Her er Danmarks fem bedste CIO’er lige nu:Se de fem nominerede til prisen som Årets CIO 2024

Artikel top billede

EU sænker krav til åbne standarder

Europa-Kommissionen har stille og roligt udvandet sine planer om at kræve, at der skal benyttes åbne standarder i EU's administration.

Computerworld News Service: I stedet for at kræve åbne standarder i EU's administration vil kommissionen tillade brugen af specifikationer, mens patenter og betalte licenser ikke længere er tabu.

Sidste år blev et offentlig udkast af European Interoperability Framework for European Public Services (EIF) version 2.0 kigget grundigt efter i sømmene af adskillige interessegrupper. Og tilbagemeldingerne var generelt overvældende positive.

Men et nyere ikke-offentligt udkast, som Computerworlds hollandske søstermedie, Webwereld, er kommet i besiddelse af, er undergået store ændringer og nævner ikke åbne standarder med et eneste ord. Den ny version af udkastet er blevet sent til EU's medlemslande til revision.

Version 1.0, der blev accepteret i 2004 fremsatte krav om åbne standarder. Det definerede tre egenskaber ved en åben standard: For det første skal den vedligeholdes af en offentlighed, for det andet skal den være gratis eller tilgængelig for et symbolsk beløb og for det tredje er patenter kun tilladte, hvis det samtidig er under en uigenkaldeligt royalty-fri licens.

Sidste års udkast af version 2.0 fremsatte stadig åbne standarder som et værktøj, der sikrede retfærdig konkurrence med lige vilkår for alle. I denne tekst gik forfatterne endda så langt som til at hævde, at "fremgangsmåder, der forvrænger definitionen af åbne standarder eller tekniske specifikationer bør imødegås ved at beskytte standardiseringsprocessens integritet."

Yderligere fremhævede forfatterne, at "fremgangsmåder, der forvrænger udviklingen af åbne standarder skal også imødegås. For at blive betragtet som en åben standard skal den pågældende kandidat bedømmes i sin helhed inklusiv enhver og samtlige udvidelser. Produkter, der implementerer ikke-standardiserede udvidelser, bør bedømmes, som at de ikke opfylder kriterierne for en åben standard."

Besluttes fra gang til gang

Det nyeste udkast omtaler kun åbne specifikationer, som kræver offentlig evaluering, som kan tilføjes ændringer af interessenter, som er frit tilgængelige til deling og evaluering, og som kan implementeres af forskellige tilgange til softwareudvikling.

"Det er op til skaberne bag enhver specifikation at beslutte, hvor åben, de ønsker, deres specifikation skal være," erklærer dokumentet nu.

Også den paragraf, der gjorde åbenheden til et bindende krav, er droppet:

"De offentlige forvaltninger har dog mulighed for at beslutte sig for at benytte mindre åbne specifikationer, særligt i tilfælde hvor åbne specifikationer ikke opfylder kravene til funktionel interoperabilitet, eller hvor de tilgængelige specifikationer ikke er modne og / eller i tilstrækkelig grad understøttet af markedet, eller hvor alle samarbejdende organisationer allerede benytter eller er enige om at benytte de samme teknologier."

Dette åbner for brugen af de facto-standarder i stedet for deres åbne modstykker. De nye formuleringer betyder, at en specifik softwareløsning kan erstatte den rolle, som en standard før ville have indtaget. Dette betyder praktisk talt, at Europa-Kommissionen blåstempler implementering af proprietære løsninger.

Det lader ikke til at understregningen af, hvor vigtigt det er, at der er lige vilkår for alle i markedet, har overlevet denne revision af dokumentet. Den aktuelle tekst forpligter ikke til at give en royalty-fri licens af ethvert patent, der påvirker den "åbne" specifikation.

Adskillige europæiske lande har introduceret lovgivning, der tvinger offentlige instanser til at benytte åbne standarder. Blandt disse er Holland, hvor parlamentet enstemmigt godkendte en plan i 2007. Dette blev gjort for at mindske afhængigheden af dominerende leverandører og fremtidssikre tilgængeligheden af data. Europa-Kommissionen reviderede den hollandske plan og testede den mod reglerne fra EIF version 1.0.

"Dette ligner et skridt i den forkerte retning, og det er bekymrende," erkender Edwin van Scherrenburg, der er talsmand for minister for udenlandshandel Frank Heemskerk fra det hollandske ministerium for økonomiske anliggende. Han oplyser, at Holland på nuværende tidspunkt arbejder på et svar, og at han ikke kan kommentere yderligere, før der foreligger et udkast til dette svar.

Samme budskab - nye ord

Men der er ikke noget bemærkelsesværdigt ved de nye udkastændringer af EIF version 2.0, mener Serge Novaretti, der i Europa-Kommissionen er ansvarlig for EU's interoperabilitets-strategi. Han understreger, at denne version "kun er et udkast," og at debatten stadig er i gang.

"Budskabet er der stadig, og det er stadig det samme. Det handler bare om formuleringer," siger han.

"Da dette blot er et udkast, og som sådan stadig kan underkastes ændringer, før det er færdigbehandlet, må du forstå, at det er umuligt for os på nuværende tidspunkt at svare på dine spørgsmål," skriver Karel De Vriendt, der er leder af European eGovernment Services (IDABC) i Europa-Kommissionen, i en e-mail til Webwereld. "Men det vil kommissionen selvfølgelig være i stand til, så snart dokumentet foreligger i sin endelige form."

Microsoft, der er den eneste part, der har været stærkt kritisk over for den tidligere version af udkastet, afviser at kommentere. Hans Bos, der er national teknologidirektør for Microsoft Holland og kritiker af den hollandske plan for åbne standarder, lover at svare, så snart version 2.0 ikke længere blot er et udkast.

Oversat af Thomas Bøndergaard




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
KEYBALANCE A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere