Af Anja Gustavsen, Computerworld Online
Siemens AG og IBM underskriver i dag (fredag) den e-handelskontrakt, der skal gøre den tyske industrigigant til en e-drevet virksomhed. Projektet har været i gang siden oktober og koncernen har på nuværende tidspunkt investeret en milliard euro i virksomhedens e-udvikling, der skal bringe virksomhedens 447.000 medarbejdere, koncernens kunder og leverandører tættere på hinanden.
E-business eller døden
Ifølge planen vil det tage Siemens tre år at gennemføre projektet, men allerede nu bliver det rost af internationale analytikere.
- Siemens tiltag på e-handelsområdet er positivt for b2b-handelssektoren og indikerer, at europæiske virksomheder tager skiftet mod e-business alvorligt. Det er teknologifirmaer som Siemens, Cisco og Hewlett-Packard, der fører an ved at give eksempler på, at investeringerne kan give et afkast, hvis man ændrer forretningsprocesserne og udnytter Internets muligheder, siger Dr. Katy Ring fra det engelske research- og analysebureau Ovum.
Hun bliver bakket op af senioranalytiker Tony Lock fra Bloor Research, der desuden fortæller, at e-business er ved at blive en trend i forretningsverdenen.
- Det er en investering, som alle virksomheder bliver nødt til at foretage, hvis de vil overleve. Verden går i den retning. Både store, små og mellemstore virksomheder vil i løbet af de næste 12 måneder blive tvunget til at tænke i e-handel, hvis de vil overleve, siger han.
IBM er et naturligt valg
IBM?s nyvundne status som Siemens? teknologipartner på milliardprojektet indebærer blandt andet, at de nu skal levere softwareprodukter til etableringen af forretningskritiske systemer på nettet. Men udover IBM er også Siemens Business Services (SBS), i2 Technologies og CommerceOne involveret i udviklingen.
At valget blandt andet er faldet på IBM er efter Tony Locks mening helt naturligt:
- Siemens har behov for en partner, der har den samme globale dækning som det selv. Det har været vigtigt for koncernen, at finde frem til et firma der både er stort og har et godt omdømme. Og samtidig et firma, der ikke går neden om og hjem indenfor de næste tre år, siger han og tilføjer, at IBM passer fint ind i den profil, og han er ikke i tvivl om, at projektet vil lykkes.
Dialog vigtigt for succes
Af de to analytikere er det kun Dr. Katy Ring, der rejser en bekymrende tanke i forbindelsen med den nye kontrakt og den såkaldt største e-handelsaftale i verden.
- Siemens vil komme til at opleve tre udfordrende år, mens de implementerer programmet. Det bliver nødvendigt at ændre mange af de kulturelle antagelser i organisationen, ligesom det er et krav, at Siemens er i stand til at indgå i en stærk dialog med både kunder og partnere, siger hun.