Af Torben Daarbak, Computerworld
? Det bliver ikke nødvendigvis let at indføre nye principper i en gammel virksomhed, men vi tror på det. Vi har vores netværk og vores e-mentorer at trække på, hvis vi støder på problemer, når vi kommer tilbage på arbejde på mandag. Det siger Steffen Schellerup Andersen, elev og yngste deltager i forsikringsselskabet Codans Hothouse-projekt.
Hothouse-projektet er et komprimeret kursus om e-business, som Codan arrangerede i sidste uge på kursusejendommen Munkerupgård ved Gilleleje i Nordsjælland. De andre deltagere i Steffen Schellerup Andersens gruppe er enige i, at det kan blive svært at skulle være ambassadører for en ny tænkemåde i hele organisationen.
? Men vi har direktionens opbakning til at lave forandringer, siger Helene Neergård Pedersen, der til daglig arbejder på administrationsgangen som jurist i Codan-huset.
? Mange opfatter Codan som en gammel og lidt stiv virksomhed, men det passer altså ikke på den nye ledelse. Den er både åben og visionær, mener hun.
? Ellers ville vi jo heller ikke sidde her, supplerer en af de andre i gruppen.
IT-folk mangler
De fem kolleger i projektgruppe 3 er sammen med 20 andre Codan-medarbejdere blevet udvalgt til at deltage i det såkaldte Hothouse-projekt, der på fire intensive dage skal uddanne dem til spydspidser for en ny tænkemåde. Hele Codan-organisationen skal e-inficeres, er holdningen.
Deltagerne er udvalgt på baggrund af deres ansøgninger, og der var 103 medarbejdere af Codans omkring 2.000 ansatte, som gerne ville være med. Pudsigt nok kom kun en lille håndfuld ansøgninger fra den 200 m/k store IT-afdeling. Ingen IT-folk slap dog gennem udvælgelseskomiteens nåleøje. For, som arrangørerne påpeger, handler e-business meget, meget lidt om IT.
Ingen øl og billard
I fem grupper har deltagerne så hver især fået udstukket et emne, som de skulle udvikle en e-businessmodel på. Den model fremlægges som håndgribelig forretningsplan på et langt møde på projektets sidste dag, hvor den samlede direktion er indkaldt til at lægge øre til gruppernes resultater ? og, håber deltagerne, vælge netop deres projekt til det, der skal føres ud i livet.
? Vi har da en forventning om, at alle fem projekter bliver til noget, siger Ann Seemann, e-businesskonsulent hos Codan. Sammen med Jens Guldsmed-Thomsen, projektleder hos Codan, er hun initiativtager til Hothouse-projektet. Ideen med et Hothouse er opstået i England. Deltagerne bliver udsat for store mængder input gennem en længere periode.
I England deltog Ann Seemann på et Hothouse-projekt, der varede 23 dage, fra morgen til aften, med blot en enkelt fridag. Det udsættes de danske Codan-folk trods alt ikke for, selvom de ikke ville have haft noget imod det, for entusiasmen hos kursisterne er smittende.
? Deltagerne er meget engagerede. Jeg tror, det er det første kursus, jeg har været med til, hvor der ikke er gået øl og billard i den om aftenen, siger Jens Guldsmed-Thomsen.
Læs mere i tirsdagens Computerworld side 27