Da Ludovic Tranholm Otterbein begyndte som VP, Head of It i Zealand Pharma i 2023, var det i en afdeling med blot seks ansatte.
Der havde gennem flere år været meget få investeringer i it.
Pengene var i højere grad bundet op til forskning og udvikling i biotekvirksomheden i Søborg ved København, som udvikler medicin til sjældne sygdomme, fedme og inflammatoriske sygdomme og i dag har omkring 450 ansatte.
"It klarede sig så godt, som afdelingen nu kunne med de midler, som den havde til rådighed. Men fokus var ikke på it, og ressourcerne var ikke gearede til at understøtte forretningsprocesserne," beretter den franskfødte, men i Danmark bosiddende it-leder til Computerworld i et interview i anledning af hans nominering til titlen som Årets CIO 2025.
Nu, godt to år senere, består hans organisation af 28 dedikerede it-professionelle.
Forældet og usikker infrastruktur er skiftet ud med moderne, robust arkitektur, mens it-afdelingen har skiftet karakter og er blevet til en helt anden slags organisation.
"Vi har åbnet op for forretningen og er blevet en partner og enabler for den," fastslår Ludovic Tranholm Otterbein.
"Det har ikke været en let transformation, men teamet har været yderst modstandsdygtigt, og vi har leveret, og det er fantastisk."
Gjorde for lidt for it-sikkerheden
I hans første ansættelsesår var vejen frem at fokusere stærkt på især to områder.
Det ene var en fuld ombygning af infrastrukturen og netværk. Det krævede ifølge ham et enormt mod fra alle involverede at foreslå at revidere en hel infrastruktur og samtidig opretholde uafbrudt drift.
Det andet fokusområde var cybersikkerhed. Også på det felt er der sket en omvæltning. Mildest talt.
I januar 2023 gjorde Zealand Pharma ifølge ham ikke en reel indsats for it-sikkerhed. Der var multifaktorgodkendelse på Microsoft-miljøet – og det var det.
It-infrastrukturen var designet uden at have sikkerhed i fokus – med et fladt netværk og ikke-supporteret hardware.
En ekstern undersøgelse ud fra CIS 18-rammeværket for cybersikkerhed viste, at Zealand Pharma lå under benchmark for sammenlignelige virksomheder.
”Jeg rapporterede til vores CFO, og hun kom fra en virksomhed, som var blevet ramt af ransomware. Så hun vidste, hvad det betød, hvis det skete for en virksomhed. Zealand Pharmas sikkerhedssituation var i så dårlig forfatning, at det var åbenlyst for hende, at vi skulle gøre noget dér.”
Desuden var der i Zealand Pharma i 2023 en positiv økonomisk stemning på grund af udsigten til to mulige farmaceutiske succeser.
Ludovic Otterbein havde derfor ikke svært ved at overbevise sin chef om fornuften i at øge it-budgettet med 50 procent i sit første ansættelsesår.
”Vi er nået i 2024 til, at vi havde orden i huset med bedre cybersikkerhed, moderne robust arkitektur og top-teknologi til at styre infrastrukturen, så vi kunne støtte forretningen tilfredsstillende.”
Tillid løftede budgettet
Også i it-lederens andet år lykkedes det at få øget budgettet til it med 50 procent. Den forøgelse var funderet på den tillid, som han havde opbygget over for ledelsen, efter hans it-organisation havde leveret betydelige resultater i sit første år.
Med et øget 2024-budget byggede Ludovic Tranholm Otterbein en dedikeret it-forretningspartner-enhed. Nogle folk fra biotekvirksomhedens kvalitetssikrings-afdeling flyttede over til it for at være med til at skabe en afdeling for forretningsapplikationer.
Nu er der ikke længere siloer, hvor it-folk decentralt beslutter, hvad der skal være af applikationer. I stedet er der centraliserede politikker og guidelines, så der ikke indkøbes og indføres forskellige og modsatrettede værktøjer.
Dermed er fundamentet lagt for, at Ludovic Tranholm Otterbeins it-afdeling her i 2025 træder ind i data og AI-æraen.
Der bliver investeret i business intelligence, og Zealand Pharma har implementeret en dataplatform fra Microsoft, hvor alle finanssystemer samles for at understøtte finans-teamets rapporter.
Man har implementeret ChatGPT-modeller i et sikret miljø og vurderer nu brugen af AI-agenter.
Transformationen i Zealand Pharma har været udfordrende. Ikke kun fra et teknologisk perspektiv, men især hvad angår forandringsledelse. At gennemføre så omfattende forandringer kræver ifølge Ludovic Tranholm Otterbein både teknisk indsigt og evnen til at lede mennesker gennem betydelig omstilling.
"Transformationen har været både teknisk krævende og udfordrende for vores medarbejdere, der skulle tilpasse sig nye arbejdsgange og systemer. På trods af udfordringerne er det lykkedes os ikke blot at fastholde dygtige medarbejdere, men også at rekruttere nye talenter og skabe et stærkt sammenhold," forklarer han.
Han kan ikke mindst underbygge sin påstand om, at it-teamet nu er et helt andet sted med udviklingen i medarbejdertilfredsheden.
Da han kom til som CIO, lå tilfredsheden i it-teamet med den laveste score i hele biotekvirksomhedens organisation. Nu ligger scoren over 4,6 på en skala fra 1-5, hvilket er særdeles højt også i en bredere sammenligning med andre teams i andre virksomheder og i andre brancher.
Her er listen med tidligere års vindere af titlen som Årets CIO:
Læs om CIO'erne og deres arbejde herunder: