Pc´er skal kunne trækkes fra i skat

Pensionister, ufaglærte og arbejdsløse risikerer at blive sejlet agterud i informationssamfundet. LO foreslår, at alle pc-køb skal kunne trækkes fra i skat. De statsfinansierede pc?er skal få de udsatte grupper med på IT-vognen.

Af Dan Jensen, Computerworld Online

Køber du en ny pc, skal du kunne trække købet fra i skat.

Det mener LO, der inden for de næste uger skriftligt vil foreslå regeringen at indføre et ligningsmæssigt skattefradrag på alle computer-køb til hjemmet. LO vil foreslå, at fradraget bliver ens for alle.

- Adgangen til Internet skal demokratiseres. Der skal være lige adgang til Internet for alle, så det ikke er alle de højtuddannede, der løber med bolden, som det er ved at ske nu, siger LO-sekretær Marie-Louise Knuppert til Computerworld Online.

LO arbejder i øjeblikket på den eksakte ordlyd i forslaget til regeringen.

Foruden det ligningsmæssige fradrag vil LO foreslå, at regeringen kigger nærmere på indførelsen af såvel en tilskudsordning til køb af pc´er som en låneordning.

LO lægger afgørende vægt på, at en ny ordning skal sikre udbredelsen af hjemme-pc?er til målgrupper, der ikke har haft mulighed for at drage fordel af den gamle hjemme-pc ordning og anfører, at en ny ordning ikke skal være afhængig af, at brugerne er i arbejde, som det var tilfældet med den gamle hjemme-pc ordning, der blev afskaffet ved årsskiftet.

Ifølge LO viser undersøgelser, at langt størstedelen af de lavtlønnede ikke har anskaffet sig en computer af økonomiske årsager.

Stort behov for hjælp
Nye tal fra Danmarks Statistik viser et behov for at få computere ud til en stor gruppe af danskere, såfremt målsætningen om indførelsen af det digitale Danmark - der betyder Internet-adgang for alle - skal indfries.

Tallene fra Danmarks Statistik viser, at det i dag primært er studerende og højere funktionærer, der benytter sig af Internet, mens en meget begrænset del af de lavtlønnede, ufaglærte og folk uden for arbejdsmarkedet - pensionister, arbejdsløse og andre - benytter sig af Internet.

Over 90 procent af de højere funktionærer og de studerende har adgang til Internet gennem deres uddannelsesinstitution, hjem eller arbejdsplads, mens under hver fjerde uden for arbejdsmarkedet har adgang til Internet.

Samtidig viser undersøgelsen, at 70 procent af alle husstande med en årsindtægt på over 400.000 kroner har adgang til Internet hjemmefra. Også de fattige studerende formår at vride prisen for et Internet-abonnementet ud af det stramme SU-budget. Knap halvdelen af alle husstande med en årsindkomst på under 100.000 kroner, hvor under de fleste studerende hører hjemme, har adgang til Internet fra deres hjem.

Knap så godt ser det ud blandt husstande med en årsindkomst på mellem 100.000 og 300.000 kroner. I denne gruppe, der blandt andre rummer ufaglærte og personer uden for arbejdsmarkedet, har kun godt en fjerdedel skaffet sig adgang til Internet fra hjemmet.

Alarmerende
LO finder tallene alarmerende - ikke mindst set i lyset af den kommende indførelse af den digitale forvaltning, der betyder, at folk med Internetadgang snart vil kunne få hurtig og direkte forbindelse med myndighederne via Internet.

Det betyder, at en i forvejen meget udsat gruppe uden adgang til nettet risikerer at blive sejlet yderligere agterud.

- Det er jo sådan allerede i dag, at man ikke kan tage aktivt del i demokratiet uden at have adgang til Internet. Og derfor skal alle naturligvis have lige adgang til nettet, siger Marie-Louise Knuppert.

Bør være mere opmærksom på uddannelse
En væsentlig grund til skævvridningen i IT-Danmark er de enkelte gruppers uddannelse.

Hvor studerende og funktionærer traditionelt er godt med på nye bølger, kniber det mere med de ældre og andre uden for arbejdsmarkedet, der ofte umiddelbart viser uvilje mod nye strømninger - blandt andet på grund af maskinforskrækkelse.

Undersøgelsen fra Danmarks Statistik viser således, at 39 procent af de danskere, der i dag ikke er koblet på Internet, slet ikke ønsker at få adgang til nettet.

Det bør man være opmærksom på, når man taler om IT-uddannelse, mener LO.

- Det bør ikke udelukkende være de højtuddannede, der får mere uddannelse. Alle skal have muligheder for at uddanne sig inden for IT. Vores erfaring er, at de ældre og de ufaglærte faktisk er interesserede. Men det kræver, at man gør mere for at fortælle om de muligheder, der er på for eksempel aftenskoler og biblioteker, siger Marie-Louise Knuppert.

Læs LO-notat om forslaget her




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Virksomhedsplatforme i forandring: Hvordan navigerer du i den teknologiske udvikling?

Hvordan finder du balancen mellem cloud- og hybride løsninger? Hvordan integrerer du legacy-applikationer ind i dit nye ERP-setup? Hvordan undgår du at havne i statistikken over store ERP-projekter, der fejler eller overskrider budgetterne?

14. maj 2025 | Læs mere


Computerworld Summit 2025, København – AI transforming business

Årets uomgængelige konference for dig, der er med til at træffe beslutninger om din organisations teknologiske fremtid, og vil have det samlede overblik over aktuelle tendenser i IT-branchen.

27. maj 2025 | Læs mere


Årets CIO 2025

Vi skal finde Årets CIO 2025 og den kvinde eller mand, som i et helt år kan bryste sig af at være landets bedste CIO.

03. juni 2025 | Læs mere