Artikel top billede

Rygterne vil ikke dø: Gphone er på trapperne

Det forlyder fra rygtebørsen, at Google er klar med sin helt egen mobiltelefon om få måneder. Telefonen skulle efter sigende være den første af sin art på markedet.

I lang tid gik der rygter om, at søgemaskineselskabet Google ville ryste en telefon ud af ærmet i takt med, at bredbåndene blev mobile, og Google dermed kunne lukrere på brugen af internettet i lommeformat.

Det første håndfaste resultat blev, at søgeselskabet lancerede mobil-platformen Android udviklet af Google og en lang række mobilspillere i Open Hand Set-alliancen.

Men rygterne om, at Google selv vil sende en IP-telefon med indbygget Google-voice på markedet med eget hardware- og software-design, er sejlivede.

Historien har fået ny næring på nyhedssitet TechCrunch, der mener, at telefonen vil se dagens lys allerede om få måneder.

Google-telefonen - eller Gphonen - skulle ifølge TechCrunchs oplysninger blive fabrikeret af en af de koreanske samarbejdspartnere LG eller Samsung i Open Hand Set-alliancen.

Samsung har dog leveret væsentlige bidrag til den formodentlige ærkerival Apples iPhone, og LG anses derfor som den mest sandsynlige producent, i lighed med da Microsoft lancerede MP3-afspilleren Zune, som rullede ud fra Toshiba-samlebånd.

Derudover forlyder det fra TechCrunch, at Google har planlagt en massiv reklamekampagne for Gphonen i januar.

Kæmpe-markedspotentiale?

TechCrunch's redaktør Michael Arrington er siden publicering af artiklen blevet slagtet i it-pressen for Gphone-historien, hvor TechCrunch citerer flere anonyme kilder.

Gphone-historien bliver i flere medier anset som vilde spekulationer uden konkrete beviser.

Google vil sædvanligvis ikke kommentere på rygter. Søgegiganten har dog ved flere lejligheder indirekte forsøgt at slukke røgsignalerne om en kommende telefon.

"Jeg vil meget hellere være fyren, der konstruerer en platform, som kan køre på flere forskellige selskabers telefoner end at fokusere på et enkelt produkt," har Googles vicepræsident for Android, Andy Rubin, tidligere sagt til Cnet.com.

Og hvorfor skulle Google egentlig også begynde at producere sin egen telefon uden hardware-erfaring og dermed gå i direkte konkurrence med sine egne Android-samarbejdspartnere og -kunder blandt producenter og teleselskaber?

"Der er ingen tvivl om, at der er et kæmpe-markedspotentiale i en mobil IP-telefon, hvis Google kommer først på markedet med sådan en. Hvis Google derimod bare sender endnu en normal mobiltelefon ud, vil det næppe skabe så stor kommerciel interesse," vurderer professor Niels Bjørn-Andersen fra Copenhagen Business School (CBS).

CBS-professoren siger, at en mobiltelefon vil være et udtryk for "stor innovationskraft", selv om Google ikke har erfaring med hardware-produktion.

"Det er også meget fornuftigt at få produceret telefonen hos LG, Samsung eller en anden producent med erfaring i mobilproduktion. Der vil jo også være en bid af kagen til den pågældende producent," påpeger professoren.

Bliver Google mobiloperatør?

Udover muligheden for at score kassen på en IP-telefon, som folk kan bruge til at tale "gratis" via internettet, har én anden skelsættende begivenhed givet næring til Gphone-spekulationerne.

Begivenheden foregik for to år siden, da Google i 2007 bød cirka 24 milliarder på det amerikanske 700 Mhz-frekvensbånd, som er særlig velegnet til langtrækkende udsendelser af mobilt bredbånd.

Budet blev tolket som, at Google ville sætte sig som mobiloperatør og på den måde havde en platform at sælge sin Gphone igennem.

Google vandt ikke auktionen.

Men søgeselskaber fik presset mobilselskabet Verizon op i pris, og så fik Google også lirket det amerikanske frekvensmarked så meget op via FCC, der er det amerikanske svar på IT- og Telestyrelsen, at Verizon blev nødt til at tillade alle mobile enheder at køre på de nationale dele af 700 Mhz-frekvenserne som et åbent netværk.

"Kunder vil snart begynde at nyde en ny internetagtig frihed til at få mest ud af deres mobiltelefoner og andre håndholdte enheder," jublede Google, efter selskabet havde tabt auktionen.

Muligheder i Europa

I EU-land vil flere stater som eksempelvis Norge, Sverige og Tyskland fra næste år udbyde 800 Mhz-frekvensbåndet - som formentlig vil blive brugt til mobilt bredbånd. I lille Danmark åbner auktionen på 800 Mhz-frekvenserne dog næppe inden for de nærmeste år.

Det europæiske perspektiv om at byde ind på 800 Mhz-frekvenserne og blive sin egen teleopratør kunne ifølge teleanalytiker Brian Troelsen fra analysehuset IDC være interessant for Google, hvis selskabet reelt udsender en mobiltelefon med indbygget IP-telefoni.

"Google vil dog først og fremmest gerne sælge applikationer. Derfor er det nok mere sandsynligt, at Google skulle blive mobiloperatør, end det er, at selskabet uden hardware-erfaring sender en reel mobiltelefon på gaden. Det ville jo nok være smart at tage én ting ad gangen," lyder vurderingen fra Brian Troelsen.

Han fortæller dog samtidig, at det er de færreste firmaer uden operatørerfaring, der har klaret sig rigtig godt i konkurrencen mod de traditionelle teleselskaber på de store markeder.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere