Hvad du ikke ved, har du ikke ondt af. Sådan er devisen i spørgsmålet om løn på nogle IT-virksomheder. Enten står det direkte i kontrakten, at lønforhold er et anliggende alene mellem arbejdsgiveren og medarbejderen. Eller også ligger det bare i luften, at ens egen løn ikke er noget, man snakker med andre end chefen om.
Nu forsøger Folketinget at sætte en stopper for den praksis. I ligelønnens navn har politikerne vedtaget en lov, der giver medarbejdere ret til åbenhed og gennemsigtighed i lønnen på deres arbejdsplads. I loven står der, at en lønmodtager fra den 1. juli 2001 har fået ret til at videregive oplysninger om sine egne lønforhold til enhver. Omvendt vil chefen komme på kant med loven, hvis han fyrer ansatte, der er åbenmundede om deres løn.
Løfte stemningen
I fagforeningen PROSA, som har 13.500 IT-folk som medlemmer, forventer formanden Henrik Kroos, at den ny lov vil skabe travlhed i personaleafdelinger - især i amerikansk ejede selskaber i Danmark.
- Der er ingen tvivl om, at flere amerikanske IT-virksomheder får et problem. De bliver nødt til at få lavet deres kontrakter om og få strøget fortrolighedsklausulerne, siger Henrik Kroos.
Han tror dog ikke, at loven nødvendigvis kan ændre radikalt på diskretionskulturen om lønnen i en virksomhed.
- Der bliver næppe debatmøder om løn i kantinerne i IT-branchen. Men loven kan forhåbentlig løfte stemningen sådan, at man ikke skal være bange for at komme til at sige, hvad man får i løn og blive fyret for det, skønner Henrik Kroos.
Flere firmaer har allerede henvendt sig til organisationen Dansk Industri (DI), der repræsenterer 5800 virksomheder, heriblandt IT- og teleselskaber. Arbejdsgivere har spurgt, om de skulle til at lave nye kontrakter til de ansatte. Chefkonsulent i DI Jette Bøgeby giver følgende råd:
- Jeg siger, at det vil være pænt at gøre for at orientere medarbejderne, men det er ikke nødvendigt efter min opfattelse. Som medarbejder kan man på dette punkt henholde sig til lovgivningen, siger Jette Bøgeby.
Oracle har det på fornemmelsen
I amerikanske Oracle har man noteret sig den nye lov, men den "holder på ingen måde personalechefen vågen om natten".
Anette Landberg, HR-direktør i Oracle oplyser, at selskabet ikke bruger fortrolighedsklausuler.
- Folk har en rimelig fornemmelse af, hvad hinanden får i løn. Det er ikke noget, vi går rundt og taler om, bortset fra til lønevalueringerne.
- Vi har af og til for sjov prøvet at tjekke, om vi nu også har ligeløn, når emnet har været debatteret i pressen. Det har vist, at lønningerne er fair i forhold til funktion og indsats, og der har ikke været nogen forskel på kvinder og mænd, siger Anette Landberg, Oracle.
Ret til totalstatistik
Fra næste år i juni får ansatte også ret til forlange, at arbejdsgiveren laver en lønstatistik for hele virksomheden, hvis der arbejder mindst ti mennesker. I dag bliver der typisk kun lavet lønstatistikker dels af arbejdsgiverorganisationer og dels af fagforeninger - og dermed kun ud fra de organiserede IT-folks lønoplysninger.
- Jeg kan også garantere for, at PROSA vil bruge lovens mulighed for at få lønstatistikker. Vi oplever, at det er et af de bedste værktøjer for ansatte på individulle kontrakter. Med statistik på hele virksomheden kan tallene blive endnu mere valide og forhåbentlig aflive myter, misundelse og kævl, siger Henrik Kroos.
Hos Dansk Industri er man bekymret for den kommende ret til lønstatistikker. Organisationen betegner den som endnu en bureaukratisk, administrativ byrde for arbejdsgiverne.
- Det er fuldstændig ude af proportioner, at et fagforbund får ret til at gå ind og forlange en lønstatistik, hvis de blot har ét medlem på en virksomhed - uanset om medlemmet ønsker det. Det burde i det mindste være et ønske fra de ansatte, siger chefkonsulent Jette Bøgeby.
Hun tvivler desuden på, at lønstatistikkerne vil give et retvisende billede og frygter, at de vil blive misbrugt til at rejse mange sager om ligeløn.
I alt 54.000 danske virksomheder inden for alle brancher bliver berørt af den nye lov. Nemlig de virksomheder, som består af mere end ti mennesker.
Relevante links:
Den nye lov L215 kan ses her på Folketingets websted
Computerworlds lønstatistik for IT-branchen
Fagforeningen PROSAs seneste lønstatistik
Fagforeningen HK/SAM-datas seneste lønstatistik