Da det seneste hold datamatikere fik papir på deres uddannelse i november, meldte 224 af dem sig ind i Prosa. Af dem går 70 til Prosa-formand Henrik Kroos? store ærgrelse stadig arbejdsløse.
I alt har Prosa 500 arbejdsløse medlemmer, hvilket svarer til, at mellem tre og fire procent af medlemmer ikke har noget job. Det passer elendigt med, at alle brancheorganisationer ustandseligt præsenterer, at de mangler tusindvis af kvalificerede IT-folk.
Korte uddannelser
Netop ordet kvalificeret har vist sig vanskeligt at definere. Fagbevægelsens egne opgørelser tyder på, at manglen på edb-folk, en snævrere betegnelse end IT, kun er omkring 2.500, meget langt fra de tal, som brancheorganisationerne selv nævner.
Prosa bliver i mange tilfælde mødt med, at datamatikerne ikke har de evner, som IT-industrien efterspørger. Derfor vil Henrik Kroos have arbejdsministeren til at tage initiativ til nye drøftelser mellem virksomheder, fagforeninger og de offentlige uddannelser.
? Noget tyder på, at arbejdsgiverne ikke selv er villige til at tage nyuddannede ind og give dem den nødvendige efteruddannelse. Derfor vil vi gerne medvirke til at arrangere nogle korte, hurtige og kompetencegivende uddannelser i netop de kvalifikationer, som virksomhederne efterspørger, forklarer Henrik Kroos.
Skal finde manglerne
Prosa har selv kursuslokaler, som foreningen kan stille til rådighed, men uddannelsen kan også foregå på andre uddannelsesinstitutioner.
? Hovedsagen er, at vi får et samarbejde med arbejdsgiverne og med det offentlige uddannelsessystem, så vi kan finde ud af, hvilke kvalifikationer virksomhederne mangler, forklarer Henrik Kroos.
Han forestiller sig eksempelvis, at hvis der mangler folk med viden om et specifikt system, eksempelvis Concorde, så kan de ledige datamatikere få et lynkursus i det, eller de kan lære et nyt programmeringssprog, hvis det er nødvendigt for at få job.
Jakob Lyngsø, direktør for IT-Brancheforeningen, forstår heller ikke, at nyuddannede datamatikere skal henvende sig på arbejdsformidlingen.
? Vi skal have fundet frem til alle de ledige og trænet dem op. Det er helt urimeligt, at nogen skal gå ledige i vores branche i dag, mener han.
Kræver seks måneder
IT-Brancheforeningen tror dog ikke, at efteruddannelse i nogle måneder kan gøre det.
? Vi kan ikke løse problemer med en uges efteruddannelse eller to. Vi har gode erfaringer med at omskole ledige akademikere til IT-job på seks måneder, og det er den tid, det tager, argumenterer Jakob Lyngsø.
Han vil dog ikke afvise, at et Internet- og web-design-kursus på tre måneder kan bringe mange i arbejde. Men derudover er det vanskeligt at pege på de nøjagtige kvalifikationer, som virksomhederne efterspørger, mener Jacob Lyngsø.
? I princippet er der behov for folk, som vil lære det sidste nye hele tiden, siger Jakob Lyngsø.
Han tilføjer, at IT-Brancheforeningen arbejder for at gøre uddannelsen til datamatiker kompetencegivende til videregående uddannelser.