Ny 11-timers regel: Et slag i luften

Når 11-timers reglen fra nytår også omfatter hjemmearbejdspladser, vil det ikke betyde, at Arbejdstilsynet vil komme brasende forbi for at tjekke den enkelte inden for hjemmets fire vægge. Det vil normalt kun ske ved henvendelse til den enkeltes virksomhed, oplyser Arbejdstilsynet.

Af Kim Nielsen, IDG Online

Hjemmearbejdspladser med computer og modem bliver nu omfattet af 11-timers reglen fra 1. januar - jævnfør et EU-direktiv.

Hidtil har hjemmearbejdspladser ikke været omfattet af Arbejdsmiljøloven, men det sker nu - og det har fået flere organisationer som eksempelvis Dansk Handel og Service til at hæve røsten.

Det behøver de ikke, for Arbejdstilsynet vil ikke i praksis søge at håndhæve loven. Så loven bliver et slag i luften, for der er ingen planer om at indføre kontrolforanstaltninger, som det for eksempel kendes med køreskiver hos langturschauffører.

Hjemmet går fri

Det får derfor ingen konsekvenser, såfremt en medarbejder arbejder hjemme på et tidspunkt, hvor det kolliderer med 11-timers reglen.

Arbejdstilsynet står for det praktiske opsyn med lovens overholdelse - og her svarer fuldmægtig Kurt Nielsen fra Juridisk Kontor per email om hidtidig praksis.

- Arbejdstilsynet har ikke hidtil ført systematisk tilsyn med overholdelsen af 11-timers reglen og har heller ingen planer om at gøre det i forbindelse med ansattes arbejde i eget hjem. Arbejdstilsynet vil føre lejlighedsvist tilsyn med reglens overholdelse, men tilsynet er fuldt opmærksom på de problemer, der kan være forbundet med at føre tilsyn i forhold til den enkelte borger i dennes hjem, skriver han og tilføjer

- Det fremhæves derfor, at tilsynet på dette område normalt vil ske ved henvendelse til virksomheden og med inddragelse af sikkerhedsrepræsentanten, og at tilsynet normalt ikke vil ske på den enkelte hjemmearbejdsplads.

Af den allerede eksisterende bekendtgørelse om hviletid og fridøgn fremgår det, at en virksomhed og den ansatte kan indgå aftaler med kun otte timers hvileperiode for en periode - og den periodes længde er der heller ikke strikse grænser for. Kurt Nielsen skriver således per email.

- Det vil typisk være sådan, at fravigelser vil vare så længe, som det er nødvendigt og lovligt - og i øvrigt sådan, at behov for længerevarende fravigelser kan imødekommes ved indgåelse af aftale mellem arbejdsmarkedets parter, skriver jurist Kurt Nielsen, Arbejdstilsynets Juridiske Kontor.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Virksomhedsplatforme i forandring: Hvordan navigerer du i den teknologiske udvikling?

Hvordan finder du balancen mellem cloud- og hybride løsninger? Hvordan integrerer du legacy-applikationer ind i dit nye ERP-setup? Hvordan undgår du at havne i statistikken over store ERP-projekter, der fejler eller overskrider budgetterne?

14. maj 2025 | Læs mere


Computerworld Summit 2025, København – AI transforming business

Årets uomgængelige konference for dig, der er med til at træffe beslutninger om din organisations teknologiske fremtid, og vil have det samlede overblik over aktuelle tendenser i IT-branchen.

27. maj 2025 | Læs mere


Årets CIO 2025

Vi skal finde Årets CIO 2025 og den kvinde eller mand, som i et helt år kan bryste sig af at være landets bedste CIO.

03. juni 2025 | Læs mere