Artikel top billede

IT- og Telestyrelsen advarer mod cloud-brug

Cloud computing blev talt helt op i himlen på konference om effektivisering af den offentlige it-sektor. Alligevel er der mange sten, der skal vendes og fjernes, inden teknologien er helt moden.

Udenrigsministeriet lagde i forgårs lokaler til KL's og IT- og Telestyrelsens konference "Cloud Computing i Det Offentlige", hvor omkring 200 it-folk fra det offentlige samt store og små it-virksomheder var mødt frem.

Placeringen af konferencen kunne der være en vis symbolværdi i, fordi udvandringen af data til fjerne skyer begrundet i prisforskelle, hvor data eksempelvis er billigere opbevaret i amerikanske skyer frem for i europæiske clouds, er en af de nyklassiske bekymringer i it-afdelingerne.

Frygten går på, at når man sender sine forretningskritiske data op i skyen - hvilket reelt vil sige hen i et datacenter et sted på kloden - kan disse kritiske data havne hos underleverandører i en bananrepublik, hvor der ikke er kontrol med, hvordan data kan sikres og hives ud af skyen igen.

IT- og Telestyrelsen var selv blandt talerne på cloud-konferencen, fordi den danske it-myndighed har prøvet at stikke fingrene i skyen og forsøgt sig med cloud computing, som styrelsen nu opfordrer den offentlige danske sektor til at eksperimentere med på grund af heftige drift- og miljøbesparelser.

Visionen er, at Danmark skal være en førende nation inden for cloud computing.

Men det afholder dog ikke IT- og Telestyrelsen fra at advare mod upload af informationer på hjemmesiden digitaliser.dk, som er en offentlig tilgængelig samarbejdsplatform og ressourcebibliotek for digitaliseringen af Danmark.

"Digitalisér.dk er hostet på en såkaldt cloudbaseret løsning, og man skal derfor ikke placeres indhold på Digitalisér.dk, som man finder uegnet at placere på en sådan løsning," står der blandt andet i vilkårene for brug af hjemmesiden, som i høj grad lever af borgernes input og forslag til digitalisering i Danmark.

Advarslen skal blandt andet ses i lyset af uaklarede sikkerhedsspørgsmål, og at styrelsen fremhævede cloud-leverandøren Amazon som en proprietær udbyder. Det betyder, at data hos en af verdens største cloud-leverandører, Amazon, ikke er standardiseret, hvilket potentielt kan blive et problem, hvis IT- og Telestyrelsen skulle skifte leverandør og hive data ud af Amazons sky.

Det er en problemstilling, som internetguruen og vicepræsident hos cloud-leverandøren Google, Vint Cerf, også har fremhævet for nylig.

Store besparelser i vente

IT- og Telestyrelsen understregede dog på konferencen, at den har gode erfaringer med sit cloud computing-forsøg på digitaliser.dk, der så småt blev igangsat i forsommeren 2009 og nu har kørt i otte måneder.

Styrelsen forventer, at den har sparet omkring 50 procent af sine hosting-omkostninger ved at skifte udbyder og benytte sig af Amazons sky.

Stil de kritiske spørgsmål til cloud-leverandørerne

Det blev også fremhævet, hvor let det var at flytte digitaliseringshjemmesiden til Amazons sky.

"Det var som at flytte fra en host til en anden host, sagde specialkonsulent Martin Høegh Mortensen fra IT- og Telestyrelsen og understregede, at der kun var få timers nedetid i forbindelse med flytningen, og sitet har kørt upåklageligt siden hen.

Offentlig optur over cloud computing

Flere talere på konferencen hyldede da også cloud computing som en fleksibel og besparende teknologitilgang til forretningen.

Blandt andre talte den tidligere it-policy-guru i Det Hvide Hus under præsident Clinton i 1990'erne, Michael R. Nelson, teknologien helt op i himlen.

Michael R. Nelson, som nu arbejder som professor på Georgetown University i Washington DC., forventer, at omkring 100 milliarder apparater lige fra pc'er til el-målere og biler i de næste 10 år vil blive tilknyttet forskellige sky-leverandører, som inden 2020 vil stå for 80 procent af alverdens computerhåndtering.

"Cloud computing er den tredje fase af internettet, efter første fase med kommunikation og anden fase med indhold. Tredje fase handler om samarbejdsværktøjer, og de næste to til tre år vil definere det nye internet," sagde Michael R. Nelson.

Stil krav til leverandørerne

Amerikaneren understregede dog flere gange, at brugen af åbne standarder er vejen frem for at få virksomhedernes data til at flyve ubesværet rundt mellem forskellige skyer. Hvis ikke kan vi komme til at stå i en situation, hvor flere store it-firmaer forsøger at kæmpe om magten for at blive cloud udbyderen, hvilket ikke vil gavne nogen.

"Vi har standarder som IPv6, nu skal vi bare implementeret dem," opfordrede han og pointerede, at den offentlige sektor burde gå forrest i bestræbelserne på at få gennemtrumfet ændringer hos cloud-leverandørerne.

Udover de åbne standarder, fremhævede han også, at cloud-kunder som det offentlige nu står over for at stille krav til leverandørernes udarbejdelse af it-politiker, sikring af privacy og gennemsigtighed hos leverandørerne for at cloud-teknologien kan sende både offentlige og private virksomheder op i den syvende himmel med billigere og mere skalerbare løsninger.

"I sidste ende er det jo kunderne, der skal efterspørge standarder og stille de hårde spørgsmål til leverandørerne," sagde Michael R. Nelson.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Itm8 | IT Relation A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere