataloven.

Overfortolker mulighederne

Hos Dansk Erhverv bekræfter advokatfuldmægtig Martin Jørgensen, som har siddet med i betænkningsudvalget for Dansk Erhverv, og som repræsenterer Horesta, at betænkningen tillader restaurationerne at identificere alle gæster med personnummer, foto og fingeraftryk.

Han fortæller, at Dansk Erhverv forstår Forbrugerrådets bekymring og har forståelse for Forbrugerrådets synspunkter.

Men han mener, at Forbrugerrådet overfortolker muligheden for registrering af gæsterne i forhold til, hvad det reelt handler om, hvis styrelsen ligger vægt på netop brugen af fingeraftrykket, som de enkelte restaurationer selv vil kunne vælge til og fra.

"Hvis du ikke ønsker at lade dig registrere, så kan du jo hver gang lade dig identificere med et billed-id, hvor de så tjekker op mod databasen," siger Martin Jørgensen.

Han forklarer, at grunden til at man er nødt til at benytte foto og fingeraftryk til identifikationen af gæsterne er, at det er for nemt at snyde, hvis restaurationerne kun benytter cpr-numre.

"Løsningerne har været vendt og drejet, og det har ikke været muligt at finde en anden. Hvis man skal have en løsning som rent faktisk fungerer, så er det her måden, som vi ser man bør gøre det på, "siger Martin Jørgensen.

Samtidig peger Martin Jørgensen på, at persondatabeskyttelsen og retsplejeloven sætter begrænsninger for mulighederne for andre modeller. Derfor er der i øjeblikket ingen tekniske løsninger, som gør det muligt at identificere gæsterne sikkert udelukkende ved hjælp af cpr-nummer.

Ifølge Martin Jørgensen handler ideen med identifikationen overordnet om at skabe et trygt natteliv.

"Det er umuligt at sige, hvad det helt præcist vil betyde i nattelivet. Men det er vores forventning, at det vil betyde langt mere at få et restaurationsforbud, end det har gjort tidligere," siger Martin Jørgensen.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere