Af Jens Bertelsen, Computerworld Online
ADSL til alle. TDC Tele Danmark laver nu helt om på planerne for, hvornår selv de fjerneste egne af Danmark skal have adgang til bredbånds-Internet via ADSL.
Den 1. juli næste år vil samtlige centraler være udstyret med ADSL, og dermed er 95 procent af befolkningen også sikret den hurtige adgang. Som udgangspunkt garanterer Tele Danmark en hastighed på 256 Kbit/sekund til de yderligste egne, mens 90 procent af danskerne garanteres hastigheder på 512 Kbit/sekund.
Op til 70 procent af kunderne får mulighed for at hente data på nettet med en hastighed på 2 Mbit/sekund, mens det absolutte maksimum i øjeblikket er en hastighed på 8 Mbit/sekund.
Planen er et opgør med alle de hidtidige planer, hvor Tele Danmark lovede en udbredelse til 75-80 procent af alle telefonlinier i løbet af år 2003.
Ny teknologi
- Jeg vil ikke blive det mindste overrasket, hvis vi inden den 1. juli 2002 med ny teknologi også kan nå ud til de sidste 5 procent, sagde administrerende direktør Henning Dyremose på et pressemøde tirsdag.
Udbygningen af ADSL vil koste Tele Danmark et ?stort trecifret millionbeløb?, som dog bliver holdt inden for den ramme, koncernen i forvejen har afsat til udbygning af infrastruktur i Danmark.
- Vi lever op til det, forskningsministeren (Birte Weiss, red.) hele tiden har sagt, nemlig at kommercielle virksomheder selv må udbygge bredbåndsnettet på kommercielle vilkår, sagde Henning Dyremose.
Hvilke områder af landet, der først får udbygget ADSL-nettet, afhænger blandt andet af kommunerne. Hvor Tele Danmark hurtigst kan tjene penge, vil der hurtigst komme ADSL, lød budskabet på pressemødet. En kommune eller et amt, der på forhånd vil købe et antal ADSL-forbindelser, vil derfor stå først i køen. Det er en løsning, Ringkøbing Amt allerede har valgt for at sikre bredbånd til amtets borgere.
Tabt FWA-licens har ingen betydning
Sidste år tabte Tele Danmark kapløbet om FWA-licenser. FWA er en anden type bredbåndsløsning, som er baseret på sendemaster, der har synlig kontakt med hinanden, og især Sonofon har meldt ud, at selskabet vil bruge en FWA-licens til at tilbyde bredbånds-Internet til private kunder. Henning Dyremose afviser, at den nye prioritering af ADSL-forbindelserne har noget at gøre med, at Tele Danmark ikke fik en af disse FWA-licenser.
- Hvis vi skal nå helt ud til hjemmene, så er jeg glad for, at vores løsning er fastnetbaseret, og at vi ikke skal ud og bygge et nyt sendenet op. Den konkurrence hilser vi velkommen, sagde Henning Dyremose.
På kort sigt får den nye plan ingen konsekvenser på de priser, kunderne betaler for ADSL hos Tele Danmark.