Nyt toldsystem skaber kaos

Told & Skats nye toldsystem volder store problemer. Varer strander, fordi toldregistreringen ikke fungerer. Speditørerne raser og kalder systemet stærkt utilfredsstillende. Told & Skat mener, at det er virksomhedernes egen skyld.

Af Dan Jensen

Told- og Skattestyrelsens nye eksportssystem, der blev sat i kraft natten mellem fredag og lørdag, er ved at blive kvalt på grund af manglende kapacitet og forkert udfyldte formularer. Det kan i værste tilfælde resultere i stærkt forsinkede varer og erstatningskrav fra virksomheder, der ikke har modtaget varer til tiden.

Det frygter de danske speditører, der river sig i håret over det nye edb-system, som endegyldigt har sløjfet muligheden for at sende papirformularer til Told & Skat, når varer fra lande uden for EU skal registreres og godkendes af toldmyndighederne.

Tilbage er kun det nye online-system, der skal sikre, at toldbehandlingen allerede er foretaget, når varer fra lande uden for EU ankommer til Danmark. Systemet lever imidlertid langt fra op til den effektiviserings-gevinst, der var lagt op til.

Torben Holm, der er direktør i Dansk Speditørforening, siger:

- Der er i øjeblikket ekstremt langt svartid på registrerings-henvendelserne fra speditørerne, og det er stærkt utilfredsstillende. Vi kan simpelthen ikke få vores transporter igennem ved grænsen, når systemet ikke fungerer.

Stærkt utilfredsstillende

Det nye system, Told 2000, skulle have været sat i gang sidste år, men er blevet udsat adskillige gange på grund af forskellige systemfejl.

Systemet blev sat i kraft natten mellem fredag og lørdag. Og allerede tidligt lørdag strandede flere vigtige haste-forsendelser i lufthavne, hvor de lå indtil tirsdag, oplyser Dansk Speditørforening.

- Det er stærkt utilfredsstillende. Det er dyrt at sende en vare med fly, og når man gør det, er det fordi, det er vigtigt, at varen når hurtigt frem, siger direktør Torben Holm

Mange speditører er blevet ramt, siden systemet blev sat i gang, og Torben Holm tøver ikke med at opgøre speditørernes ekstraudsgifter til flere millioner kroner. Pengene er især gået til ekstra lønudgifter til de folk, der har siddet i flere dage og nætter for at forsøge at få registreringerne til at gå igennem til Told & Skat.

- Vi er heldigvis ikke blevet mødt med erstatningskrav fra virksomheder, der ikke har modtaget deres leverancer endnu. Men vi kan absolut ikke udelukke, at det kommer, siger Torben Holm.

Virksomhedernes egen skyld

Hos Told- og Skattestyrelsen erkender man, at der har været fejl i systemet. Styrelsen mener dog ikke, at den problematiske start af systemet beror på andet og mere end de børnesygdomme, der kan forventes, når man sætter et så stort system i gang. Blandt andet gik hele systemet ned tidligere på ugen på grund af en enkelt registrerings-fejl.

Told- og Skattestyrelsen peger desuden på, at virksomhederne i vid udstrækning selv bærer en stor del af ansvaret for den uheldige start. For selv om virksomhederne i langt tid er blevet opfordret til at lære systemet at kende, har især de mindre import-selskaber fuldstændig forsømt at teste det.

Det betyder, at Told & Skat nu modtager adskillige fejlbehæftede registrerings-formularer, der forstyrrer og forsinker hele registrerings-processen.

- Vi må konstatere, at pænt mange virksomhederne ikke har testet systemet. Der bliver lavet mange fejl i registreringen, men vi prøver at være large og retter selv mange af fejlene, siger pressesekretær René Andersen fra Told & Skat.

Han oplyser, at der arbejdes løbende på at justere systemet, og at processen indtil videre er forløbet, som man kunne forvente.

Dårlig datadisciplin

Dansk Speditørforening erkender, at virksomhederne bærer en del af ansvaret for at systemet ikke fungerer, fordi de sjusker og er unøjagtige med registreringerne.

- Det er rigtigt, at mange har dårlig datadisciplin. Vi må absolut tage meget på vores egen kappe. Vi mener dog, at systemet nok er lidt mere kompliceret, end det egentlig er nødvendigt, siger direktør Torben Holm.

Han er dog samtidig fortrøstningsfuld, når det drejer sig om kommende versioner af toldsystemet, der i højere grad vil være fri for børnesygdomme.

- Ingen har haft erfaring med det her, og der er ingen tvivl om, at version to og tre vil blive mere tilgængelige, siger han.

Efter en hektisk uge med flere krisemøder mødes Dansk Speditørforening og Told & Skat igen mandag til endnu en haste-evaluering af Told 2000-systemet.

- Og systemet skal simpelthen fungere på mandag. Ellers er vi nødt til at indføre en kombination af internet- og papirregistrering. Vi kan simpelthen ikke leve med, at vores kunder ikke får deres varer frem, siger Torben Holm fra Dansk Speditørforening.

Hos Told & Skat tager man det mere roligt.

- Nu skal vi ikke male fanden på væggen. Systemet er i luften, og det kører stort set, som man kunne forvente. Og vi arbejder løbende på børnesygdommene, siger René Andersen.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Virksomhedsplatforme i forandring: Hvordan navigerer du i den teknologiske udvikling?

Hvordan finder du balancen mellem cloud- og hybride løsninger? Hvordan integrerer du legacy-applikationer ind i dit nye ERP-setup? Hvordan undgår du at havne i statistikken over store ERP-projekter, der fejler eller overskrider budgetterne?

14. maj 2025 | Læs mere


Computerworld Summit 2025, København – AI transforming business

Årets uomgængelige konference for dig, der er med til at træffe beslutninger om din organisations teknologiske fremtid, og vil have det samlede overblik over aktuelle tendenser i IT-branchen.

27. maj 2025 | Læs mere


Årets CIO 2025

Vi skal finde Årets CIO 2025 og den kvinde eller mand, som i et helt år kan bryste sig af at være landets bedste CIO.

03. juni 2025 | Læs mere