Sådan følger business-englen med

Han elsker at se noget vokse. Han arbejder med at gøde lovende virksomhedsprojekter. Substralen i hans vandkande er solid erhvervserfaring og risikovillig kapital. Mød business angel Jens Winther og læs, hvordan han følger med.

Business angel Jens Winther har skudt penge i 29 virksomheder i de sidste ti år. Men det betyder absolut ikke, at han blot læner sig tilbage og vente på afkast. Han plejer og passer "sine" selskaber og øser af sin viden, erfaring og ledelsesflair.

Der står Jens Winther på hele 15 forskellige visitkort. På et enkelt står der business angel, på nogle stykker står der bestyrelsesformand, og på resten står der direktør. Branchemæssigt spænder selskaberne meget vidt fra emballagefabrikation over modelbureau til virksomhedsrådgivning og helt ud til rene forskningsvirksomheder indenfor primært IT.

Det betyder nu heller ikke, at han er en mand, der frustreret flår sig i håret over ikke at kunne være syv steder på en gang, eller over at der kun er 24 timer i døgnet. Den tidligere officer siger, han har det privilegium, at han kan selv bestemme, hvad han vil bruge sin tid på.

For tre år siden påtog Jens Winther sig at starte Danmarks første formelle netværk af business angels, Dansk Business Angels Netværk (DBAN).

Jens Winther bor skiftevis i Danmark og i Spanien. De selskaber, han har investeret i, ligger i Baltikum, England, Luxembourg, Schweiz, Spanien, Sydafrika, USA og Fjernøsten. Vi fangede ham i Østjylland.

Jens Winther fakta:
  • 1974-1983: Uddannelse som officer af A-linien i Hæren.
  • Kompagnichef ved Prinsens Livregiment
  • 1983-1990: Koncernchef for et internationalt konglomerat indenfor transport og spedition
  • 1990-: Direktør for et internationalt ventureselskab med hovedsæde i Spanien
  • 1998-: Business Angel hos NOVI, Ålborg
  • 2001-: Rådgiver for Vækstfonden omkring etableringen af Dansk Business Angel Netværk
  • 2001-: Lead Angel - Business Angels Venture
  • Gift og har to børn
    Bopæl i Spanien og i Danmark
  • 45 år
Hvad er det, der især er drivkraften for dig ved dit arbejde som business angel ? hvorfor gør du det?

Lysten til at se noget vokse - at være en del af et team, som virkelig formår ?at flytte noget?.

Jeg vil gerne aflive myten om, at business angels er ?golfspillende pensionister?. Faktisk har business angels i DBAN rigeligt at se til. Opgaven er ofte at overtale en kandidat til at opgive andre aktiviteter, for at han kan få tid til at arbejde som business angel.

Hvordan gik det til, at du blev business angel?

Under en ferie i Danmark i 1998 så jeg en annonce, hvor NOVI i Ålborg (Nordjyllands Videnspark) søgte en business angel til etablering af en faststruktureret business angel-gruppe. Jeg startede sammen med cirka ti andre formodentlig Danmarks første business angel-gruppe, som arbejder tæt sammen med et innovationsmiljø og en forskerpark.

Siden starten af 2001 har jeg virket som rådgiver for Vækstfonden, som står bag initiativet DBAN ? Dansk Business Angel Netværk.

Vi har ud over NOVI gruppen etableret yderligere fire regionale grupper (RBAN ? Regionale Business Angel Netværk) i år og forventer at etablere yderligere to til fire RBAN næste år. Det er meget prisværdigt, at Vækstfonden og Erhvervsfremmestyrelsen har taget dette initiativ, som jeg er sikker på vil vise sig meget værdifuldt i de kommende år.

Hvorfra kommer din investeringskapital oprindeligt?

Af princip besvarer jeg aldrig spørgsmål vedrørende min eller mine partneres kapital.

Hvad er dine arbejdsområder og ansvarsområder?

Det er vigtigt at forstå, at en business angel deltager operativt med ?hands on management? i de projekter, hvor han deltager. Han bruger typisk en til to dage per uge i det aktuelle projekt. Hans opgave er ikke at blande sig i iværksætternes forskning og udviklingsarbejde, men at støtte dem på deres svage sider.

De svage sider er normalt det "at drive en forretning", identificere markedet for ?produktet?, finde kunderne, deltage i forhandlinger, ansætte det ?rigtige? personale, håndtere økonomi, rejse yderligere kapital, formalia i forhold til myndighederne og så videre.

Business angels adskiller sig væsentligt fra investorer ved, at vi deltager aktivt i den daglige ledelse og drift af virksomheden og ikke kun møder til de traditionelle fire til seks årlige bestyrelsesmøder.

I relation til mit virke som direktør for et ventureselskab har jeg to hovedopgaver:
- at foretage kapitalforvaltning for vores egne og vore klienters penge
- at vurdere nye investeringsmuligheder, foretage investering i de udvalgte projekter , at deltage i ledelsen af projekterne for endeligt at lave den mest profitable exit. Det sker typisk indenfor en tidshorisont på seks til otte år.

Som business angel tilbyder jeg iværksætterne tre ting: tid, kompetence og kapital - hvoraf kapital er den mindst vigtige faktor. Kompetencen (og tiden til at øse af den) er langt den vigtigste. Min kompetence er især indenfor generel ledelse og forretningserfaring.

Det er min erfaring, at der i ?samfundet? generelt er penge nok til de gode projekter med det rigtige management-team. Der er dog et ?equity gap? (et kapitalslip) i fasen mellem, at projekterne kommer ud af innovationsmiljøerne, og indtil venturekapitalen er klar til at tage over. Og det er blandt andet her business angels har en vigtig rolle.

Hvad er på dagsordenen i dit arbejdsliv lige nu?

For tiden bruger jeg mange ressourcer på etableringen af Dansk Business Angel Netværk (DBAN) og forsøger ? på mit beskedne niveau - at påvirke udviklingen til gavn for entrepreneurship i Danmark.

Jeg har arbejdet i udlandet de seneste ti år, og det er min opfattelse, at forholdene for iværksættere og investorer er langt bedre i udlandet. Jeg vil opfordre den nye regering til at tage dette emne alvorligt. De business angels, som jeg repræsenterer, medvirker gerne aktivt til at skabe et bedre iværksætterklima i Danmark ? til gavn for alle.

Hvilke konkrete opgaver optager mest af din tid lige for tiden?

Konceptudvikling ? i DBAN regi - omkring etableringen af et netværk af "corporate business angels" indenfor bioteknologi. Jeg håber, vi kan overtale landets ti førende biotek-virksomheder til at indsætte deres forskningsdirektører i et netværk, som dermed har den faglige kompetence til at vurdere de mange spændende biotek-projekter, som fostres forskellige steder i Danmark.

Herudover foretager jeg aktuelt vurdering af cirka ti nye projekter, hvoraf de fire er IT-relaterede.
Iværksættere, som betror mig deres forretningsplan, har krav på en ordentlig og seriøs behandling, hvilket er meget tidskrævende. Jeg oplever for tiden en stor tilgang af nye projekter ? formodentlig fordi investeringslysten på dette specifikke område generelt er faldet betydeligt over det sidste års tid.

Hvor mange timer om ugen bruger du på at opkvalificere dig ud af din samlede arbejdstid?

Det kan jeg ikke tidsregistrere som sådan. I princippet bruger jeg den største del af min arbejdstid til at suge informationer og viden til mig.

Hver gang jeg vurderer et projekt, får jeg noget ?med derfra?. Hvis jeg investerer i et projekt, kommer jeg jo uværgerligt dybere og dybere ned i ?teknikken?.

Hvad ville du gerne bruge mere tid på at følge med i?

Jeg er i den privilegerede situation, at jeg selv bestemmer, hvad jeg vil bruge min tid på. I det store hele føler jeg, at jeg når de vigtigste ting.

Hvad ville der ske, hvis du brugte mindre af din tid på vidensopdatering?

Alt andet lige vil det betyde større risiko for, at jeg og mine partnere foretager fejlinvesteringer. Min ledelsesrådgivning vil naturligvis også være af faldende værdi. Det er helt afgørende, at vi konstant er up to date ? ellers taber vi penge ? mange penge!

Hvor stor rolle mener du, det spiller for dit ry og omdømme blandt andre investorer og lignende, hvordan og hvor meget du holder dig orienteret?

Det kan være vanskeligt at bedømme, men det er naturligvis nødvendigt, at jeg har den nødvendige indsigt til at kunne forstå og vurdere de projekter, jeg får forelagt. Men også på dette område spiller netværket en afgørende rolle forstået på den måde, at det er vigtigt, at jeg i mit netværk kan finde andre business angels eller ressourcepersoner, som måtte have den indsigt og kompetence, jeg eventuelt mangler.

I visse sammenhænge repræsenterer en business angel også andre investorers penge. Derfor er det naturligvis helt afgørende, at BA har de øvrige investorers tillid - som jo igen hænger sammen med hvorvidt BA har den rigtige kompetence til opgaven.

- Og hvor afgørende mener du, opdateret viden er for iværksætternes vurdering af dig?

Der er rift om de virkelig gode projekter. Jeg skal derfor ?sælge mig selv? overfor iværksætterne, som jo står overfor at skulle lukke en eller flere partnere ind i deres projekt ? deres ?hjertebarn?.
Iværksætterne vil derfor selvfølgelig søge nogen, som de føler tillid til, og hvor ?kemien? passer. Et element heri er, at parterne taler samme sprog og kan forstå hinanden.

Hvor og hvordan opdaterer du din faglige viden?

Det er et vigtigt element i DBAN konceptet, at business angels skal kompetenceudvikles. Det gør vi dels på de faste månedlige møder, som afholdes i de regionale netværk, dels via en årlig national kompetence udviklingskonference.

Herudover bliver jeg opkvalificeret gennem min daglige kontakt med iværksættere. Et karakteristika for de iværksættere, som vi vælger at investere i, er, at de besidder en virkelig høj fagkompetence, og jeg forsøger gennem det daglige samarbejde at suge viden til mig.

Endvidere syndikerer jeg normalt mine investeringer med to til tre andre business angels, og herigennem opstår der en læreproces, hvor vi lærer af hinanden.

I tilslutning til mit kontor har jeg min private ?business incubator? (forretningskuvøse) med ti fuldt udstyrede arbejdspladser, som kan bruges af iværksættere med behov for to til tre måneder til at afprøve og/eller bevise, hvorvidt en idé er bæredygtig.

Som betaling får jeg en ejerandel af projektet, hvis det bliver til en virksomhed. Herudover bruger jeg i en vis udstrækning disse folk til at søge svar på tekniske spørgsmål, som jeg har brug for i forbindelse med vurderingen af et projekt.

Hvilke kilder tyer du til for at følge de daglige nyheder?

Når jeg er i Danmark, læser jeg Børsen og Jyllands-Posten hver dag. Når jeg er i udlandet, læser jeg deres websites med nyheder. Endvidere er jeg tilmeldt en række nyhedsbreve ? således, at jeg dagligt modtager fem til ti mails med seneste nyt.

På mit kontor både i Danmark og i Spanien har jeg to tv-skærme kørende konstant med CNN og Bloomberg.

Hvad ligger der på dit natbord lige nu?

Jeg læser ikke i sengen. En stor del af min dag går med at læse forretningsplaner, rapporter, regnskaber og økonomiske analyser, så når jeg går i seng, er det ikke for at læse.

Hvilke netværk deltager du i?
DBAN ? som blandet andet består af fem business angel-grupper med i alt cirka 60 business angels. Grupperne er tilknyttet innovationsmiljøerne hos henholdsvis NOVI, Østjysk Innovation, DTU Innovation, CAT Innovation og Teknologisk Innovation.

www.asnet.dk" target=_new>ASNET? som er et stærkt netværk af godt 50 erfarne erhvervsledere, der tilbyder sig som professionelle bestyrelsesmedlemmer.

Hvor ofte deltager du i konferencer - og hvad var den seneste du deltog i?

Normalt to til fire gange om året. Den seneste var en konference, som Børsen og PriceWaterhouseCoopers afholdt, om kapitalrejsning til nye innovative virksomheder.

Har du lagt en overordnet plan for, hvor din karriere og faglige udvikling skal bevæge sig hen i de kommende år?

Nej, jeg er åben for alle muligheder?

Hvilke websteder bruger du mest?

www.saxobank.dk
www.aktienyt.dk
www.ubs.com
www.bloomberg.com
www.cnnfn.com
www.euroinvestor.com
www.excite.com
www.xcse.dk
www.finance.yahoo.com
www.borsen.dk
www.tekinno.dk
www.dban.dk
www.asnet.dk




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere


OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere