Her er Danmarks fem bedste CIO’er lige nu:Se de fem nominerede til prisen som Årets CIO 2024

Brug bærbar pc i højst to timer

OPDATERET: Du må arbejde på din bærbare pc i maksimum to timer om dagen - medmindre du arbejder "på landevejen". Forvirringen om reglerne er stor. Arbejdstilsynet erkender, at reglerne er indviklede.

Af Malene Grouleff

OPDATERET: Salgstallene på de fikse, kompakte computere lige til at putte i tasken stiger lystigt. Flere og flere IT-medarbejdere erstatter den store fastgroede pc med en bærbar, der giver frihed til at arbejde næsten hvor som helst; I toget, i sommerhuset, i sengen, i flyet og så videre.

Men den bærbares succes kan også risikere at blive en uhyggelig god forretning for fysioterapeuter og kiropraktorer. Risikoen er nemlig stor for computersmerter og på længere sigt arbejdsskader. Det er Bedriftssundhedstjenesternes erfaring.

- De bærbare computere er slet ikke designet til brugerens krop. Det er meget svært at få en ordentlig arbejdsstilling ved dem, vurderer Lillian Petersen fra Arbejdstilsynets Vagttelefon .

Eksterne enheder ofte nødvendige
Når Arbejdstilsynet bliver spurgt, om reglerne for bærbare, lyder svaret sådan her:

Hvis den ansatte bruger en bærbar computer regelmæssigt og mere end cirka to timer næsten dagligt på den faste arbejdsplads, skal computeren opfylde de samme krav til indretning, som gælder ved stationære computere. Tastaturet skal for eksempel kunne stilles skråt og skal kunne skilles fra skærmen. Det kan blandt andet ske ved, at der kobles et ekstra tastatur og mus til eller, at der tilkobles en dock-station.

Der er dog undtagelser.

Helene Ostri, jurist i Arbejdstilsynet, gør opmærksom på, at når en medarbejder hverken arbejder på den faste arbejdsplads eller derhjemme, så gør nogle andre regler sig gældende. Det vil sige, at den såkaldte skærmbekendtgørelse ikke gælder på udebane. Her gælder mere overordnede og elastiske regler: Nemlig reglerne om skiftende arbejdssteders indretning.

Status og smerter
Bedriftssundhedstjenesten i København (BST) har allerede fået henvendelser fra "bærbare medarbejdere", som klager over ondt i nakken, skuldre, albuer og håndled. Og arbejdsmiljøkonsulent Ulla Haagensen frygter, at BST fremover vil opleve et stigende antal problemer, fordi de bærbare pc´ers popularitet stiger.

- Mange betragter tilsyneladende en bærbar pc som et statussymbol, ligesom mobiltelefonen var det engang. Men folk sidder tit i de mest vanvittige arbejdsstillinger med en bærbar, siger Ulla Haagensen.

Det er hendes erfaring fra besøg på virksomheder i hovedstaden, at for få har styr på arbejdsmiljøreglerne for skærmarbejde.

- Der er ved gud mange steder, hvor der absolut kunne gives et påbud, siger Ulla Haagensen.

Det kan dog være særdeles vanskeligt for Arbejdstilsynet at kontrollere, om reglerne for bærbare bliver overtrådt. Dels er det selvsagt svært for en tilsynsførende at konstatere, om en medarbejder sidder mere end to timer ved en bærbar computer på arbejdspladsen. Og bevæger medarbejderen sig ud i verden eller hjem i privaten, bliver det endnu vanskeligere at kontrollere rammerne for hans arbejdsmiljø.

Reglerne om bærbare skal forklares bedre

Helene Ostri, jurist i Arbejdstilsynet, bliver jævnligt kontaktet af arbejdsgivere og medarbejdere, som er forvirrede over reglerne for arbejde på bærbare computere. Derfor arbejder Arbejdstilsynet nu på at skabe klarhed ved forklare i mundret sprog, hvordan reglerne for bærbare skal tolkes i en kommende såkaldt AT-vejledning.

Arbejdstilsynet håber, at det vil tydeliggøre, hvordan man kan bruge den bærbar computer i overensstemmelse med reglerne, således at forholdene kan blive bedre på arbejdspladserne.



Relevante links:
Reglerne for den omkringfarende mobile medarbejder: Bekendtgørelse om skiftende arbejdssteders indretning
Reglerne for medarbejderen, der arbejder på faste arbejdssteder i arbejdsgiverens lokaler: Bekendtgørelse om faste arbejdssteders indretning
Reglerne for når en medarbejder arbejder hjemme: Bekendtgørelse om hjemmearbejde




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere