Stress: Manglende organisering stresser medarbejderne

Lederen Kaj Ø. Jeppesen fra Ecarisma oplevede en stresset hverdag som nyuddannet ingeniør. Glemsomhed og aflyste aftaler fulgte ham, indtil han lærte at uddelegere og prioritere opgaverne.

Af Jakob Risom

De fleste nyuddannede ingeniører bliver sat til klart definerede opgaver i starten af deres karriere, men senere skal de løse andre opgaver som eksempelvis kundekontakt, og så begynder en stresset tilværelse.

Kaj Ø. Jeppesen, der er Business Development Manager i Internet-virksomheden Ecarisma, mener den stressede tilværelse skyldes, at man ikke får organiseret tingene i virksomheden.

? Ingeniøren skal stadigvæk deltage i udviklingsprojekter som hidtil og samtidig foretage support, der som en ekstra opgave er blevet lagt oven i det øvrige arbejde, siger han.

Oven i den arbejdsbyrde kommer, at det er et generelt problem for udviklingsingeniører at lægge arbejde ud til andre.

? Jeg troede simpelthen ikke, at andre kunne lave mit arbejde ligeså godt som jeg, da jeg startede som ingeniør, siger Kaj Ø. Jeppesen.

Det er en ond cirkel, for til sidst sidder man ved skrivebordet med en bunke opgaver, der skal ordnes på en gang.

Mere stress som chef

Sådan levede Kaj Jeppesen de første år af sit professionelle liv, indtil han for cirka 15 år siden første gang blev afdelingschef ? hvor situationen blev endnu værre.

? Da fik jeg endnu mere at se til. Jeg havde medarbejdere under mig, og skulle tage stilling til alt, hvad de kom med ved siden af alle de andre opgaver, siger han.

Han blev slem til at blive hængende på arbejdet og glemte aftaler med sin kone. Han begyndte også at aflyse planlagte jagt- og fisketure med vennerne.

? Jeg tænkte egentlig ikke så meget over det, men jeg blev glemsom, og min kone begyndte at sige til mig, at jeg var stresset, og så besluttede jeg mig for at gøre noget ved det, siger han i dag.

Kunderne skal udfordres

Ecarisma-chefen begyndte at vurdere sine opgaver i forhold til hinanden, så han havde en overskuelig opgavemængde at tage sig af. For som han siger, er det dét, man ikke når, der stresser én. Det er også nødvendigt at have en tæt kontakt til sine kunder, fordi det ind i mellem er nødvendigt at skyde en opgave.

? Man skal turde udfordre kunder og finde ud af, om en opgave kan skydes. Det kan for det meste lade sig gøre, hvis man har et godt forhold til kunderne, siger han.
Det værste en virksomhed kan gøre, er at sylte kunderne, mener han. Virksomheden skal turde indrømme, at den ikke kan nå alt hele tiden.

Størst problem for nye virksomheder

I sit arbejde hos det mindre webvirksomhed Ecarisma har Kaj Ø. Jeppesen igen mærket til travlheden i IT-branchen.
Han mener, problemet med stress er potentielt størst for de små nye virksomheder. For det meste lever nye virksomheder af mange små opgaver, inden de går videre til større projekter.

? De mange små opgaver stresser mere end de store, fordi man skal have kontakt til en masse mennesker hele tiden. Med de større kommer der lidt mere ro over feltet, siger han.
De store opgaver er kommet i hus, efter Ecarisma blev en del af Mærsk E-world under Mærsk Data. Og nu består virksomheden af 27 medarbejdere.

Der er dog stadig travlhed i virksomheden, men ikke på en måde som er dårlig for medarbejderne, bedyrer Ecarisma-chefen. Han uddelegerer mange opgaver til medarbejderne i løbet af en arbejdsdag, men forsøger at gøre det på en måde, så han ved, at den enkelte medarbejder kan magte det.

? Det er motiverende at blive udfordret i sit arbejde. Men man skal udfordres på en sådan måde, at der er noget kendt i det, man bliver sat til. Ellers er der fare for, at man bliver stresset. Det tænker jeg over, når jeg giver folk opgaver, siger han.

Arbejder 50 timer om ugen

Kaj Jeppesen fik stoppet sin stress-cirkel i tide. I dag tager han en løbetur og slapper af ? når han har tid til det, som han siger. Han arbejder omkring 50 timer om ugen, men er ikke længere stresset. Det bruger han sin kone som sandhedsvidne på. Han lægger nemlig ikke selv mærke til, om han har stress.

? Det, jeg har lært mest af alt, er at lade være med at tænke på jobbet, når jeg har fri. Da jeg begyndte på arbejdsmarkedet, tænkte jeg også på mit arbejde, når jeg havde fri, og så kan man slet ikke slappe af, mener han.
Han kan ikke gøre alt, hvad han gerne ville i sin fritid, men forsøger så vidt muligt at få arbejdet og fritiden til at gå op i en højere enhed ? når han har tid?

Læs flere artikler om stress her




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
itm8 A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Virksomhedsplatforme i forandring: Hvordan navigerer du i den teknologiske udvikling?

Hvordan finder du balancen mellem cloud- og hybride løsninger? Hvordan integrerer du legacy-applikationer ind i dit nye ERP-setup? Hvordan undgår du at havne i statistikken over store ERP-projekter, der fejler eller overskrider budgetterne?

14. maj 2025 | Læs mere


Computerworld Summit 2025, København – AI transforming business

Årets uomgængelige konference for dig, der er med til at træffe beslutninger om din organisations teknologiske fremtid, og vil have det samlede overblik over aktuelle tendenser i IT-branchen.

27. maj 2025 | Læs mere


Årets CIO 2025

Vi skal finde Årets CIO 2025 og den kvinde eller mand, som i et helt år kan bryste sig af at være landets bedste CIO.

03. juni 2025 | Læs mere