Fire bedriftssundhedstjenester, et indretningsfirma og en bio-feedback-skole bliver de seks, der nu skal til at gøre forsøg med, hvordan man kan undgå, at medarbejdere får museskader.
De seks får tilsammen 3,4 millioner kroner. Ingen af projekterne får alene mere end de 740.000 kr., der er øverste grænse ifølge EU-reglerne, og udover støtten skal de alle selv lægge et lige så stort beløb oveni.
Pengene kommer fra den pulje til muse-forsøg, som Arbejdsministeriet har satset på at gøre Danmark til et land, der ved noget om muse-problemer og deres forebyggelse.
Alle projekterne skal foregå i samarbejde med en privat virksomhed, hvis medarbejdere skal lægge forsøgspersoner til. I forsøgene indgår, at det skal kunne måles, hvordan medarbejderne har det, så man kan se, om tiltagene hjælper.
De fire bedriftssundhedstjenester er BST Horsens, BST Aalborg Kommune, BST Østfyn og BST Storkøbenhavn. De har alle udviklet hver deres metode til at undersøge og forbedre arbejdsmiljøet, og det meste af det handler om at uddanne medarbejderne til at undgå skaderne. Også projektet fra Instituttet for Kontorer og Industri handler om at udvikle et kursus.
BioFeedback-gruppen vil lære de enkelte medarbejdere at spænde de muskler af, der ikke bruges, så belastningen reduceres.
I anden og sidste runde, der har ansøgningsfrist 5. november, vil man fra Arbejdstilsynets side gerne lægge vægt på hjemmearbejdspladser og på brugergrænsefladernes betydning. Her er omkring 6,5 millioner kroner.