Her er Danmarks fem bedste CIO’er lige nu:Se de fem nominerede til prisen som Årets CIO 2024

Artikel top billede

Forbrugerråd: Kæmpe pres fra rettighedshaverne

Borgernes rettigheder risikerer at blive tromlet ned af rettighedshavernes iver efter stramninger af piratlovgivningen, frygter Forbrugerrådet før forhandlinger i nyt antipirat-udvalg.

Onsdag starter anden runde i forhandlingerne om fremtidens piratlovgivning i Danmark, hvor både rettighedshavere, teleselskaber og andre aktører mødes i et såkaldt udvalg om ophavsrettigheder på internettet i kulturministeriets regi.

Forløbet er interessant, fordi første omgang blandt andet fostrede ideen om det såkaldte piratnævn, der med advarselsbreve til telekunder skulle sikre rettighedshaverne mod pirateri i en historisk aftale mellem rettighedshavere og teleselskaber, som ellers traditionelt mest taler sammen i retslokaler.

Siden møderækken om håndhævelse af ophavsrettigheder på internettet i fjor har kulturminister Carina Christensen (K) nedsat et egentligt udvalg, som til september skal aflevere en rapport med konkrete løsninger på piratproblemet.

Men allerede sidste år udkom en arbejdsrapport med bilag,som blandt andet redegjorde for de tekniske muligheder for at holde styr på pirateriet i andre lande.

Problemer med retssikkerheden

En af deltagerne i det nye udvalg er Forbrugerrådet. Og her er Martin Salomon bekymret for, at rettighedshaverne vil presse på for at stramme reglerne, selvom de ifølge ham ikke udnytter deres muligheder i den gældende lovgivning optimalt.

"Det forslag, som kom sidst, viste jo blandt andet, at der var problemer med retssikkerheden, og at rettighedshaverne ikke havde udnyttet de muligheder, som der allerede er i lovgivningen for at håndhæve deres rettigheder," siger han.

Han mener, at når der findes ret vide beføjelser i Danmark, så bør de udnyttes, før man begynder at gå endnu videre. Derfor frygter han, at borgerrettighederne simpelthen tromles ned i denne proces.

"Der er et kæmpe pres fra ophavsretshaverne i Europa på at få nogle metoder til at fange store og små downloadere. Der sker noget med proportionerne og de borgerlige frihedsrettigheder i det forløb," siger Martin Salomon.

Truer tillid mellem teleselskab og kunde

Han forklarer, at brugernes rettigheder mest er truet i forhold til, hvilken rolle teleselskaberne får i fremtidens antipiratlovgivning.

"Det er op ad den samme boldgade, som forsøges rundt omkring i Europa, hvor man forsøger at ødelægge forholdet mellem forbruger og teleselskab og gøre teleselskabet til en håndhæver af en tredje gruppes rettigheder," siger Martin Salomon.

Netop rollen som politi på nettet er stærkt forhadt af teleselskaberne, der tidligere har kæmpet indædt for at undgå ansvaret for kundernes eventuelle ulovligheder op nettet.

Teleselskabernes kamp har i Danmark været tydeligst i forbindelse med retssagen omkring adgangen til det svenske fildelingssite, The Pirate Bay, hvor landsretten i 2008 stadfæstede en fogedretskendelse overfor Tele2, nu indlemmet i teleselskabet Telenor, som pålagde selskabet at spærre kundernes adgang til den svenske internetside.

Risikerer tab af rettigheder

Imidlertid går udviklingen i andre europæiske lande nu mod, at rettighedshaverne forsøger at omgå den retslige prøvelse og derfor går direkte til brugerne, forklarer Martin Salomon.

Martin Salomon mener, at dette rummer problemer både i forhold til databeskyttelse og fortrolighedsforholdet mellem forbruger og teleselskab.

"Det vigtigste er, at man ikke får kørt borgernes rettigheder over i et forsøg på at opretholde en døende forretningsmodel," siger Martin Salomon.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere