Jonas Ridderstråle optrådte på det sidste First Tuesday-arrangement før sommerferien med en underholdende redegørelse for væsentlige træk ved den ny økonomi.
Jonas Ridderstråle er dr. oecon. og forsker ved Stockholms Handelshøjskole. Han har en ledende position ved Centre for Advanced Studies in Leadership. Han er endvidere rådgiver, underviser og konsulent for en række internationale firmaer. Han er også kunstsamler og finansierer et af Stockholms kunstgallerier.
"Funky Business" præsenterer sig selv som et manifest for den ny verdens erhvervsliv. Den ny verden er den, der følger efter det industrielle samfund. Erhvervslivet i denne verden kan ikke opføre sig, som man gjorde før i tiden. På Henry Fords tid lagde man i produktionen vægt på effektivitet, standarder og omkostningsdæmpning. Det gør det måske stadig, men ikke kun. Nu handler det, ifølge Ridderstråle, ikke så meget om logik og tal, som det handler om følelse og intuition.
Drivkræfterne
Han og Nordström argumenterer i deres bog for, at konkurrencefordele ikke i sig selv er kilden til succes. Trangen efter at opnå et midlertidigt monopol på et marked har ingen værdi i sig selv, da konkurrenterne i løbet af kort tid indhenter det vundne. Blivende succes opnås ved at være anderledes. På den måde opdyrker man et nyt marked eller finder en niche på et eksisterende marked.
I den nye økonomi omvæltes teknologier, institutioner og værdier. De er forandringens drivkrafter, der omformer hinanden.
Drivkræfterne ændrer den måde samfundet fungerer på. Social adfærd og systemer revolutioneres. De globale subkulturer ? stammerne ? kommer til at spille en hidtil uset rolle i markedsudviklingen.
Også virksomhederne undergår rystelser. Tidligere tiders forretningsmæssige selvtilfredshed må give plads for usikkerhed og frygt. På denne baggrund kræver den nye økonomi ikke blot teknologisk, men organisatorisk innovation. Business as unusual ? talent, der kan få kapitalen til at danse.
Kravlende forsker
I Ridderstråles nye verden hedder heltene blandt andre Nokia, Branson og Steve Jobs. Enhver af Nokias konkurrenter kunne søge konkurrencemæssige fordele gennem geografisk placering, teknologisk innovation eller organisation. Men firmaet får succes, fordi det har indset, at det må konkurrere på følelser og fantasi. For i den nye e(motional)-commerce handler økonomien ikke kun om målbarhed og færdigheder, men om "sjælens økonomi", mener han.
Ved sin optræden illustrerer Ridderstråle gerne forskellen mellem at kravle og gå ved at kravle på alle fire. Og han illustrerer sine tanker om tribalisering med fotos af Richard Branson iført makeup og brudetøj. Han viser den unge nørd Bill Gates og beskriver malende, hvordan denne brilleabe var til grin for de andre børn i sandkassen, og hvordan de smukke piger lo af narren, da han var ung. Og nu tager nørden hævn, vi har selv skabt ham.
I den nye økonomi udgør 1,3 kg hjerne nøglen til al vor fremtid. Den er det egentlige produktionsmiddel, og det vil sige at Karl Marx fik ret: Produktionsmidlerne tilhører folket. De tilhører dog ikke folket kollektivt, som Marx forestillede sig, men individuelt.
"Funky Business - talent får kapitalen til at danse" er udgivet på forlaget Børsen.