Artikel top billede

Vi siger nej til solid state diske

Selv om solid state diske (SSD) efterhånden har været på markedet i nogle år, er det forsat den traditionelle harddisk, der er standard i langt de fleste computere. Se her hvorfor.

Det er efterhånden tre år siden, at de første artikler om solid state diske begyndte at dukke op på cw.dk.

Dengang lød en overskift blandt andet Solid State Disk vil fortrænge harddisken.

De flash-baserede SSD-enheder er dog fortsat henvist til en klar andenplads, hvis man kaster et blik på juletilbudene i diverse pc- og mac-forretninger.

Det er fortsat den traditionelle harddisk, der dominerer.

"En forklaring er, at flash-diskene stadig er relativt dyre, hvis man sammenligner med, hvor meget kapacitet, der er på dem. Prisen per gigabyte er stadig for høj," lyder det fra IDC-analytiker Anders Elbak.

Dyre - men ikke plads til video, billeder og lyd

Et eksempel er en MacBook Pro med 13 tommer, 2 GB RAM og en traditionel harddisk på 160 GB, der i alt koster 8.899 kroner.

Hvis man erstatter harddisken med en SSD på 128 GB, koster computeren pludselig 11.819 kroner, altså næsten 3.000 kroner mere for en mindre disk.

Et kig i prisdatabaserne viser, at man ganske vist kan få en 128 GD SSD-disk noget billigere hos andre producenter, men der er fortsat tale om en markant højere pris end på en traditionel harddisk.

"I det hele taget er det et problem, at de har så lav kapacitet, for mange fylder deres pc op med musik, billeder og film, og så er de simpelthen for små, medmindre man vil op og betale en bondegård for det," siger Anders Elbak.

Flash-diskene er teknologisk overlegne

Blandt de mange fordele ved SSD frem for HDD finder man, at computeren får en hurtigere opstartstid, at programmer og data indlæses hurtigere, og at du får en mere robust disk, fordi der ikke er nogen bevægelige dele på en SSD.

De fleste analytikere regner da også stadig med, at SSD før eller siden vil vippe den mekaniske harddisk af pinden, og den flash-baserede hukommelse ligger da også på en ottendeplads på Gartners liste over de vigtigste teknologier for 2010.

At nye styresystemer som Windows 7 er designet med SSD for øje, er med til at bekræfte forventningerne.

Indtil videre er det mest inden for servere og datacentre, at SSD-hukommelsen vinder frem, fordi denne form for hukommelse både kan hjælpe med at mindske strømforbruget og forbedre ydeevnen. Det er ikke mindst det grønne aspekt, der har været et salgsparameter i den seneste tid.

Harddisken overlever

Alligevel tror Anders Elbak ikke, at SSD vil vælte den gammeldags harddisk af pinden i den nærmeste fremtid. Han peger på, at det blandt andet er svært at sælge SSD'erne til forbrugeren.

"Det er let at forklare, at en harddisk er bedre end en anden, fordi den er dobbelt så stor, men det er svært at forklare, at du får en disk, der kun er en tredjedel så stor, og som du så til gengæld skal betale det tredobbelte for," siger Anders Elbak.

IDC vurderede i 2007, at verdensmarkedet for SSD'er omsatte for omkring 400 millioner dollars, og at omsætningen ville vokse med 70 procent om året fra 2007 til 2012.

Det betyder dog ikke, at den traditionelle harddisk er ved at uddø, for samtidig har analysehuset konkluderet, at salget af traditionelle harddiske fortsætter med at stige.

Anders Elbak vurderer da også, at harddisken endnu har en del år på bagen.

"Jeg tror, at harddisken vil klare sig ganske godt i flere år endnu. Jeg tror ikke, at vi om to-tre år har SSD som standard i de helt almindelige bærbare," siger Anders Elbak og peger på, at flash-diskene primært vil blive anvendt på små netbooks og high-end-bærbare.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere


Computerworld Summit 2024

Vi kigger ind i scenariet for fremtiden it-afdeling og hvordan virksomheden bedst muligt udnytter både nye og etablerede teknologier til at understøtte vækst og dermed sikre overlevelse i en konkurrencepræget verden.

23. maj 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere